我的收藏
版主
申請
開區
申請

入職前工作薪金調查

• Kylix 2013-9-22 21:53:16

我也覺得最緊要做得開心。

• thegreatjeff 2014-1-17 13:06:01

你地講出面高人工d,可能你地身邊既朋友都係專業人士,個個都人工高...

• jackwave 2014-3-7 22:08:56

一星期36小時,公眾假期多,食飯時間都比出私企1小時多半粒鐘,正常放工唔洗無償OT(做過某D私人公司都知準時走都唔好意思),,除人事外都係份好工來的

• thegreatjeff 2014-4-24 12:27:35

tsunami2012 發表於 2013-7-13 01:30
    咁樣問法,證明澳門而家其實幾好景,出面有工作可以高人工過政府工,而且工種仲唔少^^ ...

係咩,咁請大家介紹一份唔使挨夜,只係番一至五,又多大假,又多津貼既"非"政府工小弟

• thegreatjeff 2014-4-24 12:31:18

如果出面咁好景,點解每次投考都係幾千人爭幾缺?

• smartguy0321 2014-6-27 16:06:47

數年前入職195,得1萬鬆D,原本係出面收緊萬六,但幾年過去,依家已經高過當年的同事,又可以進修博考更高的,又可以照顧到屋企,家人有病都可以陪診,私人冇呢D福利。

• 蛇哥 2014-7-30 16:29:05

thegreatjeff 發表於 2014-4-24 12:31
    如果出面咁好景,點解每次投考都係幾千人爭幾缺?

其實我識D朋友, 考到都無入去做

• thinandfat218 2014-8-28 21:08:59

zarbon 發表於 2013-7-12 14:22
    要睇好多方面, 如個人想要d乜,
    好多私人工考入公職, 都是原先人工比入職時要高,
    但公職穩定, 一般工時穩定 ...

寫得好, 支持您....

2015年1月, 新聞講有機會加到79蚊一點,
    有邊份工可以係6, 7年內加5-7次ar..........

• chit 2014-9-1 18:28:58

Kylix 發表於 2013-9-22 21:53
    我也覺得最緊要做得開心。

同意,無負擔就輕鬆自在

• easttall 2014-9-10 09:27:31

thinandfat218 發表於 2014-8-28 21:08
    寫得好, 支持您....

2015年1月, 新聞講有機會加到79蚊一點,

每年加人工係正常大公司都有...
    除非係老細刻薄....

• rj48 2015-3-2 07:39:09

每年加人工,正常大公司都有?今年唔知有冇得加

• vic220132 2015-4-15 13:05:34

請問以上各位大大 , 出面有什麼工居然可以高過政府工?? 小弟比較寡聞
    又或者做到幾歲先會高過政府工?? 人地政府工做幾年都上430以上啦 , 外面D工都好刻薄

• 開放派88 2015-4-27 15:45:14

zarbon 發表於 2013-7-12 14:22
    要睇好多方面, 如個人想要d乜,
    好多私人工考入公職, 都是原先人工比入職時要高,
    但公職穩定, 一般工時穩定 ...

我宜家都開始有同感,我宜家個份係260,不過要輪班,好想做返一D唔洗輪班的工作~

• ceo_shop 2015-5-6 19:43:38

我而家人工成5萬(壓力大, 輪班), 但都想考到公職, 195, 260都好, 因為想陪小朋友及學下其他野

• leong113 2015-5-8 18:01:54

ceo_shop 發表於 2015-5-6 19:43
    我而家人工成5萬(壓力大, 輪班), 但都想考到公職, 195, 260都好, 因為想陪小朋友及學下其他野 ...

其實真係嫁~政府工穩定, 假期多, 福利好, 計返條數吾係好缺錢既真係好吸引~
    因為我之前考到350哥陣都有掙扎過~而家年收入其實同350差吾多~不過相對工時長, 假期少, 福利都無政府工咁好, 當時家人強烈建議去做350.
    但我最後都無做到, 一黎因為覺得現時工作晉升機會比政府高, 二黎覺得我而家仲算後生(25歲),經驗尚淺(工作3年), 只要持續增值自己, 未來既我應該更被重視, 所以決定再拼幾年, 假如未能有所突然, 再努力投考.

假如我而家已經有家室, 我一定吾洗諗就入去, 所以青菜蘿蔔各有所愛, 真係要睇自己取捨.