我的收藏
版主
申請
開區
申請

幾歲開始做政府工會好滴

• jackwave 2014-3-9 01:31:27

zarbon 發表於 2013-12-22 19:33
    今日報纸至講澳門公務員平均年龄四十歲,即係大把時間大家考。

如果唔係專業人仕位,我見請9成都係請後生仔女,尤其岩岩畢業果D,所以年紀大考入去唔易30前機會大D

• jackwave 2014-3-9 01:31:32

zarbon 發表於 2013-12-22 19:33
    今日報纸至講澳門公務員平均年龄四十歲,即係大把時間大家考。

如果唔係專業人仕位,我見請9成都係請後生仔女,尤其岩岩畢業果D,所以年紀大考入去唔易30前機會大D

• busy 2014-4-3 20:04:48

jackwave 發表於 2014-3-9 01:31
    如果唔係專業人仕位,我見請9成都係請後生仔女,尤其岩岩畢業果D,所以年紀大考入去唔易30前機會大D ...

係?? 我以為畢業後出黎工作一兩年會好D添

• 禽獸的演技 2014-6-5 11:39:56

busy 發表於 2014-4-3 20:04

其實畢業先開始考,當你第一次就考到都要用成年時間啦(除非某D特殊位或部門),有心做政府工都係早D考好。

• Flyfox 2014-7-14 22:47:02

23 水入政府工做左4年了

• vgomes 2014-7-24 18:59:18

咁難入,一考到就做啦!
    幾多歲都無關係。

• baby3253 2014-8-2 13:09:47

入面的架構同制度真係好有問題,如果無其他幫助(有家境,有錢..等等),基本上係終身職業...因為家庭問題,除咗考第二個部門,真係未必會走!但入到去你就會發覺真係好多問題,好黑暗!我身邊好多朋友都做到好灰..但要有同樣人工,就要做賭場..澳門真係無出路...

• zarbon 2014-8-2 16:44:56

有錢勢不做政府⋯⋯

• katie貓 2014-8-15 12:18:54

busy 發表於 2014-4-3 20:04

很多都係畢業做一兩年野就考到,身邊好多人都是咁

• five5 2014-10-8 21:45:02

做幾年先

• kennyf 2014-10-16 15:56:28

tsunami2012 發表於 2013-9-4 21:21
    我自己都係政府跳返出來,我就係覺得如果自己有咁叻,加上澳門而家咁好環境,洗咩屈就係政府入面,做野諸多限 ...

我25入,做左成7年,感覺有點悶,眼見樓上既C兄有勇氣跳返出黎,我就自愧不如,由於屋企做開生意,內心苦苦掙扎離開定留低,好困擾,我並非晒命,只係想討論一下而已

• tsunami2012 2014-10-16 23:57:19

kennyf 發表於 2014-10-16 15:56
    我25入,做左成7年,感覺有點悶,眼見樓上既C兄有勇氣跳返出黎,我就自愧不如,由於屋企做開生意,內心苦苦掙扎 ...

唔緊要,就算係晒命都要講本事先得,兄台既然屋企有經濟基礎,咁就有條件做自己想發展既工作,而家澳門環境,就算做430位都唔算係咩野,如果要留喺政府,至少要700點以上先叫吸引,但可惜高層一日唔走或退休,下面就永遠都唔洗上位,時間不等人,三十五歲前轉行仲有機會,兄台細心再考慮下

• SAIKOELL 2014-10-23 17:33:23

我都成日咁諗, 我24歲入職, 雖然現時未算做上很多年, 但都經常在想, 是否應該跳番出黎入大酒店做, 可能人工方面會較易有彈性調整, 始終政府部門升職加薪要跟程序, 自己又沒信心考到更高點數, 所以好怕就這樣浪費了年輕時光 但家人的壓力令我都有影響

• zarbon 2014-11-19 13:58:21

kennyf 發表於 2014-10-16 15:56
    我25入,做左成7年,感覺有點悶,眼見樓上既C兄有勇氣跳返出黎,我就自愧不如,由於屋企做開生意,內心苦苦掙扎 ...

冇負擔, 就唔需考慮太多,
    搵自己喜歡做的野黎做,
    當然如果本身enjoy政府入面就另當別論,
    好似小弟咁, 人屆中年, 就算想考高d點數過到筆試, 面試時問仲可否應付得來,
    自己有心都要人比機會, 又要供樓, 又怕中年危機, 私人工去到某一年齡想再轉工更難,
    年齡絕對係別人考慮重要一環, 趁後生多d去闖,
    本人35歲前做過不少私人工, 算係有點見識, 而家歸於平淡, 政府工多假期不用ot,
    放假去外地旅行, 係以前少假同忙碌的私人工不能做到的.

• CurryL 2014-12-16 20:12:26

二十出頭的人, 一般都唔會預期自己會一世打呢份工
    會想試多D嘢係好健康同正常
    但一入政府工, 除非轉高啲職位, 唔係一般都唔會點走, 走咗都會有比較啦
    趁後生試多幾份工吸收唔同工作經驗, 到一定年紀想穩定先揀政府工應該會較合適