我的收藏
版主
申請
開區
申請

[遊記] 浮羅交怡六天遊

• Fantasy 2009-12-28 12:47:00

回覆 #105 細粒丁0906 的帖子

覺得澳門d旅行社都冇咩意見提供到, 想搵個d又未必幫你book到

• 金仔 2009-12-31 13:22:58

我去完返黎la~~~住HOLIDAY VILLA,langkawi好正a~~~~~~~衣家仲好掛住哥郅

• 細粒丁0906 2009-12-31 13:31:44

回覆 #107 金仔 的帖子

去新華代訂holiday full左啦,訂左另一間,有咩行程,介紹下~~~

• bizet 2010-1-2 14:02:01

我都打算4月假期去檳城 + 浮羅交怡
    多謝樓主精彩日誌作參考

• 金仔 2010-1-11 01:11:41

原帖由 細粒丁0906 於 2009-12-31 13:31 發表
    去新華代訂holiday full左啦,訂左另一間,有咩行程,介紹下~~~

都係去下芭雅島,cable car ,island hopping 咁~

• 細粒丁0906 2010-1-11 10:09:26

今日終於出發啦!而家在機場等入閘^^

• Fantasy 2010-1-12 10:52:31

回覆 #111 細粒丁0906 的帖子

OH..你終於出發啦, 祝你旅途愉快呀, 返黎記得分享下你的旅程

• ivanso 2010-5-15 14:19:49

想請問一下機場有冇得租電單車?
    幾錢1日?
    冇牌可以嗎?
    有冇棉羊仔?
    thanks

• Fantasy 2010-5-17 09:34:47

回覆 #113 ivanso 的帖子

棉羊仔大約25rm 一日, 回左你pm的問題, 應該都好清楚.

以下有個幾好的分享, 同樣又係澳門人, 去浮羅交怡租車, 遇到road block照比澳門牌都pass, 兼且有個自稱係馬來西亞人都話係langkawi只係抄老鷹廣場的亂泊車牌, 所以大家都應該可以放心, 解決左好多租車的疑問啦..
    http://travellife.org/forum/view ... page%3D1&page=1

• Fantasy 2011-12-16 15:02:48

都未到聖誕正日, 以前CHEAP到唔CHEAP的, 今年12月20日, 索價成六千幾蚊晚, 問你死未, 竟然兩年咁都比我住過, 哈哈哈!!!

• wil 2012-1-4 11:11:54

三星級都要六千幾? Datai哥D係咪要三萬蚊晚

我12號都去浮羅交怡五日四夜.. 1045 澳門飛KL, 1435到KL, 1620 再轉機飛Langkawi, 係咪會好趕? 我都係跟AirAsia.. 機票好貴 MFM -> KUL 要MOP 2146, KUL -> LGK 要MYR 387... 加埋淨機票已經 MOP 3146 旺季無計.. 新年哥陣仲貴
    我住Meritus Pelangi Resort, Langkawi Lagoon Sea Village 同埋 The Andaman 呢三間有咩評價?

• Fantasy 2012-1-8 15:54:08

而家airasia真係貴左好多. 好我上年年頭book到2011回歸至聖誕當期的平機票, 澳門回來kl約$500連稅, 即日單程kl-langkawi 約RM40, 尾日單程penang-kl 約Rm90, 機票total唔洗$1000, 咁正的日期, 玩多次都抵, 而且未去過檳城, 而家出的promo最平都要約$900來回連稅啦

今次過kl快左好多, 改左用scan手指, 唔洗填紙, 落機約14:40, 過關行到去攞行李約15:00, 攞埋行李約15:15, 如果你到時冇咩阻滯, 應該都趕到

你最好先做web check-in, 到時只係對資料就快好多, 而家domestic排R48-R60 baggage drop counters 就得, 最好幾個人分開排, 到最後睇下邊條快就走過去啦, 有時前邊d人入資料耐, 比行李錢, 漏做security check等就會耐啦

• Fantasy 2012-1-8 16:08:02

補充, 我當初都係擔心唔夠時間, 所以係book左1620之後個班

個三間我就會選 Meritus Pelangi Resort, 因為位置比較方便, cenang beach 而家多左好多舖頭, 其實最方便都係 AB Motel 個頭, 附近有好多小型酒店都值得考慮架

但其實你講個三間都唔平, 如果係咁, 我會寧願將尼筆錢係langkawi 再搭一小時船去附近的泰國最南部小島Koh Lipe住幾日, 個到去過的人都話正, 其實我都好想去架

• wil 2012-1-19 11:17:44

已經番左黎.. 好彩無咩DELAY上到機, 但都幾趕.. 今次係LCCT International Arrival無打手指模.. 條隊又長.. 所以都排左差不多半個鐘.. 都幾驚!! 機票我係差不多出發前一星期先BOOK, 貴D都無計! 講番Langkawi先, 我講哥三間酒店以Meritus 的位置最好. 係正Pentai Cenang, 酒店設施又多又好, 環境靚. 行出RESORT門口哥條街行落去就好多舖頭, 餐廳, SPA, TOUR 乜都有. 不過我地無幫襯因為覺得旅遊區貴. 而且我地志在玩唔係SHOPPING. 由於我地係自駕, 又鍾意渣車, 所以位置對我地黎講無咩所謂. Langkawi Lagoon 就好唔抵, 水上屋又唔靚. 酒店又殘舊... Thumps down! The Andaman 就真係好正.. 係正個熱帶雨林入面, 酒店私人沙灘都有得玩浮潛.. 唔係太大興趣又想試下既不妨黎呢度浮潛, 平過JOIN LOCAL TOUR好多.. 不過渣車去哥段路都幾難行, 特別係入左DATAI ROAD之後.. 夜晚係無街燈的, 山路又斜又多彎, 無番咁上下膽量及技術都唔得掂.

泰南小島KOH LIPE要點去?

• Fantasy 2012-1-29 12:50:39

又會咁奇怪冇打手指模都有, 咁我諗半個鐘都算好正常, 你睇下新聞d遊客過澳門等幾個鐘先

Meritus 係 cenang 區內最有規模的酒店囉, 就算日頭出島玩, 夜晚係個區都好多地方行, 所以留係酒店的時間唔會多, 同區都有咁多選擇, 我就覺得都冇乜必要住佢, 特價除外.

其實cenang周園d野都唔算貴, 周圍又有小食, 酒係langkawi 仲係免稅, 買左隻 vodka passion fruit 果汁酒幾好飲, RM6左右, 邊行邊飲幾過穩, 之後仲買多幾支係酒店慢慢飲添, 但去到檳城想搵都搵唔到

千奇唔好以馬代的水上屋同馬來西亞的水上屋比較, 否則, 我諗可能大部分都會好似 Langkawi Lagoon 咁令人失望, 只部分係沙巴的會好feel d

聽你講完之後, check 過下 Andaman 好似幾正, 原來酒店對面冇幾遠就有個泰國的小島 KO TARUTAO, 應該你都可以望到, 位置咁偏, 唔怪得可以浮潛啦, 我諗三間黎講, 尼間應該係最值得住的酒店啦

KOH LIPE 經 langkawi telaga harbour (即係西邊燈塔附近個遊遊艇碼頭) 搭船去係最快, 1小時船程, 如果經 kuah 市區個碼頭去會遠好多, 係cenang 周園都見到有去 koh lipe 廣告啦, 亦可網上訂票