我的收藏
版主
申請
開區
申請
小小高
加入日期:2010-6-30
流動積分:6789
查看 1965 回覆 6
按讚 1 按彈 0

免揉包

• 以前整包都係用麵包機揉麵同發酵,之後再人手整型,
    早兩個月部機神神地,所以就試下自己揉麵糰,大熱天時搓到滴哂汗都幾攞命,
    玩左個零月之後就轉玩免揉包,一試就返唔到轉頭,除左簡單方便好多,亦比之前整的好味

最後一次人手揉麵

最後一次人手揉麵
    黑糖雜糧包,最後一次人手揉麵

第一個免揉包

第一個免揉包

黑糖麥包,第一次整免揉包

1 0
  • 小小高 2015-8-11 14:09:08

免揉包做法﹕(用冷藏中種) 少鹽少糖版

中種麵糰﹕
    高筋粉   160g
    裸麥粉     80g
    奶/水     200ml
    黑糖          5g
    乾酵母    1/4茶匙

主麵糰﹕
    高筋粉   70g
    裸麥粉   35g
    奶/水     50ml
    黑糖      10g
    蛋          1隻
    欖油      30g
    乾酵母   1/2茶匙

做法﹕
    將中種麵糰的材料撈勻冇乾粉就可以,用保鮮袋包好,唧走多餘空氣,放雪櫃12~24小時就可以,等袋中種發到好多氣孔,個袋脹脹地就ok,唔想等咁耐就遲少少放雪櫃。

發好的中種麵糰同主麵糰的材料撈勻,因為用中種,所以免揉都仲係要出手搓兩野ge,搓勻就可以,唔駛理乜野三光,
    同之前一樣用袋入好,唧走空氣,放雪櫃 雪幾個鐘,雪到個袋脹到好似就爆就ok。
    因為人人個雪櫃溫度都唔同,所以兩次放雪櫃發酵唔會有確實時間,雪幾耐要自己留意下,我係先室溫放一陣再雪6個鐘左右就ok。

之後就同平時整包一樣,分割、鬆弛、整型,
    呢個分量可以整 6個中種包包,一個焗盤剛剛放滿。

點解要用膠袋,用密實盒得唔得?
    用膠袋唧走空氣,麵糰係無氧發酵,唔會因為發酵過度而變後太酸,同埋唔會爆到成個雪櫃都係.....
    有次出門時袋麵糰已經脹哂,冇時間搞佢又驚爆,於是就用個大袋包實,半夜返歸時 袋麵糰冇爆到,焗出黎ge包都唔怕好酸
    我只係用卷裝保鮮袋咋

用密實盒,要用保鮮紙貼住麵糰封好,盒要夠大個,唔夠位的話會響開口流出黎,我用1.9L大盒都係咁..

• 小小高 2015-8-11 14:42:05

早兩日整無糖包,因為趕住出門,整型後發酵左個半鐘就焗,果陣目測以為夠大個,
    結果整左個石頭包出黎,老公居然入到口....

既然石頭包都入到口,咪再整無糖包比佢囉
    今次整型後發酵三小時,得左

壓扁先

放手回彈還完

材料、做法﹕
    同上面果個差唔多,只有麵粉、奶、鹽、酵母四種材料,
    糖、蛋、油 全部都冇落,

鹽可以落多0.5~1g,有少少鹹味易入口d
    因為本身個份量係減鹽減糖ge,呢個無糖包會好淡口,無乜味道都幾難食架

• suki113 2015-8-28 15:04:04

謝謝分享

• agnesss 2018-1-22 18:25:01

thx for sharing

• louis-ma 2018-2-27 21:46:23

謝謝 , 希望不難整吧

• Ling33 2018-3-1 17:35:59

thx for sharing