我的收藏
版主
申請
開區
申請
加入日期:2019-1-10
流動積分:22
查看 1434 回覆 15
按讚 3 按彈 0

去 8X半 見IT技術員之後的感想

• 如題,假如各位兄弟打算去見,可以先睇下小弟見完後既感想,先簡單講下小弟學歷方面:雖然未有IT本科畢業,但已考取CCNA, 華為等等相關認証,以及微軟認証,工作經驗方面:曾參與過多間博企的IT項目,大約3~4年左右, 今次見此職位是由於早前某大型招聘會見到所以才提交申請, 今次見的過程面試官只叫我介紹下自己過往的工作及經驗,但連一個跟IT技術性方面的問題都沒有問我,英文方面亦沒有叫我自我介紹,之後面試官只問我一個既好笑又無解的問題,就系假如目前在沒有其他同事及上司的情形下,只有你一個人在office,突然收到來自某部門BOSS電話,話佢部機上吾到網以及吾見左個文檔之類,你會點做呢??
    我答:我會去現場檢查各方面的問題,網絡方面:例如網卡,網線等等一系列逐一排查,文檔方面:我會嘗試幫佢在他的電腦內查找相關文件,總之就系會利用我目前所學過及以前工作經驗所得的知識及技術去嘗試解決問題
    面試官又問:咁假如BOSS話我好趕時間需要立即使用吾見左的文件呢?
    我答:咁我會建議可以先使用他附近同事的電腦登入自己windows account,然後透過自己部門的share drive再次把相關文件先下載出來或print出來使用,同時我在現場繼續嘗試幫你找相關文檔
    面試官又問:咁你會透過咩方法去記錄你頭先做過既工作,又或者話假如你同事或上司回來時,佢地問你發生咩事,你會點匯報比佢地知道呢?
    我答:我會在剛才解決問題的過程中,透過拍照或在電腦截圖等等的方式記下,不論此事情能否即時解決,我都會記下,例如:時間,人物,地點,發生問題等等
    面試官又問:咁假如BOSS吾比你拍照或截圖呢?
    我答:我會解釋番我拍照或截圖的用處,例如由於此問題我目前不能立即解決,需要先記下來跟同事或上司的協助,或者嘗試打電話比同事或上司,睇睇能否即時一齊解決問題
    面試官又問:吾得喔,電話又吾人聽,就只有你一個人
    我沉默左一段時間後回答:咁無理由只企系度咩都吾做掛!
    面試官又問:我就系希望企系度咩都吾做,寧願少做少錯
    我心諗"你冇野呀嘛?!"
    第一,公司請你番梨系幫忙解決問題,特別我地做IT,如果超出你能力范圍以外,你應該盡量找同事或上司幫忙,同時記下發現事情的問題,方便同事或上司可以知道,這是我第一天做IT行業時候一位前輩及老師講既,
    第二,你既然做得IT,遇到問題吾系請你番梨企系度,咁洗鬼請你呀?!
    第三,面試官既吾問我IT技術方面的知識,又吾問我英文,就只問呢個問題,其實呢方面問題屬於待人之道或者叫處世之道,解決方法千變萬化掛,但主觀性梨講,難道你企系度咩都吾做就可以解決到問題咩? 做得IT就系應該盡自己能力及知識去解決問題,
    第四,假如你話問我一D比較高技術方面既問題而又超出我目前能力所及,我認輸又如何,我佩服又如何!但你沒有問呢方面問題,就問一D同技術性方面完全無關既問題,而且又多次打斷我既說話,我只想問你,其實你地公司有冇心請人呢? 好玩嗎?

最後,我想講既系,其實小弟在見工前幾天已經收到另一間公司的offer,并已經答應加入,我今次見既目的只系既然你地打電話叫我見就當見識下,并沒有打算真的去你公司,所以如果有其他兄弟打算見呢個職位,我希望你可以睇睇我既見工後感想,再佩合自己需要,自己諗下,人地系米有心想請人呢?!

3 0
  • Chrysalids 2019-1-11 11:48:22
    推薦

見到樓主打咗咁多字出嚟,好感動。

我覺得樓主係個好熱心幫助人嘅人,係個好人。

至少人地打得電話嚟,

樓主會想盡辦法解決問題。

請您都唔好去做,

呢個一定係揹黑鍋、食死貓位。

• 飛車會 2019-1-10 13:14:13

呀 劉生 IN 你呀 ?

• 643892307 2019-1-10 13:34:52

劉生? 我吾知佢姓咩,佢冇講到

• yy28 2019-1-10 13:42:56

they always want PRC

• 643892307 2019-1-10 13:45:11

補充一點:其實見完之後我有問過面試官,咁平時如果你的同事或者你自己遇到相同問題時,你會點做?吾通真系企系度咩都吾做咩都吾講?
    面試官答:由於呢個問題系我地公司內部,吾方便同你講,你自己番去諗下點做
    我心諗"其實你呢D問題雖然理論上雖然系考你應變能力,但我頭先都已經提出哂所有我以前萬一遇到相似情況時的解決方法,但你吾認同都算,好啦,等面試完我問你平時會點做,你又話公司機密吾方便答, 咁想問你是否有些自相矛盾呢??
    所以各位同行兄弟,如果系你,你會點做呢?系吾比你拍照吾比截圖記下問題的情況下, 真系咩都吾做企系度等死? 最後米又系落得一個被自己部門主管罵的下場? 咁試問請你番梨做咩? 叫個保安都識做呢D野啦?!

• 643892307 2019-1-10 13:54:11

yy28 發表於 2019-1-10 13:42
    they always want PRC

我都有同感,不過算啦,反正有另一間offer,就當今次長見識,知道呢間系一間咩公司

• macaupeople2013 2019-1-11 08:52:53

問下佢間公司有無雲端backup.

• Renju~白河愁 2019-1-11 10:36:35

that s why 佢只可以做到經理

• rzq 2019-1-11 11:57:07

呢個系出口和出手果人思維區別!

• 643892307 2019-1-11 13:24:16

Chrysalids 發表於 2019-1-11 11:48
    見到樓主打咗咁多字出嚟,好感動。

我覺得樓主係個好熱心幫助人嘅人,係個好人。

同感呀,所以今次真系當長見識,一睇就知道佢地吾系玩技術,亦吾系玩流程,似系玩踢波,就好似xjm咁,全行業都出哂名

• 643892307 2019-1-11 13:27:18

Renju~白河愁 發表於 2019-1-11 10:36
    that s why 佢只可以做到經理

應該吾系經理in我,有兩個人一齊in我,好似系senior級

• kin252867 2019-1-12 00:26:55

睇到面試官呢句"電話又吾人聽,就只有你一個人"就知係揹鑊位, 沒咩技術學的.

• 643892307 2019-1-13 15:36:12

kin252867 發表於 2019-1-12 00:26
    睇到面試官呢句"電話又吾人聽,就只有你一個人"就知係揹鑊位, 沒咩技術學的. ...

系呀,所以米發貼,希望比一D有打算想入呢間野既兄弟睇睇