我的收藏
版主
申請
開區
申請
clpqueen
加入日期:2004-8-8
流動積分:5041
查看 18396 回覆 125
按讚 0 按彈 0

最近愛上整面包

• 我沒有買面包機, 完全是用手揉面, 好辛苦,不過又好enjoey,有無媽咪鐘意整呢?

0 0
  • venus_L 2009-1-1 23:58:05

係呀~係呀~

好好玩架, 用人手揉仲大滿足感呀

• clpqueen 2009-1-2 00:02:53

回覆 #2 venus_L 的帖子

係呀,原來你都係同道中人, 自從我愛上呢d 野之後,我d 體重又有上升跡像

• venus_L 2009-1-2 00:18:07

原帖由 clpqueen 於 2009-1-2 00:02 發表
    係呀,原來你都係同道中人, 自從我愛上呢d 野之後,我d 體重又有上升跡像

我仲試過自己養d酵母菌用黎整包tim, 勁好玩呀~~

我而家整左都係食少少咋, 同埋唔會整太多

• clpqueen 2009-1-2 00:32:12

回覆 #4 venus_L 的帖子

自己制酵母菌起碼要一星期, 我都有諗過,不過我仲有一大包酵母.夠我用一年.但d 酵母又不可以保存太耐, 後悔買太大包.

• venus_L 2009-1-2 00:58:57

原帖由 clpqueen 於 2009-1-2 00:32 發表
    自己制酵母菌起碼要一星期, 我都有諗過,不過我仲有一大包酵母.夠我用一年.但d 酵母又不可以保存太耐, 後悔買太大包.

一大包 ? 你係邊度買架,

我通常係come come或者新苗買,

好多時用唔晒都會掉架喇, 開左個d好似只可以擺一個月

• clpqueen 2009-1-2 01:26:10

回覆 #6 venus_L 的帖子

我係淘寶拍架,香港買亦是呢種, 發酵效果very good!

• 騎豬的小孩 2009-1-2 04:37:07

我都中意整麵包, 不過而家用麵包機, 輕鬆好多:cannothelp:

• clpqueen 2009-1-2 11:22:54

回覆 #8 騎豬的小孩 的帖子

我都心絲絲想買,唔知邊度買抵呢?

• venus_L 2009-1-2 12:46:10

原帖由 clpqueen 於 2009-1-2 01:26 發表
    我係淘寶拍架,香港買亦是呢種, 發酵效果very good!

我都想買呀.............

• venus_L 2009-1-2 12:47:43

原帖由 clpqueen 於 2009-1-2 01:26 發表

可唔可以比條link我呀?

• 黎太 2009-1-2 16:30:46

回覆 #1 clpqueen 的帖子

哇...終於搵到同道中人啦, 我都好鐘意整面包,我仲意人手搓, 因為咁先有滿足感.可惜暫時試過直接法(加老麵), 中種等方法都麻麻地. 你用邊隻yeast架?

• wsfloraiu 2009-1-2 16:48:24

YEAST我係賈伯樂果間麵包材料舖買, $28 一大包
    放落雪柜可以用三個月以上

• mamamimi 2009-1-2 16:58:59

回覆 #1 clpqueen 的帖子

你個面包好靚喎, 我都試過整, 不過失敗左, 之後就唔敢再整啦!!!
    我都想知你係淘寶邊度買, 可唔可以POST條LINK呀?!!! 同埋教下我點整丫, 我都覺得自己整有滿足感D!!!

• 黎太 2009-1-2 17:15:35

請問你地咁多位, 有無人試過用湯種既方法做包呢?