我的收藏
版主
申請
開區
申請

考政府工碩士有用d 定一堆證書有用d?

• MARK523873 2013-7-8 13:35:32

清涼的海風 發表於 2013-7-8 12:58
    好老實,要睇請你個個部門話事人.
    例:我知道某部門個主管係台灣某大學畢業生,佢對台灣畢業生有偏愛.
        結 ...

我都明係好黑暗,但我只係想討論單純GE計分方法

以一個要求IT學士範疇GE工為例,咁應該係IT碩士但無證書好D,定IT學士但大量證書好D?

• 清涼的海風 2013-7-8 13:45:22

正常黎講對口ga碩士評分應該會高過大量証書掛.(我諗)

• MARK523873 2013-7-8 14:27:34

清涼的海風 發表於 2013-7-8 13:45
    正常黎講對口ga碩士評分應該會高過大量証書掛.(我諗)

多謝你ge  回答,有人明我問物

• MARK523873 2013-7-8 16:42:20

小市民苦狀 發表於 2013-7-8 14:40
    以一個it為例的 técnico superior ,需要本科學士學位,輔助加分方面,碩士同專業資格兩者兼備的,有些 ...

你依套打私人工就有用,但打政府工我就有d 保留,好話唔好聽,老細識鬼咩,

另外你好似無答證書定學位有用d bo

• Release 2013-7-8 17:05:34

自己問D問題抽象而不具針對性,廣泛而不專注, 一味只係focus"喂邊樣加分加分加分呀"咁 , 版友已經答咗舉實例按情況視部門要求而不同,偏偏就有人自設立場而忽略其他聲音,簡單講句:即係唔肯面對現實!

呢挺人思維窒息視野模糊胸襟淺窄﹐無論報讀碩士定其他技術證書課程----無可能會學得好!

仲有, 版友自有版友發表內容嘅自由, 讀者理解到幾多係個人水平及角度嘅事, 唔一定非要回答"證書定學位有用D"----唔係奉旨回答而答案亦非必然

• MARK523873 2013-7-8 18:08:46

Release 發表於 2013-7-8 17:05
    自己問D問題抽象而不具針對性,廣泛而不專注, 一味只係focus"喂邊樣加分加分加分呀"咁 , 版友已經答咗舉實 ...

我係上個几個POST已經講左,唔清楚GE可以唔投票唔回答,我自問對佢地沒有唔禮貌,依個POST 亦有係投到票及回答到我GE問題,你地唔明,並唔代表全部人都唔明,同埋我希望你尊重依個POST,你對我GE人有意見並唔等於你對我依個POST有意見,你憤世嫉俗係無用,我希望係答我POST GE 內容

而我最後送你4個大字:
    不喜勿入

• pastic 2013-7-8 20:01:23

問人野要虛心
    咁既態度,去到邊都死

• MARK523873 2013-7-8 20:43:41

pastic 發表於 2013-7-8 20:01
    問人野要虛心
    咁既態度,去到邊都死

請指正我何處有對人唔禮貌?歡迎你使用舉報功能
    但希望你留意我第21樓ge留言,都ok適合你

• pastic 2013-7-8 21:00:12

有無禮貌係人地講唔係你講既
    你個人同post都有問題
    計分方法的確按職位有不同計分方式
    會計範疇,一張CMA比絕大部份碩士高分
    資訊範疇,ISSAP, CCIE也比碩士高分
    每個範疇都有很多權威級的證書
    而助理級別的又不同計法
    而面試委員都很清楚各證書的含金量
    工作是做人比做事重要,不懂就虛心,以你態度我保證你考不進政府工

• 冬目 2013-7-8 22:11:50

pastic 發表於 2013-7-8 21:00

非常同意, 樓主的態度真的不可一世

• 遊吟詩人 2013-7-9 07:50:35

LZ 好似做過海關?

• MARK523873 2013-7-9 08:26:08

就憑你尾二依句我就知你地係咩野人,明白,咩原來政府咁多官上黎悍衛佢地ge典試委員會制度,OK,收口消失,費時爆更多料俾我教精我ar~~

• ericncku 2013-7-9 09:54:57

你指的係"好硬性"的那份野吧...
    我以前聽過一個管理層級數的人講過, 兩樣都唔會加分呢, 不過突然想起, 有些政府公認的證書課程(當然係對口)是會加到少少分,反而我孤陋寡聞冇聽過有人提碩士會加到分. 不過我諗你明白, 最後通常係只有碩士個個入左.
    仲有如果講潛規則, "對答得好"同"唔串考官"都係重要啦, 一定加到分, 偏偏好多人只睇到硬性的野,睇唔到軟性的因素!

• ericncku 2013-7-9 10:25:33

勁!

大家其實都明樓主講緊咩, 反而你點解要以投票方式去問一些"你以為非黑即白"的東西, 好似邏輯上會被人誤解.

• pastic 2013-7-9 22:47:55

ericncku 發表於 2013-7-9 10:25
    勁!

大家其實都明樓主講緊咩, 反而你點解要以投票方式去問一些"你以為非黑即白"的東西, 好似邏輯上會被 ...

或者佢根本入唔到專業範疇,所以乜都唔知呢
    真係認真想係果個範疇發展既人,即使未到果個程度唔會唔知自己範疇有乜證書係天,有乜證書係地
    正如一個只有LCCI高級的人,以為自己已經是一個專業人士, 卻不知道甚麼是ICAEW, ACCA等, 只能算是井底蛙了