我的收藏
版主
申請
開區
申請

想唔想收到金器?(限女生)

• 得意妹1988 2009-6-10 04:33:01

原帖由 小滴滴 於 2009-6-8 17:45 發表
    其實早輪同男友傾緊要唔要叫親戚買金器既問題

佢話而家金價貴...佢話不如叫佢地比cash...當日就戴姨媽姑姐個d金去充撐場面

我自己其實鍾意收金器多d...就算cash比多d我都唔想要

因為我覺得此乃中國傳統寶貴既傳承 ...

更係要金器LA...借黎有咩意思?
    借就唔係自己GA LA...
    錢代替唔到永遠GE回億同紀念LO!

• si_1220 2009-6-10 09:13:56

配帶金器一直以來都係傳統習俗
    點都要有 .. 就算帶幾多鑽石手飾 .. 雖然你閃 .. 但都唔夠金器咁搶眼

• 貴妃 2009-6-10 15:55:56

第日嫁果陣時..2隻手d金器要帶到上手臂先唔會比男家睇小

• jimsan 2009-6-10 16:23:35

係呀, 依家d攝影師好中意喺男/女家送野嗰陣將個鏡頭zoom到埋一埋架
    夜晚播返出黎嗰陣大家就會開始討論喇
    嘩.....呀七審條鏈cool頸都唔死呀.......呀八姨婆原來咁有錢架喎, 送咁厚禮......
    所以嗰日唔够金器都要借返黎, 廢事比機會人地上位
    我未來老爺買左對龍鳯x比我, 我見到就話個款咁普通同幼ge
    點知一帶上手就比佢ge普通外型欺騙左我
    不過依家d人唔係睇你有幾重, 係睇你有幾粗
    所以如果大家d家人同你去買金器, 唔需要買佢ge重量架, 最緊要係睇得(我諗你都唔會賣返出去架啦)

• kuromi 2009-6-10 22:57:30

我老豆叫我鐘意咩自己揀
    佢找數

其實我都perfer鑽石多d
    不過無法啦
    好似越多金越好睇甘
    其實我諗我媽咪個邊都應該有好几對無走雞
    d阿姨舅父我唔想佢地使甘多錢
    阿姨有自己個d
    我帶返
    佢地送咩就無所謂啦,因為佢地好錫我架
    都係要威下姐
    唔想佢地甘破費

• 桃桃 2009-6-11 00:08:22

haha~ 咁我好著數呀~!!
    我阿媽趁舊年有段時間d金平返... 佢戈時就買定比我...
    我隻手幼... 所以可以揀d圈細d... 但變相對鈪粗左... 個樣好得體呀~

• NaNa~ 2009-6-13 23:43:57

有d 金器影相出來靚好多....

• =﹏= 2009-6-14 01:02:33

hey有梗係好過無LA
    無D首飾帶下都無咁靚LA~~
    不過而家金價貴我估都會少左人送金咯~~

• 肉智妹 2009-6-19 12:10:35

最好就送好多俾我...
    我覺得新鋃子成身金器好幸福
    因為當日d金器係對新娘子的祝福

• yhc12133 2009-6-22 11:18:53

點都想帶下既
    始終都係中國人既傳統嘛!
    不過而家D金咁貴...要D款靚小小個D都.............

• 小小天使 2009-6-22 11:22:57

如果結婚親戚送金...我覺得係一種心意黎ka...
    雖然話金貴...但呢d都算係嫁妝的一部分...
    直接俾錢...如果真係好親果d...有陣時都唔知俾幾多好...

• ‵kO2 2009-6-23 03:11:31

dOn't care '
    最緊要係親朋戚友既心意 '

• 王大可 2009-6-25 11:10:55

想ar

• 譚小O 2009-6-25 13:42:47

我無所謂,
    反正我個人對珠寶無甚興趣,
    即使送其他鑽石甚麼的我都是放在一邊,
    所以早幾日我媽說金價太貴買鑽石鍊給我好不好,
    我都是說手鍊要咁多石不如換隻大鑽介~

• 見習少奶奶 2009-6-25 17:59:15