我的收藏
版主
申請
開區
申請

一定無下次既雀仔園拉麵 - 麵屋武藏

• marcoskychow 2014-1-17 09:16:44

lee間野真係等得超耐都算,仲要超難食,求其搵幾條大陸lat黎做拉,真係當澳門人傻的嗎
    正宗的酸辣粉,我相信唔係太多澳門人試過,算你話lee宛係酸辣粉我就當你係,比你亂黎
    但係日本拉麵就相反,澳門人直頭飛去日本食過正宗的,差小小可以理解
    但係總之一句,如果唔信,可以去試下有幾差,我就係其中一個

• 小小水果店 2014-1-17 18:31:25

Gwendolyn 發表於 2014-1-17 02:06
    自己都識話新開張預人地唔熟手
    但係咁小事又罵到狗血淋頭
    篇文多次提到自己大肚呢樣果樣

同意.公主佢去左潛水

• 柯金定律 2014-1-18 00:09:42

說得澳門店那麼糟糕,marcoskychow你認為和日本的武藏拉麵比較有什麼分別??

我試過日本本店的白武藏,最大分別是日本店的濃度和咸度更高(感覺喝完整碗湯我的腎就會支持不住)

• marcoskychow 2014-1-18 10:29:51

一個只為賺錢 同一個 賺錢之餘還有用心同誠意去做的拉麵是兩回事,還有味道是重要,但重要加埋店的整體
    意見是用來改進,假如你覺得現在無問題就算吧
    可能有些人太睇底澳門人對拉麵的要求 OR  有D人以為自己識得烹出錢一丁就走去開間拉麵店, 真可笑
    這門生意很直接的,第一口就已經可以決定以後會唔會再光顧

• 柯金定律 2014-1-18 11:14:44

所以味道方面有沒有問題????你說超難吃到底是那方面的問題???湯?麵?筍?豬肉?香油?蔥?蛋?

我吃的時候是晚上剛開門營業的頭3碗出品,可能剛開始煮所以水準比較好

而有沒有誠意什麼我也無能為力去說三道四
    .
    只要求別掛上外地某品牌而結果完全是另一回事我就OK了

但麵屋武藏總體而言出品和東京的差別不大(當然沒那麼濃和咸,麵條也比較軟是真的)

• x來自未來 2014-1-18 19:49:42

1. 表面明顯太多油,不要說日本也是這樣,反正我知道日本那個一點也不油
    2. 叉燒,細件又吾好食,明明很大件的說

• 小小水果店 2014-1-18 20:46:57

個個係度扮野話去日本食拉面///咪係度扮食家啦.笑死人///

• MatthewChu 2014-1-19 00:01:31

小小水果店 發表於 2014-1-18 20:46
    個個係度扮野話去日本食拉面///咪係度扮食家啦.笑死人///

你未去過? 咁葡萄既?
    而家機票平日圓低呀, 趁假期去走轉啦~

• 望下你後面 2014-1-19 00:55:29

講真澳門拉麵黎講, 呢間最日本地道. 個湯底同肥叉燒好似我日本旅行街邊的麵檔味(街邊的通常都係呢隻口味).
    但如果同一蘭一風堂戈D比, 點比..

• 小小水果店 2014-1-19 05:30:57

MatthewChu 發表於 2014-1-19 00:01
    你未去過? 咁葡萄既?

咪係度扮食家啦.笑死人///

• 小小水果店 2014-1-20 22:29:44

MatthewChu 發表於 2014-1-19 00:01
    你未去過? 咁葡萄既?

日本乍.你估火星咩.葡萄~食拉面食懵你~

• figure111 2014-1-24 10:20:39

好彩睇一睇,諗住去

• figure111 2014-1-24 10:22:50

話時話"老陳"條蛋散真係燈神黎,佢介紹咩都唔洗去食

黑名單如下
    http://blog.cyberctm.com/oldchan/?paged=1

• 清涼的海風 2014-1-24 15:15:40

望下你後面 發表於 2014-1-19 00:55
    講真澳門拉麵黎講, 呢間最日本地道. 個湯底同肥叉燒好似我日本旅行街邊的麵檔味(街邊的通常都係呢隻口味).
    ...

個間野真係垃圾,自已返去煮個出前一丁好過.
    仲有,樓主真係慘.食拉面配清水是常識吧.點會比茶架.
    唔識日本拉面GA自已入去睇下啦.
    http://kenshin.hk/2013/08/28/%e5 ... %e8%aa%a4%e8%a7%a3/

• 柯金定律 2014-1-24 15:50:22

算吧,在日本的常識在港澳是行不通的

今日中午故意食多次白武藏
    感覺差了不少,最慘是少了魚介料的鮮味
    難怪眾人都說垃圾了(無奈

好想吃六厘舍的沾麵呀,強烈的魚介豬骨湯和風味不輸給湯頭的特粗麵真的一絕