我的收藏
版主
申請
開區
申請

• 小靈子 2009-3-12 10:53:59

回覆 #9 vi10vi12 的帖子

多謝你既講解呀,我呢兩日先諗緊佢地之間有咩分別,依家清楚晒

如果係咁我就揀4號啦

• 澳門之星 2009-3-12 15:20:40

回覆 #15 亞卡比天使 的帖子

明啦..唔該哂你...之前我聽人講係無得囉...
    咁都唔錯喎...

• 澳門之星 2009-3-16 15:12:27

回覆 #18 蚊蚊好野 的帖子

正啊...你搵到啲例子..咁樣會令我地更加了解...
    咁等我睇睇揀咩好先...
    thx

• 澳門之星 2009-3-16 15:59:26

睇完後我認為"取得財產分享制"感覺對夫婦是但一方都會公平啲,而且當出售物業時可單方售出。比較方便
    例如老公係婚前購入的物業,就屬於佢0既個人財產,結婚之後所買的物業,就屬於兩公婆的的財產。。。。。

它舉了個例子:甲於婚後購入一物業,按照取得財產分享制的特點,他可以自由出售而無須配偶同意,假設他出售物業後獲得三百萬元,那麼,如果甲與其配偶離婚或停止採用該財產制,他配偶便有可能分得一百五十萬元。

佢指的有可能,即是有排除的可能性,唔知勝數有幾多呢?

上述內容引自:http://www.dsaj.gov.mo/EventForm/ContentFileGen.aspx?Rec_Id=3717

其實我都有諗過,如果我老公在未註冊前已購買左層單位。而呢個單位就係我們居所的地方,咁會唔會佢自己單方售出而我就無屋住又分享唔到啲財產呢?咁樣對我嚟講選擇"取得財產分享制"無乜保障。。當我睇到此華僑報的最後就完全明白。。。

夫妻共同生活的物業的出售

然而,夫妻有共同生活的義務,為了保障任何一方能有安身之所,法律又規定,如果夫妻任何一方所購入的物業屬於夫妻在婚後共同生活的地方,那麼,不管夫妻之間採用何種財產制度,亦不論該物業屬於個人財產、夫妻共同財產抑或可供分享的財產,當任何一方出售時都要取得配偶的同意後才能進行,否則,在未經同意下的出售有可能會被撤銷,而私自出售者(即配偶任一方)亦可能要承擔相應的賠償責任。

上述內容引自:http://www.dsaj.gov.mo/EventForm/ContentFileGen.aspx?Rec_Id=3717

不過唔知"取得財產分享制"的夫妻債務承擔又係點呢?

鳴謝:感謝"蚊蚊好野"的資料分享!!! 辛苦你了!!!

• 燚樂 2009-3-17 15:03:44

點解會覺得煩呢?

一齊出錢咪當大家 一個人出錢係係自己 咁分唔好咩?

• 蚊蚊好野 2009-3-28 12:42:12

回覆 #20 澳門之星 的帖子

唔辛苦!!我都係上網search了解下!!

• shirvv 2009-3-29 12:13:56

我想問下如果已經註左冊後, 想再改婚姻財產制度得唔得呢?

• chu43401 2009-4-13 23:00:27

我同我老公都打算註左冊個時简"一般共同財產制"

• 二小姐 2009-4-15 15:55:41

原帖由 澳門之星 於 2009-3-11 23:06 發表

哦。。。原來步驟係咁。。。睇來真係要去聽個講座會好啲。。。唔洗矇醒醒。。

我04年結婚戈時
    都冇得聽講座ge:cannothelp:

佢又講得快
    我都唔明有乜野分別:cannothelp:
    跟住.佢就講,唔緊要 e + 唔洗即時決定

到了註冊日
    佢地又冇問我地選那一項

所以
    我到e + 都唔知我地係"乜產"

聽人講
    如果
    你冇選明要乜
    會自動選入"取得財產分享制" wo

有冇人話我知..這個講法對嗎 ?

• 綠野 2009-4-15 16:03:26

回覆 #25 二小姐 的帖子

yes

澳門政府將"取得財產分享制"為後備制度

即係預設婚姻制度

如果你冇要求乜野婚姻制度,政府就當你係用"取得財產分享制"

BTW, 若你婚前或婚後想以其他三種婚姻制度都係要收錢的

• @keikei@ 2009-4-15 21:45:05

剛剛聽完法務局的講座返來, 大家有時間的話都可以去聽下, 講得好清楚, 仲可以及時提問. 聽個職員講, 呢個針對準新人的講座基本係每月一次, 可以打電話去book位.

• scotta 2009-4-18 16:08:35

分產, 所有野都有完結O既一日

• lilycat 2009-4-18 19:19:54

原帖由 shirvv 於 2009-3-29 12:13 發表
    我想問下如果已經註左冊後, 想再改婚姻財產制度得唔得呢?

得....只不過要比錢做過張財產分配協議書!!

• KiAiMi 2009-4-18 19:20:01

大家選擇分唔分產, 好多時諗有無錢分

但其實, 大家仲要考慮, 債務都會計埋

即如果共產, 老公日後欠下300萬, 你都要咩上身