我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• LinoBB 2009-4-24 10:55:47

回覆 #44 cheongieng 的帖子

你可以搭內陸機,我啱啱去完,不過就係由Langkawi去檳城,搭"firefly"嘅飛機,大約半個鐘

• duck109 2009-4-24 17:36:18

原帖由 LinoBB 於 2009-4-24 10:55 發表
    你可以搭內陸機,我啱啱去完,不過就係由Langkawi去檳城,搭"firefly"嘅飛機,大約半個鐘

你坐果架飛機係咪好吵同d位好窄呢

• Fantasy 2009-4-25 03:20:14

原帖由 858428632 於 2009-4-24 02:52 發表
    樓主,

想問下你整個行程用左幾多錢?

首先, 機票係優惠價訂的, 兩人來回機票大約係$2000, 其餘食住玩玩手信等, 應該大約係5千左右,
    即係total 兩人總共大約$7000, 覺得點呢..

• Fantasy 2009-4-25 03:25:53

原帖由 LinoBB 於 2009-4-24 10:55 發表

我第六日係 langkawi 機場影的咪係 firefly 囉, 個隻機一睇個engine就知勁大聲啦

• benteng 2009-4-28 17:13:39

上網睇話係浮羅交怡租私家車RM$50一日,而且唔駛國際車牌都租得.
    如我地兩個租電單車, 要一人一架, 因我唔識載人,租私家車好d.

原帖由 Fantasy 於 2009-3-30 16:54 發表
    我個國際牌都只係得私家車個組, 因為我個電單車係50cc 牌, 國際車牌唔承認, 而我係個到租的係大綿羊, 所以我都懷疑佢只係簡單咁睇, 有須要就叫個客試下車比佢睇..

如果係玩浮潛, Langkawi 的水係清好多, 而且仲係 ...

• Fantasy 2009-4-30 01:20:36

浮羅交怡情彩介紹繼續來, 影片送上!!!

剛剛整合好幾條片, 加背景音樂, 希望各位會鍾意啦~~~

兩段片都係輯自 Day4 的租船出海篇, 包括暢遊紅樹林, 魚類養殖場, 餵魚記以及浮潛記

• 嘉嘉陳 2009-4-30 10:49:22

真係要畀個 叻叻叻 你呀

:s142:

• Fantasy 2009-5-11 08:58:37

浮羅交怡地圖及旅遊資訊
    Langkawi Map & Tour Info

係浮羅交怡機場拿了一份唔錯的地圖, 資料幾詳細, 對於自駕遊好有幫助
    所以 SCAN 了最有用的部份比各位參考

Langkawi Island Map 全島地圖 (Zoom)

遊覽景點所在位置 (Zoom)

珍珠灘地圖 Cenang Beach Map (Zoom)

瓜鎮地圖 Kuah Town Map (Zoom)

除地圖之外, 還準備了有關出租車, 外遊服務的資料供各位參考

外遊及租車 Tour & Car Rental (Zoom)

外遊及租車 Tour & Car Rental (Zoom)

不同公司價錢也有不同, 以 AB Motel 的價錢最為便宜, 如遇太多遊客參加, 有可能須要花時間等齊人才出發

在 AB 租電單車絕對可以, Scooter 自動波大綿羊125cc, 25RM 很企理, 性能好

AB 外遊及租車 (Zoom)

• celiasmm 2009-6-6 04:15:49

good ::必勝::

• benteng 2009-6-11 09:22:42

我昨日剛回澳門,那邊天氣好好.
    巴雅島勁多魚,仲被咬左幾下,哈.

• Fantasy 2009-6-12 12:08:02

回覆 #70 benteng 的帖子

有冇相睇呀, 好期待呀

• benteng 2009-6-12 14:48:09

我的相有排先搞得掂.
    你只係租電單車? 那些路好多都係山路, 我覺得如唔熟路渣電單車唔多安全, 特別係去碼頭的路, 夜晚要開大燈先睇到, 因路燈太暗.

• Fantasy 2009-6-15 10:37:08

回覆 #72 benteng 的帖子

我只係租電單車咋, 個到係多山路, 不過我諗比起布吉都算易行好多啦, 見香港d forum講係布吉有d電單車載住個人真係唔夠力上, 起麻浮羅交怡d山路冇咁斜囉, 有d人仲犀利到騎單車上山都有, 外圍的路就會易行d, 冇咁多分叉路, 不過就會多d山路上上落落, 以個到的人口蜜度及開發程度, 夜晚有街燈, d路又平, 其實都已經算唔錯啦, 小小驚險都幾好玩呀

你去 payar 有冇潛水呀? 有冇影相? 我影唔到, 好想睇下你個d呀, 快d post相啦

• benteng 2009-6-18 23:41:09

回覆 #73 Fantasy 的帖子

有潛水呀, 俾多RM$100就得.
    你那次無去果園? 都OK喎.

http://picasaweb.google.com.hk/benteng1974
    我的相簿, 最新係2009年6月浮羅交怡.

• Fantasy 2009-6-19 12:45:04

回覆 #74 benteng 的帖子

thx..睇過d相啦, 幾靚呀, 有冇video呀, 我冇去個果園呀, 個trip好玩嗎
    你潛水去到幾深呀? 個防水袋頂得住嗎? 你係咪買左 20M 個隻? how much?