我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• caracol 2009-7-15 15:15:53

你覺得如果我帶埋小朋友去,住1晚先再飛會唔會好d呢?
    如果真係住1晚,飛penang定k.lumpur好?

原帖由 Fantasy 於 4/16/09 11:32 AM 發表
    有呀, 未完呀, 之後會繼續day5 & 6

其實澳門<>檳城 Penang 還好, 雖然搭機係快, 但要提早登機, 又怕delay要趕機, 而且澳門<>吉隆坡係遠過澳門<>檳城, 所以計番起黎都冇乜著數, 況且檳城都係 ...

• man utd 2009-7-16 12:54:11

我都想去浮羅交怡,但初步望過下d酒店都幾貴同好似唔係好多選擇
    我去布吉600蚊已經可以住係patongbeach仲要全seaview resort
    仲要free upgrade埋deluxe room,所以浮羅好似唔多抵玩咁

• Fantasy 2009-7-21 00:28:34

回覆 #76 caracol 的帖子

我會建議你飛 Penang, 因為最少飛兩程就夠, 一來可以省時間, 二來可以順道遊 Penang, 大飽口福, Plan 多幾日玩晒兩個地方, 就可以畫上一個完美的句號, 如果將來取消了澳門直飛penang就更加可惜了; 反之飛 KL 會較花時間在交通時間, stay 1 night @ KL 都可能只是在 LCCT Tune Hotel 借宿一晚, 完全冇意思, 而且在 KL 轉機的機會較多, 今次不去KL, 將來也會有機會再去

再比多個方法, penang有flight去langkawi, 只須40mins, 每日兩班, 價錢約$300或更平, 視乎優惠情況而定
    http://www.fireflyz.com.my/

• Fantasy 2009-7-21 00:37:29

回覆 #77 man utd 的帖子

以另一角度來看, 少選擇都未必是一件壞事, 初時我都懷著同你一樣的心態, 總是跟泰國兩者對比, 但當你去到那邊渡假時, 又會感覺到另一種休閒的感覺, 與泰國布吉係截然不同, 而住宿方面沒有心水的話, 就放心找間位置方便的 Motel, 感受一下簡簡單單的生活, 可能你會想繼續長住落去都未定架...

• man utd 2009-7-21 15:37:14

原帖由 Fantasy 於 2009-7-21 00:37 發表
    以另一角度來看, 少選擇都未必是一件壞事, 初時我都懷著同你一樣的心態, 總是跟泰國兩者對比, 但當你去到那邊渡假時, 又會感覺到另一種休閒的感覺, 與泰國布吉係截然不同, 而住宿方面沒有心水的話, 就放心找間位置方 ...

我想住on water高腳屋呀,不過成2000蚊一晚唔係好抵

• 蛇哥 2009-7-21 16:13:48

回覆 #1 Fantasy 的帖子

我新年都去左=.=...........
    但真係熱到飛起

• Fantasy 2009-7-22 11:13:56

回覆 #80 man utd 的帖子

邊洗咁貴呀, 即刻搵兩間比你, 不過住尼d都要預左會係隔涉少少

近機場:
    http://www.agoda.com/asia/malays ... _lagoon_resort.html

近cable car:
    http://www.agoda.com/asia/malays ... ach_spa_resort.html

另外雖然尼間唔係水上屋, 同埋稍為離遠少少, 但聽講環境都唔錯, 設施都齊全, 有碼頭出海好方便, 如果渣車都只係一條路直出cenang beach, 價錢都幾抵, 旅行團好似係住尼間
    http://www.agoda.com/asia/malays ... to_malai_hotel.html

• Fantasy 2009-7-22 11:16:22

回覆 #81 蛇哥 的帖子

位於赤道一帶, 係會熱d啦, 吉隆坡仲熱呀, 你經邊到去呀

• malooku 2009-8-4 15:14:00

樓主你好,

好多謝你既 sharing 先,
    另外,我想問如果係澳門飛會平d,定係去香港買package會平d,
    同埋hk有無機直飛呀?
    如果係澳門飛轉機又點攪?
    你包私人船去巴雅島要幾錢呀?
    我想住 Lagoon 個d高腳屋,但係agoda個度又無價錢。

吾好意思,我好多問題,唔該哂!!!!

