我的收藏
版主
申請
開區
申請

點解你想做政府工?

• jackwave 2014-6-30 14:06:04

fastpig 發表於 2014-6-18 19:38
    而家份工同260差不多,不過就13個月糧同有花紅,花紅試過1個月同0.5個月

假期跟政府,年假得15日,不過 ...

而家政府工都要放工後讀晉級課程, 私人時間夜晚上堂,為左2年多50點,都要花時間去讀,但總比出面穩定,本來要去內地遠處公幹,不過要睇世界盃唔想去,推鬼左

• fastpig 2014-6-30 16:22:51

jackwave 發表於 2014-6-30 14:06
    而家政府工都要放工後讀晉級課程, 私人時間夜晚上堂,為左2年多50點,都要花時間去讀,但總比出面穩定,本來 ...

原來晉級都要報課程讀?? 我以為就咁睇年資同工作表現添...

噢~ 世界盃果然吸引~ 不過我諗下次都有機會去公幹GE~

其實公幹幾好的~

我當時自己一個去新加坡培訓, 去香港搭國泰, 從此就愛上去香港飛了

培訓左四日, 星期四晚同星期五, 就自己一個遊新加坡

不過新加坡好細, 物價高, 一晚酒店連稅要成二千(HKD), 訓左5晚, 成一萬幾....  好彩住宿交通飲食都可以CLAIM得返.....   

我諗如果唔係公幹的話, 唔會去新加坡玩, 因為現代化城巿, 我都係鐘意遊山玩水

所以其實公幹都幾好呀! 可以當去旅行咁!

• 澳門李雲迪 2014-8-14 14:51:31

點解你想做政府工?
    因為穩定,工資較一般文職高,假期又多,又可以統籌項目,發揮所長,父母也很安慰,而最重要係有很多空餘時間做自己野。
    P.S.希望可以更上一層樓!!

• chit 2014-8-20 13:39:14

可以工作完,有時間可以學習更多晉階課程,星期六日可以輕鬆一下,好多人都想既工種

• thinandfat218 2014-8-28 21:01:44

一直以來的目標
    由世到大, 表哥表姐經驗話比的知,
    他們經歷金融風暴......
    所有私人工cut人, 有得留低都好鬼辛苦, 用考試, 守規矩 ,用盡所有辦法去留難你...政府可能沒有人工加, 但比較安全
    不過我們這班80, 90 後都未真正經歷過...因為當出身是仍然經濟好..

• 佳薈cadrew.com 2014-10-29 11:03:48

我個人就簡單D,感受至大分別係﹕我唔係做政府工去銀行貸款,同我係做政府工去銀行貸款,呢貸款待遇既分別。是旦一個例子,息口不同,貨款成數不同

• user2014 2014-10-31 11:13:33

其實政府工買樓貸ge款係咪多过私人工好多??

• user2014 2014-10-31 11:14:43

其實政府工買樓貸ge款係咪多过私人工好多??

• mrshi_8818 2014-11-3 21:24:40

銀行借錢, 穩定性比較重要, 穩定性可以代表著你每月都有一定供款能力
    搵得多, 但穩定性唔夠強, 條數可能爛尾....

• Hennessyvsop 2014-11-23 01:51:21

年年基本加人工,就呢樣其他工冇得比

• jackwave 2014-11-29 15:38:10

仲有樣,比外面好多公司好就係提早半個月出糧,9月糧月中就出,或者出糧日係星期六日,就會提前星期五有(唔係間間銀行都係),總之 唔洗等到月尾,唔係個個都薪高,但準時出糧先洗未來錢

• zarbon 2014-12-1 11:34:50

笨實極都唔會炒.......

• 愛靚才會贏 2015-2-10 12:27:55

stanleybbcop 發表於 2014-1-8 18:30
    政府機構唔係為搵錢...老闆既心態會唔同D...
    私企以營利行先, 好多野好難頂. ...

但我都頂吾順D上司太HEA
    大佬你甘HEA收幾皮野

• zarbon 2015-2-15 13:17:18

愛靚才會贏 發表於 2015-2-10 12:27
    但我都頂吾順D上司太HEA
    大佬你甘HEA收幾皮野

咁只有走,
    政府入面HEA既大把, 睇唔過眼便離開,
    仲要係上司, 可以點?

• bububeee 2016-2-8 12:50:28

zarbon 發表於 2015-2-15 13:17
    咁只有走,
    政府入面HEA既大把, 睇唔過眼便離開,
    仲要係上司, 可以點?

萬分之認同