我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• Fantasy 2009-4-2 23:36:01

Map of Langkawi

• d_i_o 2009-4-4 01:55:03

回覆 #16 Fantasy 的帖子

請問langkawi的地圖可否喺機場攞到? 因我可能六月尾七月頭去檳城同langkawi玩五日, 你有時間可否post langkawi個行程上來? 唔該哂!

• CrystalMaldini 2009-4-5 22:16:16

原帖由 d_i_o 於 2009-4-4 01:55 發表
    請問langkawi的地圖可否喺機場攞到? 因我可能六月尾七月頭去檳城同langkawi玩五日, 你有時間可否post langkawi個行程上來? 唔該哂!

唔駛擔心
    d地圖係機場任你取
    仲會有人派比你

• CrystalMaldini 2009-4-5 22:19:31

多謝樓主分享相片
    令我想起舊年去浮羅交怡玩嘅美好回憶
    不過我玩得4日
    所以無去到所有地方

我地去個陣都有租電單車
    不過男朋友只係出示澳門車牌
    都可以順利租車

• 軍曹咕嚕嚕 2009-4-6 09:31:04

正呀!對即將去玩既朋友好有用!
    版主應該加分:cannothelp:

• Fantasy 2009-4-7 01:29:52

Day5

第五天的早上訓得唔係太好, 所以索性出去走走, 周著日出的方向走過去, 結果找到一個不錯的地方, 就是在Day1, Day2 住的酒店 Aseania Resort 附近, 這時大約是早上7點, 一邊等日出, 一邊影相, 大約45分鐘後就返回 AB Motel, 食昨晚預先買定的早餐, 準備出發啦.

今天的行程是出去巴雅島 Payer Island, 我地準時係 Lobby 等車黎接去碼頭, 但係等左好耐都冇人, 打電話去又冇人聽, 結果遲左大約半個鐘部車先黎到, 工作效率真係差勁!! 大約半小時後到達係巨鷹廣場的碼頭, 又係昨天經過過的地方, 原來有好多counter都有攪出去玩唔同的地方, 包括我地的行程, 巴雅島 Payer Island, 價錢仲好似平小小咁, 不過昨日睇唔到, 可能當時已經關左門啦, 冇辦法~~

個碼頭有d似港澳碼頭, 有海關, 出入境通道, 可以搭去泰國好多地方, 如布吉 Phuket, 喀比 Krabi, PP 島 Phi Phi Island, 等等, 來往檳城亦是由此碼頭出發, 而我們乘坐的船就係好似星光那種大船, 下層客位有冷氣, 舒適座位, 開船15分鐘後可往上層, 吹吹海風, 空氣又較下層的流通好多, 海浪不大, 船身幾定, 感覺幾舒服

巴雅島 Payer Island 位於浮羅交怡與檳城之間, 靠近浮羅交怡的南方, 船程1小時多D, 而往檳城則須約4小時船程. 一路上都唔怕大浪唔舒服, 亦都冇食定暈浪藥, 可能附近的海域是位於馬六甲海峽關係冇咁大浪, 又吹著海風有新鮮空氣, 同埋天氣又非常好啦, 感覺上去香港的時候仲大浪呢!!!

終於到啦, 我地要由大船轉坐細船上岸, 真係非常靚, 水好清, 比起之前去的地方還要清呀, 船上離遠已經見到好多一大群的珊瑚礁, 心情非常興奮呀!!!

• Fantasy 2009-4-7 01:34:28

多謝各位支持呀, 板主好似去左歐洲呀, 軍曹咕嚕嚕 打算幾時去呀...

• 方展博 2009-4-7 21:11:57

唔該樓主,你d酒店&motel係咪walk in去個邊先租,同埋如果我係同埋小朋友去應該唔可以三個人一部電單車?咁有冇問過租汽車要唔要國際駕駛執照(因為一年唔係外遊好多次,可以唔使都唔想攪),如果方便希望你可以分享一下你點plan今次行程,因為我六月都想一家三口去浮羅交怡,檳城玩下,謝謝!

• benteng 2009-4-8 09:28:01

睇完樓主的介紹,已買去檳城的機票,前後9日,打算好似樓主咁係浮羅交怡六天.

• Fantasy 2009-4-8 16:52:43

起初定了一些基本必去行程, 未知會否到檳城, 又未肯定 Motel 的供應情況如何, 所以先經 Agoda 在網上找了
    Cenang Beach 附近的酒店. Agoda 的設計很好, 有很多顧客入住後的評語, 因為寫了評語可以給額外的累計積分, 而積分可以作為將來訂房做
    Redeem, 所以不少人都樂意做多一點工作. 而我入住的 Aseania Resort, 以留言的數量算是較多的一間, 所以對於酒店的周邊環境, 清潔程度
    及其他缺點等都有一定的了解, 雖然好評不是太多, 但其實都知道入住的原因主要都是價格便宜, 位置亦尚可接受, 配合 Google Earth, 看看
    附近環境的照片, 量度一下與其他地方的距離, 都是有利掌握到更多資料, 結果最後就訂了這間酒店啦!!!

