我的收藏
版主
申請
開區
申請
Xixizhang
加入日期:2019-12-26
流動積分:6
查看 604 回覆 4
按讚 0 按彈 0

係唔係所有證書都需要翻譯噶?

• 細路仔要出國讀書,係唔係所有證書都需要翻譯噶?

0 0
  • Chrysalids 2019-12-27 10:15:10

我估計樓主係想送您個仔去讀以英文為主嘅「大學」。

通常您所報讀嘅大學會列明要甚麼語言嘅證書。

其次,讀大學的話,就會要英文版嘅高中及初中畢業證書,

同埋高中及初中嘅成績表。

如果有卓越表現嘅課外活動/比賽/義工等證明都可以遞交。

您可以先問你個仔依家讀緊嘅澳門學校,

可唔可以出張英文版本嘅成續表和證書。

假如個間學校話無呢種服務,

而您又好急要英文版本證書的話,

咁您就要洗筆錢去公證署或翻譯機構去幫您做翻譯。

如果唔急嘅話,

您可以先打電話詢問教青局會唔會提供呢種學校證明書翻譯嘅服務。

如果教青局無這種服務的話,

您始終都係要洗筆錢去揾翻譯機構去翻譯證書。

出外讀書通常都要洗唔少錢,樓主要有心理準備。

• Xixizhang 2019-12-27 10:24:30

多謝你嘅資訊,等我問問學校先

• Davidng12 2019-12-27 10:27:57

要睇個學校要求啩,一般係需要畢業證書,成績表,有d仲需要出世纸

翻譯要揾有資質嘅翻譯公司。我之前揾咗間翻譯公司,好似叫博士翻譯

啲證書同埋成績表全部都係揾距d做噶,好似一日就搞掂晒。都幾快噶!

• shiaohua 2020-1-8 13:39:09

博士翻譯