我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• 黎太 2009-1-26 00:17:27

經過多次的失敗...暫時我只有羡慕的份, 在未買到面包機前不敢動手了

• clpqueen 2009-1-26 19:14:50

回覆 #76 黎太 的帖子

我依家發覺擲面團時既力度係要好似擲野出去咁, 而不是死死成個面團擲在台面, 要將面團拉長, 咁樣就好快可以搓到起筋同簿膜了.

• 騎豬的小孩 2009-1-27 07:21:32

回覆 #77 clpqueen 的帖子

冇錯! 甩面團! 不過好吵! 我驚嚇親bb.....

• Antonio 2009-1-27 10:13:11

回覆 #1 clpqueen 的帖子

WOW, 好正呀 ... 但係我做麵包係唔掂呢

• 黎太 2009-1-27 12:58:13

回覆 #77 clpqueen 的帖子

係咪一隻手將個面團撻落張枱面度, 跟住用另一隻手輕輕按住枱上面團的其中一端.  用另一隻手把它提起時略略接長?

• 黎太 2009-1-27 13:00:00

呀...我想問下, 當大家做咸包或甜包時,係咪會用不同的酵母粉既呢? 點解我見d教做面包的書上都只係統稱"酵母",而沒特別指明既呢?

• BakeryLover 2009-1-31 17:12:24

我都好鍾意整麵包,搓麵糰時好開心,好好玩

• 黎太 2009-1-31 17:44:50

回覆 #69 小芄 的帖子

今天到珠海幾間大型的電器店找面包機, 都沒有東菱, 栢翠等牌子...有的是一些不知名而且較貴的款式(650人仔~1100人仔)
    原本考慮過到淘寶買東菱...3xx人仔便有不錯的功能. 可惜問埋運費同埋其他立立雜雜加埋, 都要mop510! 如果大陸牌子都要咁貴, 我不如買kenwood, 或philipes...我係八佰伴見過有部kenwood都係600咁上下, 仲唔洗擔心質量同保養方面的問題tim:cannothelp:
    所以...最終決定...放棄國貨, 留澳消費 (我指面包機啫:p)

• clpqueen 2009-2-1 13:22:55

回覆 #83 黎太 的帖子

咁八佰伴個個大唔大舊架?

• 黎太 2009-2-2 13:32:01

回覆 #84 clpqueen 的帖子

唔算細lor...係呢隻型號
    kenwood bm150 同埋kenwood bm250. 你可以上網查查看
    價錢好似分別係~650同8xx
    我暫時屬意bm250那一款. 因為我見過有個blogger用呢一款, 似乎唔錯
    http://kidturtle.mysinablog.com/ ... stCategoryId=106955

p.s: 金龍有款係moulinex(萬能牌)...大約800左右. 因為暫時未搵到用呢款機既用家comment,所以我唔考慮啦

• clpqueen 2009-2-2 22:17:21

係舊年我在水坑尾國美見過一有款面包機大特價, 只賣170蚊, 不過個時未整呢d野, 早知買左佢啦.

• 小芄 2009-2-4 18:37:08

原帖由 黎太 於 2009-1-31 17:44 發表
    今天到珠海幾間大型的電器店找面包機, 都沒有東菱, 栢翠等牌子...有的是一些不知名而且較貴的款式(650人仔~1100人仔)
    原本考慮過到淘寶買東菱...3xx人仔便有不錯的功能. 可惜問埋運費同埋其他立立雜雜加埋, 都要mop5 ...

咁又真呀, 如果差唔多價錢, 當然不會買大陸貨啦,

• 小芄 2009-2-4 18:38:05

原帖由 黎太 於 2009-2-2 13:32 發表
    唔算細lor...係呢隻型號
    kenwood bm150 同埋kenwood bm250. 你可以上網查查看
    價錢好似分別係~650同8xx
    我暫時屬意bm250那一款. 因為我見過有個blogger用呢一款, 似乎唔錯
    http://kidturtle.mysinablog.com/index.ph ...

聽人講, 250 的好用d...

• berry 2009-2-8 19:02:40

版主好厲害呀!D包整得好靚呀,好羡慕!

• wsfloraiu 2009-2-11 16:12:55

我係88伴買左kenwood bm250, 用現金找數有折架, 吾算大部, 一個人都可以拿得起
    跟佢的食譜整左幾次,都吾成功, 都係要加手搓:cannothelp: