我的收藏
版主
申請
開區
申請
dxking1001
加入日期:2018-12-7
流動積分:66
查看 697 回覆 4
按讚 0 按彈 0

有那些兄弟是學校的“專職人員”,出來報個到

• 有那些兄弟是學校的“專職人員”,出來報個到。
    小弟準備跳槽,In緊一份某中學的“專職人員”,想了解一下“專職人員”水有多深。同埋要做De乜野?轉教職員工的機會有多難?

0 0
  • wai123999 2019-12-3 14:30:59

IT-Support?

• dxking1001 2019-12-3 19:01:12

系吖。工資幾多,好唔好做?

• shadow286610 2019-12-27 15:10:27

dxking1001 發表於 2019-12-3 19:01
    系吖。工資幾多,好唔好做?

我唔知你IN邊間。

過來人經驗:

除非你想要份安安穩穩既工作環境(退休?),無咩上進心。
    或者你想轉做電腦老師,否則唔好入學校做。

大部份學校沒有對職員制度及上下級管理概念。
    如果做開大公司有曬規矩會好唔習慣,甚至唔夠半年就想走人。

先講薪金:
    一般就18~21K 起頭,
    26K~28K 頂薪 (按每年教青資助最少8成作專職薪金)
    (當然我聽聞有學校會出多過資助,即係學校自己補貼。咁就睇你表現啦)
    13個月糧
    年假話就話十幾日,一般會計左落寒暑假到,但都幾和味。
    公積金 (看合約)
    保險

工作內容方面:
    看學校方向
    有D係以下是旦一兩樣,當然有資源既學校下面既工作係分配得較清楚

1.影相,整網站,寫小程式。
    2.網路伺服基建,Mail server, AD, PA廣播系統, 廣告板系統(即電視同步播片戈類) 等等
    3.整電腦, 平板,電話。
    4.軟硬件管理
    5.投影機, 打印機, 音響周邊維修
    6.校舍重建規劃或年度檢修
    7.解決課堂即時設備問題。
    8.活動場地設置、音響調節及監場。
    9.其他零零碎碎既問題 (死硬盤救資料、保養、每年教發資助報告及招標)

工作時間:(看學校合約)

朝8晚5 (唔一定準時收工)
    5日半 (有學校係番5日)

因為我唔知你IN間學校係點,但因為我之前做戈間基本上以上工作都要做曬。
    我都頂唔順要走佬,同埋人多是非多。無論你做得幾好都會有人睇你唔順眼成日放暗箭。
    (當然可能係我人品既問題)

忠告: 做完學校呢行想出番黎,外面社會唔會當係學校行業係一個經驗。

• xgc 2020-6-24 21:43:35

shadow286610 發表於 2019-12-27 15:10
    我唔知你IN邊間。

過來人經驗:

very helpful info