我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• 黎太 2009-1-21 10:21:28

clpqueen , 講開pinapple bun, 我想問下用唔哂的菠蘿包皮, 放雪柜(冰格定普通冷藏??)可以放幾耐?

• 騎豬的小孩 2009-1-21 11:08:27

回覆 #58 clpqueen 的帖子

好靚呀, 基本發酵好似時間太短, 不過波蘿包焗得咁好味呀, 我都想食啦!

• clpqueen 2009-1-21 14:15:34

原帖由 黎太 於 2009-1-21 10:14 發表
    哇...不得不比個"服"字你! 手搓都可以搓到咁靚
    我對手搓包已經失去信心...唉...都唔知係咪d酵母粉唔夠好呢? 我每次都係貪方便去超市買款...圓形樽仔包裝的, 好似叫"乾依士".
    你有無試過 ...

你個隻我開頭用過, 唔得架, 個隻是整法棍個d 咸包架,會發得不是太好, 個隻如果要發得好起碼要8個鐘頭, 整甜包我用燕子牌, 又是淘寶拍回來架, 好好用.

• clpqueen 2009-1-21 14:16:17

原帖由 黎太 於 2009-1-21 10:21 發表
    clpqueen , 講開pinapple bun, 我想問下用唔哂的菠蘿包皮, 放雪柜(冰格定普通冷藏??)可以放幾耐?

我擺在冰格, 可以放一個月.

• 黎太 2009-1-21 15:32:10

回覆 #63 clpqueen 的帖子

燕子牌我好似响黑沙環百佳樓下的烘焙材料店見過喎....但係係自己分拆成一小包一小包咁賣的. 你有興趣去睇下, 如果果度有得賣, 咪唔洗法淘寶lor

• clpqueen 2009-1-21 17:06:33

回覆 #65 黎太 的帖子

我買左一大包回來, 夠用一年了.

• 黎太 2009-1-21 17:39:40

回覆 #66 clpqueen 的帖子

但係唔係話酵母粉一經開啓, 即使存於冰箱, 也不能活很久的嗎?

• clpqueen 2009-1-21 18:44:12

回覆 #67 黎太 的帖子

是呀, 只可以存放3個月左右, 但一大包先25元, 一小包都要5元了, 我寧願買一大包了, 因為唔知自己要整幾多.

• 小芄 2009-1-21 18:50:11

想買面包機好耐, 如果在珠海買到, 請告之! 謝謝!

• 小芄 2009-1-21 18:52:53

又或者如果網購的, 預埋我可以嗎?

• 黎太 2009-1-21 23:44:55

回覆 #69 小芄 的帖子

OK, IF I FIND A GOOD ONE, I WILL REPORT TO YOU

• clpqueen 2009-1-25 01:50:58

又弄了一款土司,果然是超軟.

卡士達超軟吐司
    Recipe
    A). 卡士達醬: 蛋黃1, 細砂糖10g, 高筋麵粉15, 鮮奶65g
    B). 高筋粉250g, 細砂糖30g, 1/2茶匙, 即溶酵母粉4g, 奶粉15g, 100g(我用了115g鮮牛奶)
    C). 無鹽牛油25g

1). 材料A全部放入鍋內攪勻, 再用小火煮成糊狀, 取出放涼, 包上保鮮紙, 冷藏60分鐘後備用
    2). 將冷藏後的材料A和材料B全部混合, 拌成光滑麵團後加入C材料, 搓至起薄膜
    3). 基本發酵80分鐘
    4). 分割成3等分滾圓, 蓋上保鮮紙靜置15分鐘
    5). 排氣後這形放入吐司模蓋上保鮮紙最後發酵將60分鐘至9分滿後塗上蛋汁
    6). 放入已預熱190度焗爐烘約30分鐘

• 騎豬的小孩 2009-1-25 10:41:51

好想食~~~
    呢個方包係出自孟老師的100道麵包, 我都有呢本書, 不過好似有d發酵不足, 呢d咁凍既鬼天氣整麵包, 真係辛苦!  我都想整, 不過呢排冇乜時間....

• clpqueen 2009-1-25 11:08:13

回覆 #73 騎豬的小孩 的帖子

你說的對,的確是發酵不夠, 可能因為天氣太凍的關係, 第一次發酵我用了足足2個鐘先ok, 最後一次我用了90分鐘都只是8分高, 明知仲要再等下啦, 可是我真係好眼訓 所以唔等了, 入爐焗左佢啦.
    好彩到了第2日面包依然好軟, yeah~~~

• 激小姐 2009-1-25 11:10:34

你好勁....:s142: