我的收藏
版主
申請
開區
申請
xxxx
加入日期:2004-8-8
流動積分:13392
查看 3417 回覆 13
按讚 0 按彈 0

學生上門裝盜版軟件被拘

• 關員檢獲載有疑盜版安裝軟件程式的光碟及記憶體涉個人網頁明目張膽登廣告攬客

【本報消息】
      海關首次發現有人涉嫌在個人網頁上“明目張膽”刋登廣告招攬,為客人提供上門安裝疑盜版電腦軟件服務。關員前日拘捕一名涉案高中三年級學生,檢獲載有疑盜版安裝軟件程式的光碟及記憶體。
        若罪成判入獄或罰金
        海關表示,將加強調查互聯網上侵犯知識產權的活動,但暫未有跡象顯示類似違法活動有增加趨勢。海關呼籲居民不要在互聯網上“上載”或“下載”盜版軟件程式,以免觸犯法例。
        涉案者姓龔,廿一歲,持本地證件,學生。行動中,關員在龔某身上起獲七隻光碟及兩支俗稱“手指仔”的記憶體,內裡載有疑盜版的安裝軟件程式。海關將以著作權中之非法複製品交易罪名,起訴涉案者,若罪名成立,可被處兩年徒刑或二百四十日罰金。消息指,涉案者個人網頁於○七年開始運作,不排除有人違法多時。
        關員搜獲光碟手指仔
        海關知識產權廳早前接獲線報,指有人涉嫌透過互聯網進行侵犯知識產權活動,遂派員跟進調查,期間鎖定目標。前日下午,關員跟蹤龔某至下環街一幢住宅大廈,有人進入大廈一段時間後離開。
        此時,關員認為時機成熟,上前表露身份截查龔某,在他身上搜獲光碟及“手指仔”。
        經查問,有人供稱,上門幫客人安裝盜版電腦軟件,每次收費三十元至一百元不等,收費多寡視乎安裝了多少個軟件。關員將涉案者拘捕。

0 0
  • kkbbq 2009-3-20 05:30:26

回覆 #1 xxxx 的帖子

每次收費三十元至一百元不等...

• 飛車會 2009-3-20 11:39:49

會唔會就係捉左 WASON 佢呀 ?

• ce9992 2009-4-21 05:57:58

我以為係毒仔tim 呀

原帖由 飛車會 於 2009-3-20 11:39 發表
    會唔會就係捉左 WASON 佢呀 ?

問反佢, 唔係, 唔會wason掛, 哥日有幾十人打比我, 以為係我, 因為哥條粉皮係小市街捉..........

• Fantasy 2009-4-23 10:46:11

係咁裝免費版軟件又點呢...

• sky00 2009-4-23 12:52:06

裝window都唔洗都張楊呀ma  

• Fantasy 2009-4-23 15:59:05

原帖由 sky00 於 2009-4-23 12:52 發表
    裝window都唔洗都張楊呀ma  

冇問題, 大把裝修師傅都幫人裝window啦

• wason 2009-4-23 20:31:25

回覆 #3 飛車會 的帖子

係呀,仲唔保釋我.........

• ce9992 2009-4-24 00:39:50

哈....

原帖由 wason 於 2009-4-23 20:31 發表
    係呀,仲唔保釋我.........

我知唔係你架啦,我開頭以為係毒仔tim 呀,唔見左佢..........

• HCFHCF 2009-9-20 19:49:17

自己唔识装咪....

• sky00 2009-9-20 20:04:21

回覆 #10 HCFHCF 的帖子

你以為個個都好似你咁勁咩...  我都唔識裝呀  比你3舊水上門幫我裝呀  好冇呀  師兄:cannothelp:

• 愛已隨風去 2009-9-21 10:22:31

海關開唔到隻手指咪吹佢唔脤囉:cannothelp:

• 愛已隨風去 2009-9-21 10:34:37

海關開唔到隻手指咪吹佢唔脤囉:cannothelp:

• 愛已隨風去 2009-9-21 10:49:46

海關叔叔開唔到唔知會點呢