我的收藏
版主
申請
開區
申請
紅塵過客
加入日期:2006-8-30
流動積分:16140
查看 177526 回覆 45
按讚 0 按彈 0

校長的錯愕

• 校長的錯愕 - 高慧然

雙非家長湧入香港搶幼稚園報名表,男家長動手強扯女職員衣服,家長們更對校長起哄,表現無禮。校長無比錯愕:「你們,你們不可以這樣對我……」

中國家長應該怎樣對待校長?視乎校長在甚麼地方的學校任職。若是在中國做校長,則可以欺凌孩子、侮辱家長,家長不但敢怒不敢言,還要對校長百般奉承,逢年過節,包括新年、農曆新年、元宵節、情人節、清明節、中秋節、重陽節、教師節、國慶節、聖誕節……也包括校長生日、校長父母愛人孩子親友生日及校長父母愛人孩子親友的死忌,家長們要爭先恐後送禮物送紅包,唯恐送得「不夠檔次」不入校長法眼。

可是,中國家長來到香港,全部由跪在地下的奴隸變身大爺,去消費的時候以「大爺來打救香港」自居,來搶奪香港人的資源時姿態仍高高在上,對香港校長頤指氣使。中國人的本質就是欺軟怕硬。

甚麼是中國國情?這就是了。一個人,本來對中國國情一無所知,看看發生在香港的,由中國人製造出來的問題,不但很快熟悉中國國情,還能洞悉中國人之人性。

雙非家長搶奪香港學額,大言不慚、面無愧色要求資源共享。我不怪他們厚顏無恥,他們有選擇做強盜的自由。我只怪香港一眾問責高官,非但全無維護本土利益的意識,更賣港求榮,這些人,比雙非家長更可怕。

0 0
  • gaofg 2013-10-8 09:48:39

果班友仔就係咁自私,去人地地方搶床位生仔攞證攞福利,又去同人地爭奶粉爭學位
    黎到港澳就聲大夾惡話大家都係中國人,又話人地歧視佢,要同人地資源共享
    相反如果我去你ge地方,毫無貢獻之餘仲要同你分享福利你又肯唔肯先?

• henry2d 2013-10-8 10:31:42

既然都攞左身份證, 咁學位係要對學生公平, 而唔係對家長公平. 港人港奶都仲講得過去. 港人港校. 咁細路都係香港人, 做乜要歧視細路??

• dreams_again 2013-10-8 10:50:52

係香港終審法院判定雙非子女具有居港權,因此為了維護「司法獨立」,付出相關成本係必要的

• macaupeople2013 2013-10-8 10:58:51

henry2d 發表於 2013-10-8 10:31
    既然都攞左身份證, 咁學位係要對學生公平, 而唔係對家長公平. 港人港奶都仲講得過去. 港人港校. 咁細路都係 ...

雙非, 老豆老母都唔係香港人, 點解係要搞D仔女黎香港? 見人地經濟繁榮就痴埋去分豬肉, 正賤人. 點解唔在自己老家生活, 讀書?  貪得無厭

• macaupeople2013 2013-10-8 11:01:38

如果見邊到搵到錢就一窩蜂湧曬去, 分豬肉 , 個餅遲早會分完, 到時又咪走, 咁佢自己老家搵邊個去發展? 永遠唔洗發展? 點解唔搞好自己先?  你o係邊度出世, 邊度人, 就搞返好自己ge地方先, 發展好佢, 唔好一味候住人地ge發展成果啦.

• jjmsy 2013-10-8 11:30:21

henry2d 發表於 2013-10-8 10:31
    既然都攞左身份證, 咁學位係要對學生公平, 而唔係對家長公平. 港人港奶都仲講得過去. 港人港校. 咁細路都係 ...

所以要佢哋用返廣東話嚟面試, 否則就唔公平啦, 啲雙非家長仲嘈人哋話唔公平喎!

