我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• verynice 2009-1-6 18:07:54

我都想學

請問可唔可以教吓我,因為我見倒您d包好鬼好看,好想食呀:shine:

• 騎豬的小孩 2009-1-7 03:36:49

回覆 #40 黎太 的帖子

我係買東菱, 雙攪拌刀! 好平, 不過外型就唔靚 , 不過我廚房都冇地方擺, 而家擺在房間櫃上, 都幾好! 唔似座地d攪拌機好麻煩, 更佔空間!
    不過如果廚房冇地方擺, 不如考慮買部外型靚d, 擺在客廳就好啦

• 黎太 2009-1-7 09:47:11

回覆 #47 騎豬的小孩 的帖子

OK, thx for your info

• 黎太 2009-1-11 22:10:58

去左文化廣場. 現在無65c湯種麵包呢本書啦. :cannothelp:
    網上有個blog post左一個話係出自呢本書既包包recipe, 我胆粗粗照住做. 唔知呢d咁寒冷既天氣係咪真係不宜做包餅呢, 麵糰好難差得光滑, 我以綠萼的搓包手法搓, 攪左超過40分鐘都唔見到成功的薄膜...都唯有照去lor. 現在還未知出爐效果, 因為等緊第二次發酵. 但經過今次咁辛苦搓...想買部麵包機回家的決心便更大...天寒地凍...搓到我手又紅又凍. 都唔知為咩

• clpqueen 2009-1-12 22:57:57

回覆 #49 黎太 的帖子

同你有同感, 呢排的面包好難搓到出薄膜:cannothelp: 所以我搵緊地方睇下是否可以擺面包機, 一比我搵到我就買啦.

• 黎太 2009-1-13 10:42:27

回覆 #50 clpqueen 的帖子

我見之前那個"騎豬的小孩"買那部大陸品牌面包機做出來的膜好靚, 我考慮緊買那個牌子. 上網睇過,视乎不同的容量,人仔300至400有找. 以這個價錢就算我玩幾次擺埋一邊, 都無咁浪費. philipes或kenwood的無700都不用想, 我覺得貴左d.

我打算過幾日返珠海電器店睇下買唔買到"騎豬的小孩"用的東菱牌面包機,搵到的話,便自己買回來(我架車有大陸牌,唔怕唔方便). 萬一珠海無, 我先上淘寶買...我睇過啦, 淘寶買要比運費...加埋要比多一舊. 係呢個時勢, 慳得一蚊得一蚊...妨且我無上網買過野, 總是覺得唔得太放心, 可免則免!

• clpqueen 2009-1-13 23:53:34

回覆 #51 黎太 的帖子

如果買左記得上來報告下, 等我睇下你面包機整既薄膜, 如果你又整到, 可能我買既決心會加大.:s017:

• (^o^)y 2009-1-14 00:33:41

可唔可以教我整面包

• 黎太 2009-1-14 09:48:03

回覆 #52 clpqueen 的帖子

一定啦, i will let u know
    但是在正式買之前, 我心中有個疑惑想解決---究竟面包機做面團是否真係唔受天氣影響呢?  同埋, 如果我用面包機, 是否還可以加入湯種, 或老麵等來作不同的嚐試呢?  
    有無前輩答到我呢?

• 黎太 2009-1-14 09:51:06

回覆 #53 (^o^)y 的帖子

想學做包既朋友, 可以參考下呢個blog...
    http://hk.myblog.yahoo.com/cass-bakinglab/index?l=f&id=24
    雖然佢唔係專業做包的, 但我覺得佢講得很詳細, 還有video, 值得推薦!  佢有一part叫"由基礎出發", 教得好好的.

• 騎豬的小孩 2009-1-15 00:16:53

回覆 #54 黎太 的帖子

麵包機基本上唔受氣溫影響, 因為發酵個陣機器會加溫
    加湯種.老麵都冇問題
    我比較中意princess, 型好靚, 不過已經買佐東菱, 好想賣掉呢部機, 換個麵包機呀

• (^o^)y 2009-1-16 12:29:56

乜野係面包機A?

• clpqueen 2009-1-21 01:01:53

因為雪櫃仲有上次整菠蘿包既皮剩, 於是我又再做菠蘿包,不過今次我將有d 野改善左, 參考左好多人既經驗同自己既實踐, 今次我在爐既最下層放了一盆熱水, 面包就放在中層, 用190度焗左20分鐘, 出爐之後d  包好軟好有水份, 正~~~~

• 黎太 2009-1-21 10:14:30

回覆 #58 clpqueen 的帖子

哇...不得不比個"服"字你! 手搓都可以搓到咁靚
    我對手搓包已經失去信心...唉...都唔知係咪d酵母粉唔夠好呢? 我每次都係貪方便去超市買款...圓形樽仔包裝的, 好似叫"乾依士".
    你有無試過用新鮮酵母呀? 好似話做出來既包風味特別好的. 但係澳門d材料店無得賣, 我又唔想為左果少少野上網買, 好似好麻煩咁.

• 黎太 2009-1-21 10:15:43

我仍然在研究買邊款面包機好...心大心細ing