我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• 寒冰雨 2009-1-3 15:17:14

原帖由 clpqueen 於 2009-1-3 00:27 發表
    咁又係, 我整既面包分量一整就可以整5,6個大包, 屋企得個3條友, 點食, 所以我都係會整蛋糕多. 但整面包個過程比較長, 我好享受個過程.

原帖由 venus_L 於 2009-1-3 01:16 發表

整包大工程D.........同埋真係唔擺得耐,

好快硬~

最慘係搓包由朝整到晚,打電話俾人,人地一聽到係麵包又唔願來拎...

同蛋糕o既受歡迎程度係一個天一個地...

• 寒冰雨 2009-1-3 15:20:56

原帖由 黎太 於 2009-1-3 10:26 發表
    係...我仲未試過呀, 我一直想買65c湯種面包呢本書,聽d blogger講好似幾好咁

我早 2 年o係文化廣場買o左!

呢本書好多時o係 書展 都會有得賣!
    (塔石/理工體育館o個o的書展)

不過你而家都可以去o左文化廣場睇有無得賣,而家咁多書店...
    商務、宏基、悅書房、星光 你可以去睇...
    呢本書係好值得買!

• 黎太 2009-1-3 22:16:46

好, 一於走去搵下呢本書先

• 騎豬的小孩 2009-1-4 08:25:34

回覆 #15 黎太 的帖子

呢排都係用湯種整方包, 保溼又軟綿綿! 你一定要試下!

• 騎豬的小孩 2009-1-4 08:35:21

回覆 #9 clpqueen 的帖子

我係上淘寶買既, 好平, 不過係大陸貨, 我唔敢用麵包機焗麵包, 只有用來攪麵團。用麵包機慳時間又慳力氣, 咁我就有時間湊BB又可以做自己中意d野啦!

你可以到88伴睇, 電器打九五折, 平過來來, 來來冇得折....

• 黎太 2009-1-4 09:32:27

我都有睇過88伴的麵包機, kenwood有兩款, 細的不用600, 大的8xx, 但係體型都唔細喎, 好似有少少隔地方. 我好怕自己買左回家唔用,變了雜物

我想問下, 你地用過麵包機的朋友, 用佢做出來的吐司, 掂唔掂架?

• 寒冰雨 2009-1-4 14:32:01

我就無打算買麵包機!
    一來屋企無小朋友,二來我唔鍾意食麵包...
    而重點係:太阻地方!
    我整蛋糕o既用具,已經塞滿o左一個廚櫃同一個五桶膠櫃桶...:s031:

• clpqueen 2009-1-5 01:17:38

面包機太大舊無地方擺呢個問題是我一直無買既原因.:cannothelp:

• 騎豬的小孩 2009-1-5 09:29:45

麵包機好唔好, 睇相片就知啦~ 呢個薄膜係唔係好靚?
    不過後來餵奶唔小心訓著, 夜裏醒返已經發酵過頭, 滿出模啦, 連蓋都痴住, 只好開蓋入爐焗, 好彩天氣凍, 仲係好好味, 冇酸味, 擺到第二日都好軟, 根本冇機會擺到第三日!:cannothelp:

• 黎太 2009-1-5 15:48:57

回覆 #39 騎豬的小孩 的帖子

哇...個薄膜好靚呀! 你可以講多次的的麵包機model嗎?

• 寒冰雨 2009-1-5 20:32:26

原帖由 騎豬的小孩 於 2009-1-5 09:29 發表
    麵包機好唔好, 睇相片就知啦~ 呢個薄膜係唔係好靚?
    不過後來餵奶唔小心訓著, 夜裏醒返已經發酵過頭, 滿出模啦, 連蓋都痴住, 只好開蓋入爐焗, 好彩天氣凍, 仲係好好味, 冇酸味, 擺到第二日都好軟, 根本冇機會擺 ...

麵包機好用,幾年前已經o係 hk o的討論區睇得到...
    又唔使用手搓...
    我當時都勁想買的...
    不過..............................實在太大o舊了!

• venus_L 2009-1-5 20:38:13

原帖由 寒冰雨 於 2009-1-5 20:32 發表

麵包機好用,幾年前已經o係 hk o的討論區睇得到...
    又唔使用手搓...
    我當時都勁想買的...
    不過..............................實在太大o舊了!

同個電飯煲差唔多之ma, 不過我個廚房都擺唔落個面包機~:cannothelp:

• 寒冰雨 2009-1-5 21:58:37

原帖由 venus_L 於 2009-1-5 20:38 發表

同個電飯煲差唔多之ma, 不過我個廚房都擺唔落個面包機~:cannothelp:

我知~
    弊在仲邊有地方擺呀!
    焗爐、電子燉盅、好多配件o既攪拌機、榨橙汁機...
    仲有我醃o既鹹青檸、一酲酲o既青梅酒...........

你認為我仲會有地方放麵包機o羊?

• clpqueen 2009-1-6 00:46:13

我廚房都好多野, 個焗爐是擺在飯台上面架咋, 所以都諗唔到面包機擺邊.:cannothelp:

• venus_L 2009-1-6 11:37:59

原帖由 寒冰雨 於 2009-1-5 21:58 發表

我知~
    弊在仲邊有地方擺呀!
    焗爐、電子燉盅、好多配件o既攪拌機、榨橙汁機...
    仲有我醃o既鹹青檸、一酲酲o既青梅酒...........

你認為我仲會有地方放麵包機o羊? ...

我都想個廚房大D呀..........

最衰個洗衣機擺左係度, 亞左好多地方,

個豆漿機同真空煲因為無地方擺所以比左人喇~