• henry2d 2013-10-8 11:30:24

macaupeople2013 發表於 2013-10-8 11:01
    如果見邊到搵到錢就一窩蜂湧曬去, 分豬肉 , 個餅遲早會分完, 到時又咪走, 咁佢自己老家搵邊個去發展? 永遠 ...

d細路係香港出世, 有香港身份證. 而家把港媽出黎遊行先. 擺明要歧視d有身份證細路. 又啱到去邊. 歸根究底, 唔係班雙非父母錯. 你香港法院自己判決. 你唔想人黎分福利. 咪自己糾正自己錯誤啦. 咁你澳門人富貴左都去珠海中山買樓啦. 咪又係炒貴晒人地d地. 港人港奶都仲有合理因素. 港人港校就走火入魔啦. d細路咪港人黎. 而家已經要從深圳過香港返學. 你唔想自己個細路跨佢咁人地已經從深圳要過新界, 唔通要佢地去大嶼山返學咩.

• dreams_again 2013-10-8 12:03:22

macaupeople2013 發表於 2013-10-8 11:01
    如果見邊到搵到錢就一窩蜂湧曬去, 分豬肉 , 個餅遲早會分完, 到時又咪走, 咁佢自己老家搵邊個去發展? 永遠 ...

閣下知唔知當年台灣好景時,有好多澳門人過去搵食架,你咁講得罪幾多上一代的澳門人先?

• macaupeople2013 2013-10-8 13:54:34

henry2d 發表於 2013-10-8 11:30
    d細路係香港出世, 有香港身份證. 而家把港媽出黎遊行先. 擺明要歧視d有身份證細路. 又啱到去邊. 歸根究底 ...

你就係冇搞清楚問題本源.
    第一, 佢地父母唔係港人, 根本唔應該搞到d 細路係港人.
    第二, 就算細路係港人, 都冇人強迫佢一定要在香港上學. 香港人一樣可以在大陸讀書返學.
    佢要賤格黎做港人, 就預左去大嶼山返學都冇得好怨, 捱唔住就唔好來香港, 又要賤又要嘈.

• macaupeople2013 2013-10-8 13:56:02

jjmsy 發表於 2013-10-8 11:30
    所以要佢哋用返廣東話嚟面試, 否則就唔公平啦, 啲雙非家長仲嘈人哋話唔公平喎! ...

廣東話都未識 學咩人做港人?  你唔識講英文 睇下美國佬俾唔俾你移民丫.  想去人地地方 做人地的居民, 就學好左d 語言先啦. 唔付出就想有回報 ?

• macaupeople2013 2013-10-8 13:58:48

dreams_again 發表於 2013-10-8 12:03
    閣下知唔知當年台灣好景時,有好多澳門人過去搵食架,你咁講得罪幾多上一代的澳門人先? ...

如果你係去投資, 或者去到人地地方 守下規距, 唔搞咁多花神, 人地又唔嘈你, 咁咪和平共處lor. 冇問題格.
    而家班蝗民 去到邊就乞人僧到邊, 神僧鬼厭, 連泰國寺廟, 歐洲, 美國, 大陸人d 朵都臭曬.
    而家仲要聲大夾惡, 凶番人轉頭, 去到人地地方仲要惡過人. 呢D賤人唔死有乜用.

• 小小公主 2013-10-8 14:00:19

macaupeople2013 發表於 2013-10-8 13:54
    第二, 就算細路係港人,  ...

咪係, 有自己既地方學校唔去! 係要擁落人地既學校搶!

• znkk 2013-10-8 14:04:32

正蝗虫寫照    似十足

• henry2d 2013-10-8 14:10:10

macaupeople2013 發表於 2013-10-8 13:54
    第二, 就算細路係港人,  ...

人生而平等, 唔應該睇阿爸阿媽係邊個.

我地父母的父母好多都仲係大陸, 佢地係咪唔應該享有平等的權利??

問題本源係香港法院. 好清楚