我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• terry1604e 2009-4-13 18:37:57

去巴雅島係唔係全都要講英文架=.=

• ki11 2009-4-13 19:17:48

原帖由 wingigi 於 2009-3-31 12:57 發表
    我4月都會到langkawi旅遊, 都是一樣搭air asia, 所以想問一問轉機的問題.
    當日我會14.30到KUALA LUMPUR, 16.10再由kuala lumpur到langkawi, 如果有check in行李, 時間足夠嗎? 因為我知道行李不能夠由澳門直接運送到 ...

我去年7月都係同你同一航班,
    用左EXPRESS BROADING 最早落機,
    拎埋行李好在趕到,
    如果無用EXPRESS BROADING 可能會趕唔切.

• Fantasy 2009-4-14 10:15:10

原帖由 terry1604e 於 2009-4-13 18:37 發表
    去巴雅島係唔係全都要講英文架=.=

巴雅島是一個屬於馬國受保護的小島, 應該沒有原居民, 沒有店舖, 餐廳, 玩完之後想搵個人都唔知有冇啦, 所以係島上講咩話唔重要, 只要預先報名參加出遊活動就可以, 我係浮羅交怡參加出發的, 當地大部份人都可以英語溝通, 識中文的可能係20~30%, 要精於以中文溝通就可能更少, 也要視乎個別地區而定, 但如果識馬來西亞語就可能比英語更佳啦

• crazyvin 2009-4-16 00:42:00

我想請問AB Motel可以係邊度book呢?
    因為我會7月中去,
    我驚到時先book可能full晒...

• Fantasy 2009-4-16 10:46:29

回覆 #34 crazyvin 的帖子

我睇書介紹過幾間 motel, 覺得尼間唔錯, 去到經過的時候記低左個電話, 係第二日 check-out Aseania Resort 前打電話去問有冇房先, 通常係check-out 時間就最多房, 不過開始時打左幾次都冇人聽, 唔知係咪未開門, 之後隔左一段時間打左先有人聽, 問埋價錢, o岩咪渣住電單車過去囉

• cheongieng 2009-4-16 10:54:52

有冇遊記睇呀,照你咁講,用你條路線去係咪最快,澳門--吉隆坡--浮羅交怡(全部搭飛機).如果澳門--檳城--浮羅交怡(檳城係咪只有船入浮羅交怡,成4個鐘?).咁由吉隆坡--浮羅交怡要搭幾耐內陸機.穩陣嗎?

• Fantasy 2009-4-16 11:32:16

回覆 #36 cheongieng 的帖子

有呀, 未完呀, 之後會繼續day5 & 6

其實澳門<>檳城 Penang 還好, 雖然搭機係快, 但要提早登機, 又怕delay要趕機, 而且澳門<>吉隆坡係遠過澳門<>檳城, 所以計番起黎都冇乜著數, 況且檳城都係一個唔錯的景點呀

但澳門<>檳城的航班都只是隔日一班, 未必就得o岩時間, 而澳門<>吉隆坡, 吉隆坡<>浮羅交怡 的航班時間選擇就較多, 會容易d就番自己, 各有各好啦

檳城<>浮羅交怡船班時間如下: (之前黃色個地圖都有寫)
    Langkawi - Penang, 2 ferries each day. 2.30pm and 5.30pm
    Penang - Langkawi, 2 ferries each day, 8.30am and 8.45am

• duck109 2009-4-16 18:10:36

原帖由 軍曹咕嚕嚕 於 2009-4-6 09:31 發表
    正呀!對即將去玩既朋友好有用!
    版主應該加分:cannothelp:

己經加佐. 因為早排較忙, 所以遲佐來加分. 以後大家如果有什麼作品認為值得加分, 請 PM 比我, 我會優先處理. 經查証後, 如值得加分, 我會立即加的

• duck109 2009-4-16 18:12:40

原帖由 Fantasy 於 2009-4-16 11:32 發表
    有呀, 未完呀, 之後會繼續day5 & 6

其實澳門<>檳城 Penang 還好, 雖然搭機係快, 但要提早登機, 又怕delay要趕機, 而且澳門<>吉隆坡係遠過澳門<>檳城, 所以計番起黎都冇乜著數, 況且檳城都係 ...

其實可以循環線的方式走: 澳門-->檳城-->浮羅交怡-->吉隆坡-->澳門 (或換轉)

• Fantasy 2009-4-16 21:39:36

原帖由 duck109 於 2009-4-16 18:10 發表

己經加佐. 因為早排較忙, 所以遲佐來加分. 以後大家如果有什麼作品認為值得加分, 請 PM 比我, 我會優先處理. 經查証後, 如值得加分, 我會立即加的 ...

咁多人有興趣, 整番個加強版先得, 等到時又加下分先
    我知你去左旅行黎呀, 你有冇遊記呀

• Fantasy 2009-4-16 22:52:49

繼續是 Day5, 去完巴雅島, 搭旅遊巴返AB, 休息一陣就出去, 因為電單車係昨晚已還, 所以唯有周圍行下, 睇下有咩好野食, 最後係 Cenang Beach 的沙灘上, 離 AB 的地方, 享受係尼到的最後一餐晚餐啦

評分

查看全部評分

• h1944 2009-4-16 23:17:53

真係睇相都已經想去...如果去影相一定好正,去遊水更正,去玩就更加超正啦~~~

• Fantasy 2009-4-17 00:23:04

回覆 #42 h1944 的帖子

冇錯, 無論係落水玩, 或者係靜靜地坐係海灘到睇人地玩, 感覺都係好relax. 同一片沙灘上, 可以找到熱鬧及寧靜的樂土, 而當地經營水上活動的人, 亦都甚少主動上前推銷遊客, 無形中感覺上係較為舒服, 少了一些不必要的滋擾, hard Sell 的商業化程度亦較低, 可能這就是不同國家不同地區, 風土人情都有所不同啦, 真係一個好悠閒, 好適宜渡假的聖地, 難怪有咁多從澳洲黎的遊客啦~~

• cheongieng 2009-4-17 10:11:24

原帖由 duck109 於 2009-4-16 18:12 發表

其實可以循環線的方式走: 澳門-->檳城-->浮羅交怡-->吉隆坡-->澳門 (或換轉)

其實主要問題係由檳城-->浮羅交怡要坐4個鐘頭船.我驚自己頂唔順姐.我以為檳城-->浮羅交怡有內陸機可以塔.就perfect.

• Fantasy 2009-4-17 11:58:06

原帖由 cheongieng 於 2009-4-17 10:11 發表

其實主要問題係由檳城-->浮羅交怡要坐4個鐘頭船.我驚自己頂唔順姐.我以為檳城-->浮羅交怡有內陸機可以塔.就perfect.

個程應該冇咩問題, 條航線同巴雅島的一樣, 仲定搭 TurboJet, 因為地理位置關係, 個到一d都唔大浪, 珠三角海域仲大浪過個到好多, 所以可以放心