我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• cheongieng 2009-4-17 16:03:31

原帖由 Fantasy 於 2009-4-17 11:58 發表

個程應該冇咩問題, 條航線同巴雅島的一樣, 仲定搭 TurboJet, 因為地理位置關係, 個到一d都唔大浪, 珠三角海域仲大浪過個到好多, 所以可以放心

4個鐘差唔多飛到去東京.係船度吾知做乜好.都係用你既方法好d.全部搭飛機.但係轉機時間要好控制得準

• Fantasy 2009-4-18 12:14:45

回覆 #46 cheongieng 的帖子

你喜歡啦, 其實係船上都可以訓下覺, 坐係甲板上的沙灘椅都幾舒服架, 幾好訓..

• Fantasy 2009-4-18 16:32:33

終於到第六日, 最後一日啦, 12:50PM就要離開啦, 懷著唔捨得的心情來渡過最後的早上
    又來幫襯上次間印度餐廳食個早餐, 之後就去 Cenang Beach 行下, 大約12點就搭的士去機場, 今日天氣唔係太好, 整天早上都是天暗, 在車上途中還落起大雨, 係咁多日以黎見到的一場最大的雨, 好在玩的行程中都冇落咁大雨, 不過亦都因為落大雨而delay航班, 最後返到澳門, 結束了整整六天的行程~~~

睇大圖 >> CLICK HERE >> \"\"

評分

查看全部評分

• Lorraine 2009-4-20 12:47:18

好多謝你的遊記同相!!!!

不過, 想問下, 如果出海個日, 海灘上有冇locker可放低相機同財物先去游水??? 個邊治安好唔好?

另外, 想知道由aseania hotel 去機場要幾耐?同幾錢?

THANKS!

• duck109 2009-4-20 17:22:00

原帖由 Fantasy 於 2009-4-16 21:39 發表

咁多人有興趣, 整番個加強版先得, 等到時又加下分先
    我知你去左旅行黎呀, 你有冇遊記呀

遲D 旅遊手記有多個幾分區版主, 我己經向中央申請中. 到時會多一個人去加分. 有關方案正在等待審批中.

我的遊記..........好多野我都未搞好. 可能再要遲一點時間. 我間新屋今日先有電腦台用.:cannothelp:

如果大家要問葡國, 瑞士及英國的野. 可以先跟我說

• Fantasy 2009-4-20 18:21:57

原帖由 Lorraine 於 2009-4-20 12:47 發表
    好多謝你的遊記同相!!!!

不過, 想問下, 如果出海個日, 海灘上有冇locker可放低相機同財物先去游水??? 個邊治安好唔好?

另外, 想知道由aseania hotel 去機場要幾耐?同幾錢?

THANKS! ...

Day2) Island Hopping 要自己保管財物
    Day3) 租私家船出海, 冇其他人, 所以冇考慮過尼個問題
    Day4) Payar Island 巴雅島有專人看管, 但要另收費, 一個籃好似係10RM, 但有個負責看管的女人好懶, 拿小小野又都叫我唔該一次過攞晒, 唔重要的整就放係台到算啦, 咁的服務態度真係好難遇到, 另外有個男的職員就好D

感覺上當地應該冇咩罪案, 可能係d人太懶的關係
    :cannothelp:

• Fantasy 2009-4-20 18:29:36

原帖由 duck109 於 2009-4-20 17:22 發表

遲D 旅遊手記有多個幾分區版主, 我己經向中央申請中. 到時會多一個人去加分. 有關方案正在等待審批中.

我的遊記..........好多野我都未搞好. 可能再要遲一點時間. 我間新屋今日先有電腦台用.:cannothelp:

...

好呀, 多謝樓主再次加分, 尼份遊記會即將會有加強版推出, 已經寫緊啦

• Lorraine 2009-4-23 14:33:27

又想問下你會推介aseania 定 ab motel? 或其他? 價錢在rm100-200.

thx!

• Fantasy 2009-4-23 17:07:33

原帖由 Lorraine 於 2009-4-23 14:33 發表
    又想問下你會推介aseania 定 ab motel? 或其他? 價錢在rm100-200.

thx!

好難講話推薦邊間, 視乎你想要咩類型, 如果想要多d設施, 例如游泳池, room services, 有酒吧, 餐廳, 等等, 就緊係要揀 hotel 啦, 一般三星都有啦, 尼到唔同價位都有, 可以參考下
    http://www.agoda.com.hk/asia/malaysia/langkawi.html

係 cenang beach 類似 Aseania 的平價酒店, 附近還有另一間 Langkawi Boutique Resort, 睇相好似舊些少
    http://www.agoda.com.hk/asia/malaysia/langkawi/langkawi_boutique_resort.html

如果你唔係太在乎酒店的服務, 選擇一間好似 AB motel 的都幾低住架, 附近還有好多選擇, 可以去到睇下

• Dora 2009-4-23 17:10:12

我想問下呢,響第一日你響pelangni beach resort度食bbq buffet dinner,大約係幾多錢架??我覺得好正呀...遲d去都諗住去食番餐

• Fantasy 2009-4-23 21:39:06

原帖由 Dora 於 2009-4-23 17:10 發表
    我想問下呢,響第一日你響pelangni beach resort度食bbq buffet dinner,大約係幾多錢架??我覺得好正呀...遲d去都諗住去食番餐

係第二日黎架, RM88+ (Adult) RM52.5+ (child), 飲品另計, 埋單連稅 RM15X, 唔知點解有 discount 比我

• 858428632 2009-4-24 02:52:44

樓主,

想問下你整個行程用左幾多錢?

• type-r 2009-4-24 03:07:10

其實馬來西亞d消費都幾平丫.我都好似樓主甘去左浮羅交怡玩,再加上去了金馬倫高原和吉隆坡,玩左9天,兩個人都好似用左14000元澳門幣(加上來回4程機票錢)

• type-r 2009-4-24 03:12:27

還有去馬六甲添,,

• Dora 2009-4-24 10:39:36

原帖由 Fantasy 於 2009-4-23 21:39 發表

係第二日黎架, RM88+ (Adult) RM52.5+ (child), 飲品另計, 埋單連稅 RM15X, 唔知點解有 discount 比我

咁又唔係太噃...謝謝呀...