我的收藏
版主
申請
開區
申請
ASHLEY627
加入日期:2014-1-9
流動積分:9
查看 111057 回覆 145
按讚 0 按彈 0

~分享我的婚禮~

• 結婚相  join左台灣的最xx情
    我揀左個plan係16800 包60張相,1本大相簿,1本中相簿,1本掌中簿
    可以任影一日  唔洗加錢  6套衫,男ge黑白2套西裝
    要收錢ge部分係 包車1000蚊,化妝師跟出1200蚊
    之後男ge西裝包ge係普通版,如果想靚d就要加小小錢
    大概500蚊1套左右,我覺得一世人一次冇咩所謂,比小小錢ge效果差好遠
    真係靚好多,影出黎d相都唔同d~
    我推薦ge係攝影師啊家,佢真係影得幾好~化妝師係elin好細心同化得好好
    我自己淨係揀左影櫻花同1間餐廳,其他就係山山水水,冇影過室內境~
    事後加左6000蚊揀多30幾張相,總數就係26000左右,但d相就人人都讚~

BIG DAY當天

我唔係join一條龍服務,但我唔會開名講,想知可以pm你

1.新娘化妝+租衫+bid day當日拍攝
    新娘全日化妝,媽咪妝+奶奶妝,1套掛,1套婚紗,2套晚裝,新郎黑白各一
    一攝一錄,呢道係16xxx,但我之後加多左1套婚紗~
    因為老公話想拍得特別d,就加多左個攝影~
    但之前已經有fd話佢d影相好差,但係我見過左成2年以為佢會有進步,
    佢又比過d片我睇我又覺得ok,就join埋1個plan
    d衫化妝好ok,d衫好鍾意,化妝又唔怕太濃,set d頭都幾特別~
    但big day攝影真心差,攝影師成舊飯咁,d兄弟車都幾多,
    我老公話想影哂d車,佢竟然仲問返我地要點做,結果影出黎超差,
    畫面完全睇唔到,比左條比佢想影類似ge野,結果佢同我copy到差5多就算~
    我唔係要同人地1模1樣囉~~~~
    影相又唔識叫人點企點擺post,搞到成班人唔知想點~
    之後最唔忿係要我比OT錢囉,最後D垃垃雜雜加埋哂
    比左25XXX佢~~~~~~覺得有小小唔值囉,同埋自己冇問清楚攝影唔係跟足1日

GE咩,點解會有OT????你地要問清楚工作時間~我廢事同佢嘈,結果比左錢~

2.大妗
    因為太趕,好多都BOOK唔到,所以搵左佢,
    都算OK,佢幫我做埋司儀,每一PART都安排得幾好,跟得幾足
    聽聞佢都會接化妝個D黎做,我都係聽攝影師佢地講~
    價錢都OK 28XX

3.場地部置
    有拱門花柱,我個個屬細場,佢都包幾多野,但我用唔哂,
    我要豪華版花車,係超多真花,實物真係好靚,2個花球,1真花,1絲花
    花球好靚,人人都讚,而豪華版主人家襟花係蘭花,高貴好多
    另外要左2紮花送比媽媽+奶奶
    我覺得花車太豪華就冇咩用,靚就靚,但係1渣得快就甩,因為太重
    其實普通就OK~大概洗左16XXX

4.姊妹裙
    去1間好多人去做GE鋪頭,夠平399靚布長裙,普通其實299,但我要靚料
    所以加多1百,出黎效果好靚,但係真係超遲交貨,陣間又話寄錯,
    又話呢樣又個樣,建議提早去造就唔洗催到佢趕頭趕命,自己又勞氣
    但真心岩數~~~但係記得要點清楚D數目,我羅少左1條,搞到FD冇得著

