我的收藏
版主
申請
開區
申請
dxking1001
加入日期:2018-12-7
流動積分:61
查看 650 回覆 8
按讚 0 按彈 0

在澳門做IT的日子

• 講一下我背景先,我系一名程序員,參與過大大小小項目有20個左右。領域雜而不精。 我喜歡從無到有的感覺。
    2018年11月正式在澳門工作,直到而家,己經去左兩間做司了。第一家做Coder,第二家做PM

先講下Coder個份工先,系澳門真的好少本地開發團隊,基本上都是外包到珠海做開發。而我當時的工作只是修修補補。不過那時候工作是快樂的,因為有好好的同事,同時也有很多時間看書。個陣時,因為公司準備搬上橫琴(我甘辛苦先系深圳回來,所以我真的不想再回大陸了),所以我就辭職了。。轉左第二份工做PM。

再講下第二份工,我以前在大陸做PM的時候,因為大多時候都是做外包方,我只需要管好項目進度,調配好人與資源,就好了。
    澳門的普遍PM與大陸真的很不同,澳門的PM基本上系三文治既夾心,一邊比客戶鬧,一邊比供應商忽悠。

此時此刻的我做著做著,就心累了。。都無曬心機了。  
    這里的PM真的很難做,我不喜歡出力推而推不動的感覺。 當然這是我的心態問題。

我下一份工會做回Coder,系還沒有找到更好PM之前。

0 0
  • Chrysalids 2019-12-6 14:41:52

好聽啲就叫項目經理,難聽啲其實同打雜無乜分別。

尤其是做 IT 嘅,個網站網絡出咩事第一時間就向 IT 開火。

樓主,加油吧!

• raymond92928 2019-12-6 15:38:07

想問問師兄一個月人工有幾錢?

• dxking1001 2019-12-6 18:00:31

raymond92928 發表於 2019-12-6 15:38
    想問問師兄一個月人工有幾錢?

己經私發比你了。

• dxking1001 2019-12-6 18:01:41

Chrysalids 發表於 2019-12-6 14:41
    好聽啲就叫項目經理,難聽啲其實同打雜無乜分別。

尤其是做 IT 嘅,個網站網絡出咩事第一時間就向 IT 開火 ...

專業的打雜。。哈哈。

• Reinsan 2019-12-8 17:36:38

我都想問問師兄一個月人工有幾錢?
    我就離畢業,打算翻澳門做coder唔知澳門咩環境,好糾結

• dxking1001 2019-12-8 22:35:48

Reinsan 發表於 2019-12-8 17:36
    我都想問問師兄一個月人工有幾錢?
    我就離畢業,打算翻澳門做coder唔知澳門咩環境,好糾結 ...

澳门少coder.也不需要高薪coder,普通backup的coder一般糸20k左右。通常澳门项目会外包给珠海公司,所以做coder不如过北上深杭。
    我现在是PM,35k左右

• Reinsan 2019-12-9 20:41:52

dxking1001 發表於 2019-12-8 22:35
    澳门少coder.也不需要高薪coder,普通backup的coder一般糸20k左右。通常澳门项目会外包给珠海公司,所以 ...

多謝師兄,係澳門果然coder比較難穩。。

• l1l10o0o0o 4 天前

通常Coder輕鬆過PM,以為唔使想咁多