我的收藏
版主
申請
開區
申請

• soapkan 2009-8-31 09:28:31

原帖由 maymay+ 於 2009-8-28 16:22 發表
    結婚但唔註冊得嗎??

咁即系淨擺酒吾註冊啦....都得既,不過就系無哥一紙婚書:cannothelp:

• CottonCandy 2009-9-10 18:17:52

我係揀分產ge...

唔係因為邊個有錢d, 呢個都係我同d朋友傾起呢個問題ge時候發現ge一個"盲點"...

當大家講共產同分產個陣, 考慮ge重點同埋政府宣傳ge重點都係講緊"離婚"個陣時點...

好老實, 大家係結婚ge時候已經九萬幾樣o野煩, 如果講到財產制度, 第一驚講錢傷感情, 唔係好想傾, 第二, 成日提住離婚, 唔通結婚為prepare離婚咩??

但係, 財產制度仲有一個功能, 就係當其中一方財政有問題, 例如要破產, 或者點ge時候, 如果共產就要一齊去承擔, 相反, 如果係分產ge話, 只係發現有小小唔妥, 就可以再所有o野轉俾冇問題個一方, 而個一方係唔需要承擔, 即係話, 如果touch wood破o左產, 大家ge生活係不變ge, 只係需要破產ge一方用每月ge收入去還債...

當然, 呢個係基於雙方係危難ge時候都唔會離棄對方ge大前提底下啦, 不過我覺得而家大家一股炒風, 真係萬一有咩事都真係幾麻煩...

所以都應該考慮因素之一囉!!!

• momo9 2009-9-12 17:59:10

你都講得好,呢個問題我都冇唸過,大家真係要好好唸下選邊種,將來既事真係冇人估到,可惜我已經選左共產

• eatingpig 2009-11-1 15:51:30

原帖由 綠野 於 2009-5-18 14:57 發表

其實好多做生意既老闆都會採用分產制

唔駛下下都要老婆一齊簽名至搞到間公司嘛

而且負債又唔怕連累到老婆

講真

如果老公係真心愛你就算係分產制佢都願意將層樓加埋你個名

如果唔愛你就算採用"一般 ...

我都有同感, 我都同老公揀左分產
    因為佢驚佢d 負債要我孭

• love距離 2009-11-9 17:55:46

我地揀佐  分別財產制 尼個制度系老公同埋距屋企人揀噶
    其實開始個陣覺得心裡無舒服噶,但系念住首付系距姑姐比噶
    屋企而家系我老公供噶,我系大陸人,咩都無,而家系屋企度等住身份證
    又念住甘樣我可以自立點,吾會話咩都念住靠老公,人地都會看得起我點
    但系有時會覺得壓力好大...所以都未念住生BB
    雖然老公從來都不會比我壓力,也沒有要我一定等到身份證有就馬上穩工開...

• 翾藍 2009-11-10 19:40:14

我想問如果揀左分產...將來香左...甘銀行d儲蓄係分比伴侶定自己父母架...好急好想知牙

• el1607 2009-11-24 13:34:25

回覆 #49 eatingpig 的帖子

我都係揀左分產
    如果怕話無左結婚意義...一樣可以買樓買車哥陣, 都可以我同老公都有名嫁姐...
    到時萬一真係有一日要分開時
    都可以分得清呀ma...

• meoi 2009-11-25 09:49:58

回覆 #51 翾藍 的帖子

我覺得應該會係照普通分法, 伴侶先得一半, 之後再分俾子女/父母等等, 如果係共產就俾晒伴侶, 唔知啱唔啱呢 ?

• 小粒子 2009-12-11 13:13:01

取得共同財產制..............唔多想

• zoey-921 2010-1-14 14:54:03

3.取得共同財産制

• LIOLIO 2010-1-30 22:47:37

我係choose 4 既

• LIOLIO 2010-1-30 22:49:46

如果做生意人士就最好揀分產,因為一方有負債的話,另一方唔使幫佢揹數,仲可以用自己既財產幫佢(註:要真係好有情有義先做到)

• Mint1224 2010-1-31 01:48:10

乜有咁多種分架...真係攪到我都唔知應該點做喎.....:s148:

• Mint1224 2010-1-31 01:50:11

回覆 #10 Vency 的帖子

係邊到有得聽呢d講座架....因為到依家我睇都有d亂仲係唔係好明....

• zoey-921 2010-2-6 22:41:19

去遞資料果陣就有得羅d小冊子睇,
    我都冇去過聽呢d講座架~~