我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• 激小姐 2009-5-7 00:09:10

回覆 #105 clpqueen 的帖子

有機會教我搓麵包吖...我都想學....

• clpqueen 2009-5-7 08:22:31

回覆 #106 激小姐 的帖子

無問題, 幾時都得, 只要你得閒, 隨時pm 我約時間啦.

• GratefulHeart 2009-5-25 18:10:28

我也是做麵包新手

各位,您們好!我也是做麵包新手,近期發現一些好嘢介紹給大家:

1. 在拱北地下商場的鳳凰書店有很多教整麵包的書,當然要揀自己睇得明和實用的,還有就係啲書平好多。

2. 我試過做麵包時加入蕃薯或薯仔,做好的麵包軟軟的,帶點兒QQ,不妨試試。

• forever2000 2009-5-31 22:15:47

今日終於買左部麵包機, 八百伴賣$719咋 (Kenwood BM250), 上星期睇仲要$809ga.  打算明天試下整麵包, 我第一次整咋, 希望成功啦!!!

• forever2000 2009-6-1 22:58:29

回覆 #109 forever2000 的帖子

今日用部機整咗第一個麵包, 成功咗呀, 好開心...

• wingfei 2010-1-14 15:18:30

請問系澳門邊度可以買齊整面包的工具和材料呢?

• tamaki1314 2010-1-17 10:09:42

回覆 #111 wingfei 的帖子

做麵包基本需要:
    工具 : 焗爐 / 麵包機----電器店
    材料 : 高筋麵粉, 酵母, 鹽, 糖, 牛油---超級市場

• wsfloraiu 2010-8-26 22:07:40

點解我每次都搓吾到光滑面
    如果要我20分鐘完成搓包一定吾得

• shu 2010-8-28 18:57:34

我最緊都愛上左整麵包...
    不過自己試過幾次人手搓都唔係好掂 (可能隻手唔夠力)
    睇完人地用麵包機又好想買,
    但後尾我買左食物處理機,
    實在方便好多呀!!!!

• BakeryLover 2010-9-6 14:29:07

原帖由 <i>wsfloraiu</i> 於 2010-8-26 22:07 發表<br />
    點解我每次都搓吾到光滑面<br />
    如果要我20分鐘完成搓包一定吾得
    <br />

可能搓麵糰的手法不正確,
    或者試下將水逐次加入,比較容易操作.
    而且麵粉的吸水性有所不同,食譜的份量只可作參考.

• wsfloraiu 2010-9-13 15:47:32

原帖由 <i>BakeryLover</i> 於 2010-9-6 14:29 發表<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    <br />
    <br />
    可能搓麵糰的手法不正確,<br />
    或者試下將水逐次加入,比較容易操作.<br />
    而且麵粉的吸水性有所不同,食譜的份量只可作參考.<br />
    <br />

掌握得吾好, 出來的面包雖然食得, 但始終吾夠軟熟, 放隔日就硬晒
    依家轉用日本面粉又好似好D

• fernandas 2010-9-30 02:04:22

哇,你哋好勁呀..睇到都好想食.
    我都好想學湯種法做包~

• BakeryLover 2010-9-30 10:32:43

原帖由 <i>wsfloraiu</i> 於 2010-9-13 15:47 發表<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    <br />
    掌握得吾好, 出來的面包雖然食得, 但始終吾夠軟熟, 放隔日就硬晒<br />
    依家轉用日本面粉又好似好D
    <br />

你係未用直接法?可以試下用中種,
    過左一夜仲係好軟熟.

• huang1234 2010-10-12 16:59:58

請問點樣中種

• huang1234 2010-10-12 17:01:16

我想問有無人會做紅豆餅餅皮