Aseania Resort 的確是有點舊, 已是意料之事, 但勝在房間夠大, 有一個大泳池, 天氣不好或不想出外都可以到泳池玩下晒太陽. check-in的
    時候問過如果要extend, 每一晚的價錢含稅是大約mop$350, 與網上訂的都差不多, 感覺上入住率是一般, 所以我想walk-in都不用太擔心. 而
    且 Cenang Beach 附近有很多住宿, 只要是早一點來check-in, 房間供應應該問題不大, 如果是附老攜幼, 預訂就會安心一點, 免除到時要舟
    車勞動. 整個 Cenang Beach 可以海底世界 Underwater World 為中心點, Underwater World 以北到 Pelangi Resort 一帶較為熱鬧及方便, 由 Aseania Resort 步行致 Underwater World 大約10分鐘, 有車就更加不成間題, 但如果有更好的位置, 環境又不錯, 價錢又平一倍, 為何不嘗試一下 Motel 這些經濟旅館呢. 雖然說是 Motel, 但 Cenang Beach 的 Motel 是很有規模, 絕對不是小小的門口由狹窄的樓梯行上樓那種, 這裡每間 Motel 都有大門口, 大招牌, 地方環境非常寬敞, 還有經營租車, 出海遊環島遊等遊覽, 餐飲, 洗衣, 就連 Internet 上網服務也有, 可謂一應俱全, 當然以上附加的都不是免費服務啦. 而房價則平貴也有, 就以 AB 為例, 喜歡聽海浪聲, 一行出房間就是海灘的朋友, 可以入住沙灘邊的房, 價格是 120RM, 而只是相隔一條馬路的非海邊房價就只是 60RM, 周圍種有園林果樹, 睡覺都幾清靜, 除非是鄰房住客的吵聲就無辦法啦, 這些價都只是在當地問的, 亦有不少都已列出房價在門口, 與 AB 的差不多, 有些規模更好一點的 Guest House 都只是大約 70RM. 這樣真是可以省回一大筆, 花在其他地方上, 可以沿著海灘行到五星級的酒店, 在環境幽雅的沙灘上享受豐富的晚餐, 泳池就設在池灘前邊, 我想甚至可以善用其設施呢!!!

浮羅交怡的住宿非常方便, 一般以 Cenang Beach (台凙作珍珠灘) 為最佳住宿點, 適合大部份的旅客, 不同級數由MOP/HK百多元一晚, 以致MOP/HK過千元一晚也有很多不同的選擇, 而旅客想要的都可以在一帶找到, 如遊覽服務, 餐飲, 酒巴, 娛樂, 租車, 換錢, 購買手信, 的士等.

島上除了 Cenang Beach 及 Kuah Town 市鎮一帶, 其餘地方的開發程度都是很低, 別說要找架的士, 有些地方要找個人都難, 除了的士就沒有其他陸上公共交通工具, 所以都比較建議住在 Cenang Beach 一帶, 如果打算靜靜地渡假就選擇 Four Seasons 那邊吧!

• 海靈 2009-4-8 23:08:55

回覆 #16 Fantasy 的帖子

六日都留係浮羅交怡??? 唔怕悶嗎??? 依家仲有無得出海玩浮潛???它係靚。。不過。。六日就。。。

• Fantasy 2009-4-9 02:05:51

回覆 #26 海靈 的帖子

你的想法也是很正常, 開始時我也曾有想過, 所以一直甚至去到當地時都有想過什麼時候會去檳城呢! 手頭上亦同時準備了一大堆有關的資料, 但結果卻不夠時間, 首先是頭尾兩日已給了飛機交通上, 因為我是去年訂票的, 當時還未有澳門直航檳城, 所以唯有先到吉隆坡再轉機浮羅交怡, 的確是很花時間.

而實際上玩的時間只是4日多一點, 從浮羅交怡往檳城的船程也要4個鐘, 一日又只得兩班, 以這樣的時間是沒可能安排在首/尾(即第一天或第六天)其中一日來往返檳城, 必須在這4日當中再挑兩日出來不可, 如此一來就會變得走馬看花地玩, 二來又要擔心趕船趕機的時間, 想玩多一點時間都無辦法, 所以後來都是決定花在這個地方上, 玩多一點, 深入多一點便算吧, 結果卻是非常好, 很舒服, 每天的行程都都很充足.

其實出行前都有參考過旅行社的5日4夜檳城+浮羅交怡旅行團, 檳城部份主要是遊覽喬治市老城區建築及購物, 浮羅交怡的部份主要是 Island Hopping 跳島遊那個項目, 搭纜車(這裡沒有提及其他活動, 應該只是搭上山一陣就走那種), 及安排自費遊巴雅島, 以5d4n來講算是幾充實, 當然旅行團有專車隨時候命, 用餐又已安排好, 一定省時間,  但想逗留耐一點都怕會被人趕上車, 行程以外的地方就必定唔洗諗, 而旅行團住宿的酒店 (Awana Resort 及 Sheraton Langkawi Beach Resort) 亦都較為偏僻, 可以找找其位置, 晚上要出來活動相信都幾麻煩啦.

• 金仔 2009-4-10 01:02:58

多謝分享,好多靚相~

• 承太郎 2009-4-10 15:59:10

浮羅係幾啱去渡假既,食好,住好,沙灘正,:09082:
    未有沙巴直航之前係好多港澳人去架
    可惜,冇直航,,係多左少少麻煩
    近幾年咁多人去沙巴都係因為直航

• Fantasy 2009-4-11 11:48:17

多謝各位支持, 仲未完架!!!!
    繼續是 Day5 巴雅島, 還有更精彩的活動, 不用多說, 去片!!!