我的收藏
版主
申請
開區
申請
aa413
加入日期:2013-3-9
流動積分:1037
查看 2206 回覆 13
按讚 0 按彈 0

澳門樓價封頂未?

• 想請教一下各位睇法,事關屋企人想樓換樓,
    但小弟認為而家未必係入手時機,是否應該睇定d先?

0 0
  • 因有您 2020-3-18 09:46:57

自住樓, 有咩所謂....本人覺得, 澳門樓價都係好隱定

• peja 2020-3-18 10:05:33

如果係唐樓有人接就早啲換
    或者換大啲換得過,樓價跌既時候呎數大嘅樓相對低價
    純個人意見

• aa413 2020-3-18 10:22:34

peja 發表於 2020-3-18 10:05
    如果係唐樓有人接就早啲換
    或者換大啲換得過,樓價跌既時候呎數大嘅樓相對低價
    純個人意見 ...

係唐樓,仲要係世遺景點隔離,就怕再過幾年想賣都無人要
    所以就話想襯早換左佢

• reserve 2020-3-18 12:36:16

aa413 發表於 2020-3-18 10:22
    所以就話想襯早換左佢 ...

睇你想換咩既樓 , 如果你唐樓賣300萬 (係實收到300萬而唔係賣完仲要還銀行錢), 可以考慮換700萬樓下既樓,最重要確保自己供樓既收入穩定,澳門暫時經濟打柴,政府資助既錢估計過完暑假全澳市民先係面臨真正寒冬。

如果你換完樓仲要還銀行錢,本身又唔多積蓄,一動不如一靜。先儲多D錢再講。今次比08年仲要險惡。個人睇法要去到明年春季下旬先有起色。

我分析唔到更多比你參考,只能講個人預感都幾準。

• bling755 2020-3-18 12:57:21

你屋企人有冇睇過想換咩價位既樓?計下數先,再計下貸款果邊有冇問題,唐樓當然越擺越唔值錢,要換趁早。

• Jessica 2020-3-19 12:11:35

reserve 發表於 2020-3-18 12:36
    睇你想換咩既樓 , 如果你唐樓賣300萬 (係實收到300萬而唔係賣完仲要還銀行錢), 可以考慮換700萬樓下既樓 ...

• let_it_be 2020-3-24 16:28:21

aa413 發表於 2020-3-18 10:22
    所以就話想襯早換左佢 ...

我覺得唐樓係收租神器~~未必需要賣,逐年收租都唔錯啊

• kenlee79 2020-3-25 09:52:19

賣得出先再諗, 咁既時世, 邊有成交.

• fongchang 2020-3-27 23:43:27

kenlee79 發表於 2020-3-25 09:52
    賣得出先再諗, 咁既時世, 邊有成交.

疫情初期無得睇樓會係,但我覺得最近成交反而多左,我有2層唐樓放左好耐都放吾出,上兩個星期一次過賣曬出去,我無減價賣,但可能因為疫情,多左人汁平貨心態,我衣家都揾緊平貨入手

• kenlee79 2020-4-7 11:15:39

睇返一個月前叫價已跌一成, 但唔知有冇成交, 無成交樓價會繼跌. 疫情睇唔到幾時會完, 買樓可以再等等.
    好多中小企已經頂唔住. 打工仔唔失業就很好了.

• bling755 2020-4-8 01:29:08

fongchang 發表於 2020-3-27 23:43
    疫情初期無得睇樓會係,但我覺得最近成交反而多左,我有2層唐樓放左好耐都放吾出,上兩個星期一次過賣曬 ...

可唔可以問下你果2層唐樓幾呎幾年樓賣左幾錢?有d想放左手上果層

• let_it_be 2020-4-9 11:03:40

kenlee79 發表於 2020-4-7 11:15
    睇返一個月前叫價已跌一成, 但唔知有冇成交, 無成交樓價會繼跌. 疫情睇唔到幾時會完, 買樓可以再等等.
    好 ...

政府百億補助,好多打工仔都不同失業, 所以樓市應該不會跌很多

• margaret226 6 天前

咁多成交;D人咁有錢;真的想不到