5.姊妹化妝
    呢個化妝師係朋友介紹的,本身朋友係MODEL,話佢幾好,
    之前我有搵過佢化妝去公司PARTY,同埋做姊妹,生日,覺得幾好
    就BOOK左佢黎幫我班姊妹化妝,我有10個姊妹,所以佢1早同我講話會有2個化妝,1個SET頭上黎,到時就唔洗咁趕,結果個朝佢好準時就到左
    仲4個人上左黎,全部都識化妝SET頭,個個都好OK,化到我D姊妹好索
    又唔會太趕,因為夠人多,每個SET頭+化妝 連埋夜晚補妝先係350蚊1個人
    真心覺得超抵,因為真係好,後來連我親戚都化埋,又幫我D表妹SET埋頭
    結果化左13個人,2個小朋友SET頭應該冇收我錢,就4550,我比左5000

兄弟呔,上頭套裝我係淘寶的,淘返黎都好OK,價錢又岩數
    同埋我老公對白色皮鞋都係淘,因為佢話著1次,唔洗著咁靚
    又岩數又唔似淘寶貨

我GE喜帖都係淘寶GA,出黎效果好靚,個個都問係邊道整,又平又抵~
    有需要我可以PM LINK比你~~~

而成長MV我都係搵人整,整得好靚又有心思~價錢1000UP~

有咩問題可以問我,可以比下意見你~~~~~~

0 0
  • t.227 2014-1-9 13:46:56

謝謝分享~~^^
    請問可以pm店名嗎~~thx~~

• jamie821 2014-1-9 14:09:32

我同你一樣BOOK 左最XX情, 我個攝影師都係阿家, 我戈日咁岩落雨...本來我都諗住唔方好得去邊, 但最後揀相戈陣都好滿意 ^^

請問可以PM BIG DAY 戈間公司嗎? thx

• HoiCheng66 2014-1-9 16:00:47

你好,想要兄弟呔,帖淘寶link同成長MV....謝謝

• cilla888 2014-1-9 18:59:09

可pm你所有用的公司給我嗎?正煩惱用一條龍或分散

• connie_ce 2014-1-9 20:01:15

Hi<可以pm姐妹化妝資料俾我嗎?thanks~

• ASHLEY627 2014-1-9 21:59:56

t.227 發表於 2014-1-9 13:46
    謝謝分享~~^^
    請問可以pm店名嗎~~thx~~

你要邊part?

• ASHLEY627 2014-1-9 22:03:08

jamie821 發表於 2014-1-9 14:09
    我同你一樣BOOK 左最XX情, 我個攝影師都係阿家, 我戈日咁岩落雨...本來我都諗住唔方好得去邊, 但最後揀相戈 ...

啊家真係好好,雖然唔太識講笑~
    你需要我邊part ge公司?

• ASHLEY627 2014-1-9 22:09:58

HoiCheng66 發表於 2014-1-9 16:00
    你好,想要兄弟呔,帖淘寶link同成長MV....謝謝

已pm你啦~h

• ASHLEY627 2014-1-9 22:21:47

cilla888 發表於 2014-1-9 18:59
    可pm你所有用的公司給我嗎?正煩惱用一條龍或分散

Pm左資料比你,希望幫到你

• ASHLEY627 2014-1-9 22:23:49

connie_ce 發表於 2014-1-9 20:01
    Hi

已pm ^_^Y(^_^)Y

• cathy0312 2014-1-9 23:38:18

你好丫!可否pm姊妹裙及姊妹化妝資料比我丫!thx

• 十二碼 2014-1-10 00:49:54

好長細!good!!!!我想要喜貼同新朗鞋link呀,可否pm我。thanks!

• ASHLEY627 2014-1-10 09:59:13

cathy0312 發表於 2014-1-9 23:38
    你好丫!可否pm姊妹裙及姊妹化妝資料比我丫!thx

已pm左你~~~~

• ASHLEY627 2014-1-10 10:00:56

十二碼 發表於 2014-1-10 00:49
    好長細!good!!!!我想要喜貼同新朗鞋link呀,可否pm我。thanks!

我老公著鞋都幾麻煩,佢好怕唔好著
    佢話ok,但當然著成日始終都係會痛~~
    但咁ge價錢可以接受