• Fantasy 2009-8-6 00:53:41

回覆 #84 malooku 的帖子

唔好意思, 之前都講左建議由澳門直飛檳城penang的原因, 可以參考番上邊, 另外, 價錢方面要視乎你訂的日期有冇優惠, 經airasia飛已經算平, 如果由香港出發, 也是經airasia飛檳城最平, 所以要平的找個有平價的日期澳門飛檳城來回便可

酒店可自行另外book, 或者去到先訂都可以, package唔一定會平, 酒店選擇也不多, 當地的平價旅館, 如 motel, rest house, guest house...環境唔錯, 地點又方便, 房間舒適, 價錢便宜, 比起住酒店起碼可以平一半,  檳城也有很多類似的住宿, 所以取道檳城, 兩地聯遊, 旅館住宿, 用5日4夜的酒店package價錢, 這樣玩10日8日也絕非難事, 而且行程更有彈性, 更加自由, 鍾意點安排都得

• Fantasy 2009-8-24 10:19:23

間中也有朋友發PM問關於浮羅交怡的資料, 可能是這份遊記的資料未夠充足, 尤其是早期的主要是以圖片為主, 加上少許文字, 沒有提及詳細的方法及途徑, 有見及此, 其實早前已經寫了一份加強版, 有完整的詳細介紹, 有興趣追看的朋友, 不仿入我個BLOG, 再次重溫!!!

My Blog: 我的浮羅交怡日記 My Langkawi Diary (加強版)

:shine:

• 無米粥 2009-9-12 00:19:09

好多謝你

• mousegirl 2009-11-2 05:09:20

樓主你好,你ge分享好詳盡呀,但我仲有d問題想問ga
    1. 我想問你住ge地方係去到先book定係去之前已經係網上面book定?同埋你咁多日裡面一只住左幾多個地方?
    2. 我打算今年聖誕去吉隆坡+浮羅交怡各3日,我會係airasia個網度book來回澳門至吉隆坡機票,兩人一共MOP3728,另外再會係airasia度book由吉隆坡去浮羅交怡ge 三日兩夜ge package,住hotel helang,兩人來回機票連兩晚住宿共MYR468,因為第一次去,所以唔知book airasia係咪最抵,同埋係浮羅交怡應該住係邊度係會最好同最方便?仲有如果去到吉隆坡先係當地book內陸機去浮羅交怡會唔會平過airasia個package?
    3. 如果我要join當地ge one day local tour,要買當地景點門票,要租電單車,係咪去ab motel就可以一并買到晒呢d服務?
    4. 可唔可以列出你咁多日所到ge食野地方&價格?
    5. 由於我逗留係浮羅交怡ge時間只得3日,可唔可以suggest下咩地景點一定要去同咩野一定要玩?
    6. 最後我想問ge係貨幣MTR同RM係咪同一樣ge貨幣?事關我係airasia個網就係用MYR去做單位,但係你個行程入面,你都係用RM黎做貨幣單位

• Fantasy 2009-11-12 01:03:02

回覆 #88 mousegirl 的帖子

遲左覆唔好意思

1. 浮羅交怡 cenang beach 同區住過兩間, 一間係Aseania Resort, 網上book定; 另一間係 AB motel, walk-in 入住

2. 由於我去當時未有飛檳城的航線, 所以才取道吉隆坡, 而檳城距浮羅交怡較近, 建議由澳門飛檳城來回, 玩檳城 + 浮羅交怡便可, 無須轉機, 又省時, 去一次便完成兩地遊; 由於吉隆坡的轉航路線較多, 附近又有馬六甲, 雲頂, 新加坡等地, 所以將來也不愁沒有機會再好好計劃;

如果取道吉隆坡轉機浮羅交怡, 最好先預訂機票會較省時間, package 可考慮, 但住宿地點及航班時間不一定太好, 而機場一來一回, 提早check-in等也須花不少時間, 所以吉隆坡 + 浮羅交怡, 各3日可能未如盡興;

3. 如果是自駕車, 當然可於景點門口購買門票, 如跟 local tour 去, 一般都會包門票, local tour agent 在 cenang beach 周圍都有, AB 也有, 唯價錢不同, 選擇不同, 服務質素亦未知是否不同

4. 食野地方&價格可以參考 BLOG 上的遊記, 列得較清楚

5. 巴雅島必遊, 其餘的請自己衡量, 或者可以找 local tour 在一日內遊幾個精選景點

6. 是一樣, RM是當地貨幣單位名稱, 就如港澳的$, MYR是馬幣的意思, 如 HK, MOP

• 金仔 2009-11-20 14:11:25

我想問租電單車使唔使國際牌? 我無搞國際牌,好貴..........