我的收藏
版主
申請
開區
申請

• 2010bride 2010-12-28 00:14:32

我都係揀分產

• gfish 2011-8-29 14:17:18

我都打算分產, 我未來老公有惗過將來做生意!!
    如果做生意將來有咩事, 起碼我有我自己ge收入, 生左仔女都吾洗一家人同佢一齊捱, 我都可以叫做養返佢轉頭ma!!
    咁樣吾洗為生活煩休!!

• lei1985 2011-10-7 15:02:26

原帖由 綠野 於 2009-4-15 16:03 發表
    yes

澳門政府將"取得財產分享制"為後備制度

即係預設婚姻制度

如果你冇要求乜野婚姻制度,政府就當你係用"取得財產分享制"

BTW, 若你婚前或婚後想以其他三種婚姻制度都係要收錢的 ...

咁係咪揀預設戈種制度ge話就唔駛額外收費呢???THX

• lei1985 2011-10-7 15:06:27

原帖由 ie_lj 於 2009-4-21 14:35 發表
    報告,好似,只有"取得財產分享制"唔收錢,,,,其他制度要收錢,不過都唔貴,,,

咁要收多幾多架 ???thx

• yvonneleongmo 2012-2-24 01:23:30

原來咁多人都選左分產.....我男人佢生意人想分產, 我好傳統, 有時會覺得分產好像對女方好無保障咁,touchwood萬一發生咩事, 雖則結婚唔係為左錢銀身家,但女的都年紀漸大都唔知可以靠邊個......有唸過折衷不如揀第4個,但佢都係唔係好想......真係唔明白...

• graciechan33 2012-2-25 17:31:28

CottonCandy 發表於 2009-9-10 18:17
    我係揀分產ge...

唔係因為邊個有錢d, 呢個都係我同d朋友傾起呢個問題ge時候發現ge一個"盲點"...

有point!

• chuchu668 2012-5-26 07:56:52

我地就選擇分產,因為老公做生意.層樓同車都寫我我名,錢都入係我戶口!TOUCHWOOD有咩事都唔洗擔心d錢~

• applew 2012-8-17 01:56:19

我揀左婚前分產, 婚後共產嗰個...

• 澳门非常婚礼 2012-8-26 13:42:39

既然結婚. 就希望可以依賴一輩子.. 離婚只會令自己對婚姻既睇法改變.. 所以如果系我就會選擇共產..

• JMZ 2012-10-23 15:23:41

其實婚前分產最後好多東西會變工產... 如股票在結婚後買賣都會變成共產
    但分產其中一個好處係樓宇買賣唔需要兩個一起去... 炒家ok!

• sakurapink 2012-11-2 01:13:38

no.4 seems fair

• kitarochan 2012-12-18 12:14:22

我記得澳門戈套好似就算分產共產都好~~就算離婚伴侶都可以分一半~只係分產好在唔使另一半破產或欠責自己唔使上身~~

• bearhong 2013-1-3 10:37:22

共產特點:福禍同當
    另一半要生生性性

• sakurapink 2013-1-13 23:30:57

yvonneleongmo 發表於 2012-2-24 01:23
    原來咁多人都選左分產.....我男人佢生意人想分產, 我好傳統, 有時會覺得分產好像對女方好無保障咁,touchwoo ...

我未來老公係生意人,甘揀4 好過揀5分產嗎?

• 愛靚才會贏 2013-1-25 09:40:42

Vency 發表於 2009-3-11 10:52
    係macau 註冊結婚有3個steps: 1)申請, 2)登記選日子, 3)註冊.

當你申請註冊1)時會有職員問你有冇興趣參加 ...

點解佢無問我參吾參加