我的收藏
版主
申請
開區
申請

幾歲開始做政府工會好滴

• tsunami2012 2013-9-4 21:21:46

inf123 發表於 2013-9-4 19:13
    身邊的確有 d 430朋友跳出政府編制。最主要系家庭因素,創業時間的自主性高左很多。

社會經驗就我個人加 ...

我自己都係政府跳返出來,我就係覺得如果自己有咁叻,加上澳門而家咁好環境,洗咩屈就係政府入面,做野諸多限制百樣規矩,無意思,所以就跳返出來

• hapikmnr1 2013-9-4 23:19:38

有人講到政府入面個個都廢人, 但自己卻被佢口中所謂 "廢人" 管治.

奇怪有人每天都說廁所不乾淨, 卻每天都無時無刻在廁所留連.

• aqua 2013-9-5 11:57:12

18歲開始考最好

• netwalker 2013-9-6 15:28:41

愛靚才會贏 發表於 2013-9-4 13:51
    430•••••••

甘勁?!
    咩職位啊!

• netwalker 2013-9-6 15:29:42

inf123 發表於 2013-9-4 19:13
    身邊的確有 d 430朋友跳出政府編制。最主要系家庭因素,創業時間的自主性高左很多。

社會經驗就我個人加 ...

最後一句   同意

• 013100 2013-9-10 15:29:57

cyt01150 發表於 2013-9-4 14:57
    我22歲入, 起街外做左一年野,報左4,5次先入到

畢業前聽人講話而家私人企業都好有發展空間,

有幾多點?兄弟不如分享下D筆試同面試心得

• cyt01150 2013-9-16 16:25:38

013100 發表於 2013-9-10 15:29
    有幾多點?兄弟不如分享下D筆試同面試心得

1.要熟悉政府架構,日常運作, 特區既目標同願景(EG.一個中心, 一個平台), 特區未來發展計劃,機遇同挑戰

2.日日都要留意時事:
    睇澳日同正報去聽正反兩面聲音,
    各個司既CURRENT ISSUE,

3.了解法律法規, 同埋公文信函格式

4.多D接觸社團文化,
    例如可以做下義工,

5.對塊鏡練下眼神,舉示, 言談,建立自信

6.大學生的話就跟多D教授做研究,建立人際網絡

GOOD LUCK!!!

• andoridbird 2013-9-24 17:10:59

盼曾曉瑜不怕挫折,勇往直前,再接再厲考得更好。

• angelababy1988 2013-9-25 18:41:33

andoridbird 發表於 2013-9-24 17:10
    盼曾曉瑜不怕挫折,勇往直前,再接再厲考得更好。

曾曉瑜是誰???

• 清涼的海風 2013-10-9 15:39:23

hapikmnr1 發表於 2013-9-4 23:19
    有人講到政府入面個個都廢人, 但自己卻被佢口中所謂 "廢人" 管治.

奇怪有人每天都說廁所不乾淨, 卻每天都 ...

我想信政府入面個個都唔係廢人,
    廢ga係制度同環境.
    越叻ga人係政府部門越無出頭.
    入面好多野都要呢個睇o個個批,結果一樣野攪半年又要重做.
    咁你話廢唔廢.

• w764588 2013-10-20 18:34:08

越早做, 越早退休

• asalok 2013-10-30 22:29:18

而家又冇得咬糧,几多歲入都冇乜分別

• 古月照今塵 2013-12-11 09:50:46

asalok 發表於 2013-10-30 22:29
    而家又冇得咬糧,几多歲入都冇乜分別

幾時取消嫁?
    公積金唔係全世界都有囉?

• zarbon 2013-12-22 19:33:18

今日報纸至講澳門公務員平均年龄四十歲,即係大把時間大家考。

• jackwave 2014-3-9 01:31:23

zarbon 發表於 2013-12-22 19:33
    今日報纸至講澳門公務員平均年龄四十歲,即係大把時間大家考。

如果唔係專業人仕位,我見請9成都係請後生仔女,尤其岩岩畢業果D,所以年紀大考入去唔易30前機會大D