我的收藏
版主
申請
開區
申請

考政府工碩士有用d 定一堆證書有用d?

• tsunami2012 2013-7-10 01:30:14

邊樣勁,就用邊樣做證明,例如法律,就有學位比較好,公開資格反而無用,如果唔係一早做左律師,仲洗打政府工咩,而IT,金融,財務,會計類既,就一定公開資格比學位好,學位可以呃返來,但公開資格,係代表行業既用人水平標準,考得到係真本事,至於搵人代考者例外

• 蛇哥 2013-7-12 09:32:57

我個人認為....都無用......

• BLABLABLA 2013-7-12 19:31:54

都吾系話一堆證書就一定有用
    要睇機構
    唔通讀個冇尼頭碩士就入到咩

• logwinwai 2013-7-13 22:26:46

碩士會加廿分...

• Release 2013-7-13 23:50:49

↑ 嘩!! 終於叫"有人明白樓主問乜而且答到佢"囉ohyeah!! 早D出黎答咪好囉使乜run到第3版啫....

• 遊吟詩人 2013-7-15 12:27:27

乜PSP唔好做咩. 想轉行?

• pandadog 2013-7-15 17:47:20

logwinwai 發表於 2013-7-13 22:26
    碩士會加廿分...

可能依個就係樓主最想聽到的答案......XD

至於係咪真係有用,要問返考官....

• 左少白 2013-7-16 23:12:20

係咪加廿分咁多.....???

我覺得一般係睇係咪相關, 而且面試時亦要考驗係咪真係有呢個學歷...

• playbbsinmacau 2013-7-17 23:45:34

都無用的, 任人唯親

• zflh 2013-7-21 02:04:22

舊式每次開考都有其自己的典試委員會,每個典試委員會都可以訂立自己的選人規則,而次次典試委員會又係由5同ge人組成,點可以相比?(請教各位,係米甘ga?)

如果係甘,就要睇你遇到邊D 人就真

中央開考就5知喇~~~

• Takya 2013-7-29 15:56:14

特區政府根本不著重碩士生 亦因此導致人才流失的其中一個因素

• inf123 2013-8-15 14:48:21

一來要有料,二來要識應酬,

• lamkamheng 2013-8-23 17:01:41

MARK523873 發表於 2013-7-8 14:27
    多謝你ge  回答,有人明我問物

正好相反~如果你有睇過公共行政公職人員通則~佢有講過一般職程(不計管理職程)最高需要學歷係學士~你有碩士~只係當作一張加分証書~同一大推証書內的每一張証書的計分是一樣的~而因為一張碩士對比一大堆証書~當然是一大堆証書較高分。另外想提一點,如果招的範疇係行政範疇,而你學士讀法律,碩士讀行政,你根本就不合資格(以上是實實案例),重申現時公職的一般職情,只接受學士學歷,說明碩士同一大推證書相同,不同在於日後要升處長職位或以上才有用。

• kenlee79 2013-8-28 10:34:22

lamkamheng 發表於 2013-8-23 17:01
    正好相反~如果你有睇過公共行政公職人員通則~佢有講過一般職程(不計管理職程)最高需要學歷係學士~你有碩 ...

乜處長以上要碩士先得咩?好似唔係喎.
    還是容易D 乍?

但本人覺得官職好似責任大.收入又唔多. 有其他收入另計.

• lamkamheng 2013-8-28 11:51:03

kenlee79 發表於 2013-8-28 10:34
    乜處長以上要碩士先得咩?好似唔係喎.
    還是容易D 乍?

唔好意思~之前睇過~但不太記得~如果不是處長~應該係廳長~