我的收藏
版主
申請
開區
申請

最近愛上整面包

• 胡貓 2012-4-6 13:58:45

何謂"直接法", "中種" 同"湯種"??
    睇完人哋介紹Panasonic 部麵包機,
    我好有衝動買番部!

• bean168 2012-4-20 18:39:07

小小高 發表於 2012-4-12 15:02
    直接法即係將d材料溝埋直接揉麵,餡料當然最後整型先落啦

中種就先將一部份的麵粉同酵母加水撈埋,等佢 ...

好清楚,THX

• bean168 2012-4-12 11:16:21

可唔可以教我手整麵包

• 小小高 2012-4-12 15:02:23

胡貓 發表於 2012-4-6 13:58
    何謂"直接法", "中種" 同"湯種"??
    睇完人哋介紹Panasonic 部麵包機,
    我好有衝動買番部! ...

中種就先將一部份的麵粉同酵母加水撈埋,等佢發酵一段時間再加埋其他材料揉麵,中種做法有d室溫放幾個鐘,有d放雪櫃一日(即低溫中種法),中種法整出黎的包就好軟熟,可以整到好似出面的包咁鬆軟

湯種就將一部份的麵粉加水用慢火煮到糊狀,放涼後再加其他材料揉麵,整出黎的包放耐d都唔硬變石頭,有冇中種咁鬆軟就唔清楚喇

如果係新手用中種會易上手d,湯種要試多幾次先煮得掂

• 胡貓 2012-4-12 15:15:41

小小高 發表於 2012-4-12 15:02

中種就先將一部份的麵粉同酵母加水撈埋,等佢 ...

原來係咁,
    我係準備用麵包機整麵包/cake,
    咁曲奇同cake 就之後再放焗爐.
    唔該晒你!

• tt2010 2012-7-21 10:20:13

請問各位八佰伴的象印迷你面包機,有冇人用緊呀,好唔好用,我想買面包機
    謝謝