我的收藏
版主
申請
開區
申請
K.O.U
加入日期:2010-12-30
流動積分:625
查看 1217 回覆 6
按讚 1 按彈 0

澳門想搵份Programmer工真係唔易

唔知係唔係時間點問題,由12月開始搵,得果3、4間公司請programmer。
    又要有經驗,Skill set又份份唔同。
    本人非IT畢業,好彩搵到間Startup做programmer,1-5唔使輪更,人工都有20k,主要用python同dart,定位係Full stack developer。
    但管理層問題執咗,所以宜家要搵工,但真係幾難搵到。
    本來諗住澳門人對電腦化既需求越黎越高,澳門本地IT人又少,做IT都幾好景。
    後黎先發現澳門既競爭從來都唔係本地
    以前做過support覺得太悶,問題日復一日存在(User又9),冇人解決,所以先決心做developer,  但估唔到澳門咁既環境。
    其實澳門好多公司既網站、設備、軟件,好多都仲係好outdate(或者設計得好差)...我有問過D老闆點解唔更新一下﹐好多就係唔願意出呢筆錢(仲問我可唔可以免費幫佢做)。
    所以個問題主因係唔係因為澳門市場太細,好多澳門公司賺唔到呢.....或者係老闆個意識唔強.....
    唔諗咁多了
    希望大家祝我3月前搵到新工

1 0
  • 飛車會 2020-1-3 10:46:12

我識的人當中
    過百人退出 IT 行業
    你仲去傻 ?

• shadow286610 2020-1-3 11:24:09

我都叫本身IT, 半轉左行,老老實實。
    IT 都係專業人士,係被所謂既管理層同職場新鮮人做到貶值。

識整少少電腦又叫IT.
    Programmer,Web, GAME, Server, DB, 區塊鏈,大數據,AI 又IT (如漏請補充)

我見過一份工,問我識唔識寫C++, C, PHP, MYSQL, MSSQL, Orcale, Python.
    又話要CCNA, MCSE. ITIL, 又要識整機,跟下1level 同2level。
    又話我工作經驗既background 唔同.

最後佢同我講出20K. 邊間公司我就唔講啦。都係大公司黎。
    做IT 要千萬刀,但係收入卻唔成比例。淨係每3年補CERT 既錢都要考慮埋。

• macaupeople2013 2020-1-3 13:50:04

可以自己創業, 接政府Project做

• wai123999 2020-1-4 17:57:40

全棧咁麻煩,你係咪真係前同後端都精先

• wai123999 2020-1-4 19:01:54

澳門咪來來去去都係果D company請人

• xgc 2020-6-24 21:31:05

with COVID-19 outbreak, there may be more IT jobs that can be found beyond Macao