我的收藏
版主
申請
開區
申請

邊隻奶樽最多人用呀?入黎投票啦!

• Baby-girl 2012-9-18 14:08:45

Bfree

• goodmorning 2012-9-23 13:30:14

harry221 發表於 2011-6-14 14:04
    CHU CHU 一開始BB可能會有點難,不過過後就感受到它的好處,因為我B是混餵的。 ...

ChUChU奶咀好似硬D,BB食得慢,你說的好處是什麼?

• winnie1314 2012-10-2 15:42:00

郭家小熊 發表於 2012-2-8 11:33
    餵人奶的媽咪注意:新生兒頭六周使用奶咀會降低嬰兒吸吮乳頭的學習能力,有機會做成乳頭混淆的啊! ...

想問如果喂人奶, 但都要買定奶樽, 因為又可以揼出黎比BB食, 咁我應用買咩奶樽同奶咀比較好呀???

• connie 2012-12-29 07:41:28

買左Avent 玻璃樽

• sammily123 2013-3-30 16:04:33

babisil 唔怕漏奶(十字口戈D)

• ins1980 2013-4-9 15:28:15

請問playtex係咪冇玻璃樽架? 有冇媽咪試過烚溶左playtex個膠樽呀??

咁... playtex / tommee tippee 可唔可以配用其他牌子既奶嘴架???
    又或者chuchu可唔可以配用tommee tippee / aprica既仿母乳奶嘴架??
    thx~~

• arommie 2013-4-11 15:39:27

Dr Brown's 防脹氣功能真的做得最好, 唔洗掃風

• bb222 2013-5-2 14:55:15

如果用Nuk的玻璃肥樽,可以配什麼奶嘴好呀?

• msbunny 2013-6-5 10:15:45

arommie 發表於 2013-4-11 15:39
    Dr Brown's 防脹氣功能真的做得最好, 唔洗掃風

完全贊成

• 郭家小熊 2014-3-25 23:53:32

winnie1314 發表於 2012-10-2 15:42
    想問如果喂人奶, 但都要買定奶樽, 因為又可以揼出黎比BB食, 咁我應用買咩奶樽同奶咀比較好呀??? ...

如果想餵人奶,不用太早買定奶樽。
    是這樣的,去醫院會有小型玻璃奶瓶比你,預備餵奶粉用,或者,預備比你放人奶用,山頂的奶樽他們都不回收,我會儲起帶番屋企用。萬一真有需要還可以頂住用。

如餵人奶,六個月前都不用給水,所以其實也不用水樽。

但有些老人家會勸你餵BB飲水,其實沒有大礙。

但書上都說6週前不要接觸奶咀否則會有乳頭混淆,我自己經驗是:六週前最好全乳頭餵,如果想飲水可以用針筒餵水,親餵最好持續至八週。

我大仔是CHU CHU 玻璃瓶加CHU CHU咀,女兒六個月前是CHU CHU 玻璃瓶加NUK 黃色咀,大概女生喜歡軟身一點。六個月後就和大仔用一樣的。

• 路人m 2014-5-20 17:20:46

郭家小熊 發表於 2014-3-25 23:53
    是這樣的,去醫院會有小型玻璃奶瓶比你,預備餵奶粉用,或者,預備比 ...

原來山頂有奶樽可以帶返屋企用架?我都想喂母乳,不過驚到時未上奶所以買定奶樽,買左PIGEON~

• ienike 2014-6-12 09:04:29

想問CHU CHU PPSU既奶樽用幾奈就要換呀???

• 25510739 2014-8-11 14:13:36

chu chu邊度有得買?

• HoiCheng66 2014-11-2 23:48:10

郭家小熊 發表於 2014-3-25 23:53
    是這樣的,去醫院會有小型玻璃奶瓶比你,預備餵奶粉用,或者,預備比 ...

想問下知5知鏡湖有無奶樽嫁??