我的收藏
版主
申請
開區
申請

點解你想做政府工?

• abbieb 2016-4-4 02:29:40

PUSH PUSH

• abbieb 2016-4-4 02:30:15

PUSH PUSH

• abbieb 2016-4-4 02:30:30

PUSH PUSH

• ants 2016-7-27 21:34:17

初初入職政府工都有D後悔,原來份工薪酬不單止高過政府工,仲有免費餐食,又有免費洗衣,做野又自自由由。但做左咁多年當然覺得政府工好,一來穩陣,因已步入中年,當時同我一樣職級嘅人已被炒。二來最重要係假期多,以前人工高但假期少,星期六日都要隨時ONCALL。

• clizeroly 2016-10-20 11:42:27

ants 發表於 2016-7-27 21:34
    初初入職政府工都有D後悔,原來份工薪酬不單止高過政府工,仲有免費餐食,又有免費洗衣,做野又自自由由。 ...

人到中年就覺得政府工好架啦~ 始終穩定....
    記得之前有一個年紀比我大既朋友講過, 如果同一份工請個後生仔返黎就可以做到你既野, 咁點解我仲要用咁高人工留你而唔用一個平D人工,活力又好過你既後生仔返來....
    唉, 社會就係咁, 不論你對公司有幾多貢獻都好, 利益大前提下都係輸晒~ 除非你係專業人士又唔同講法....

• fofo998 2016-10-25 22:46:22

澳门人真系好..政府工,有稳定,按点数,认识多D人.看人的意向发展.
    目标,是超越350.哈哈

• flyars 2018-8-1 22:18:10

政府樣樣跟足程序, 唔怕有獲咩?

• flyars 2018-8-1 22:20:02

ants 發表於 2016-7-27 21:34
    初初入職政府工都有D後悔,原來份工薪酬不單止高過政府工,仲有免費餐食,又有免費洗衣,做野又自自由由。 ...

好有同感, 公司樣樣都成本, 隨時被炒!

• uniformww 2018-9-24 14:56:39

穩定應該係最大因數