我的收藏
版主
申請
開區
申請

想唔想收到金器?(限女生)

• nicolelo122 2011-4-28 09:46:14

回覆 #75 CHAICHAI1699 的帖子

我11月阿~你呢~

• vaseline888 2011-8-24 21:44:04

d 金依家好貴,唔知多唔多仲會收到金器呢??

• cchwin 2011-9-15 09:56:46

如果係親戚嗰d,我就唔係咁想佢哋送金,因為現在金價咁貴,d叔父現在送1萬蚊金器,過幾年佢哋d仔女結婚時,1萬蚊可能只買到隻金介,到時送金又買唔起,唔送金又好似唔係咁好
    所以我情願親友係俾現金,你現在俾幾多人情我,到將來我就還返幾多人情
    我最怕現在收咗,將來無能力還,人情債好難還,而且你收得多,將來俾得少,到時d叔父可能係後背後話你唔識做,亦可能話埋你父母唔識教仔女禮數之類

• 小小高 2011-9-15 14:11:45

原帖由 cchwin 於 2011-9-15 09:56 發表
    如果係親戚嗰d,我就唔係咁想佢哋送金,因為現在金價咁貴,d叔父現在送1萬蚊金器,過幾年佢哋d仔女結婚時,1萬蚊可能只買到隻金介,到時送金又買唔起,唔送金又好似唔係咁好
    所以我情願親友係俾現金,你現在俾幾多人情我,到將來我就還 ...

親戚果D真係幾煩下,收現金的確係最好

• cchwin 2011-9-15 16:52:14

原帖由 小小高 於 2011-9-15 14:11 發表

親戚果D真係幾煩下,收現金的確係最好

係呀,好多人都係諗收禮,但唔會諗要回禮,今日收人咁多人情,他日總要還返人情俾人哋,我情願今日收少d,他日還少d
    所以我叫我媽同d親戚講,唔好送金,人情係咁易就好,唔好做太多,將來我還唔起

現在收到大大封人情,係好開心,可以埋酒席數,但過幾年親戚d仔女結婚,點都唔可以相差太多
    當初收佢哋1萬,到佢哋d仔女結婚,唔俾返1萬,都要俾8仟,衰極點都要俾返幾仟la
    我情願佢哋今日俾2~3仟人情我,他日佢哋d仔女結婚,我衰女極俾1~2仟,都唔會俾人話

• 小小高 2011-9-16 01:47:50

原帖由 cchwin 於 2011-9-15 16:52 發表

係呀,好多人都係諗收禮,但唔會諗要回禮,今日收人咁多人情,他日總要還返人情俾人哋,我情願今日收少d,他日還少d
    所以我叫我媽同d親戚講,唔好送金,人情係咁易就好,唔好做太多,將來我還唔起

現在收到大大封人情,係好開心,可以 ...

我有封唔記得係一萬定兩萬,係我阿嫂個姑姐封GE...
    阿爸佢都唔敢收哂,最後只收2千,其他回番比佢...
    諗起都有D壓力...

• cchwin 2011-9-16 16:29:40

原帖由 小小高 於 2011-9-16 01:47 發表

我有封唔記得係一萬定兩萬,係我阿嫂個姑姐封GE...
    阿爸佢都唔敢收哂,最後只收2千,其他回番比佢...
    諗起都有D壓力...

我都係,我前排睇返我哥結婚時d親戚俾咗幾多人情 (我哥有mark低邊嗰人俾咗幾多人情,而我原本唔係想睇我哥收咗幾多人情,只係想睇我哥結婚時,我父母請咗幾多人,想預算吓人數)
    點知俾我發現到有2位親戚一個俾咗1萬,另一個俾咗2萬,睇到我即問我媽同我哥,佢哋真係俾咗1萬同2萬?我哥答係,我即嚇死,我即刻同我媽講,叫佢同d親戚講唔好俾咁多人情
    我媽仲笑笑口答我,現在應該唔會俾咁多;我答我媽就算現在俾唔到咁多,都係講聲好d,唔俾2萬,俾1萬我,我都還唔起

收到咁大封人情,真係好大壓力

我曾經聽到一個人講,佢話︰我唔會阻止親友俾幾多人情 / 金器,依d人情 & 金器 都係佢哋嘅心意,佢哋鍾意送,我唔會阻止佢哋送
    我有問返佢,你唔怕要還人情咩?將來朋友 / 親戚d仔女結婚,你都要還
    我唔記得佢答我d咩(好似無答),但我覺得佢嘅答案似係現在收咗,將來無諗過要還嗰種

• 小小高 2011-9-16 23:43:58

原帖由 cchwin 於 2011-9-16 16:29 發表

我都係,我前排睇返我哥結婚時d親戚俾咗幾多人情 (我哥有mark低邊嗰人俾咗幾多人情,而我原本唔係想睇我哥收咗幾多人情,只係想睇我哥結婚時,我父母請咗幾多人,想預算吓人數)
    點知俾我發現到有2位親戚一個俾咗1萬,另一個俾 ...

唔還果d...比人講成世都似

• Ian~ 2011-11-3 16:24:17

我媽咪買咗一條鑽石手鏈,價格同一對金器差不多,因為鑽石手鏈可以戴出街,出席喜慶場合時扮下靚都得,我冇所謂呀~

• monalok 2012-1-18 00:27:34

我諗好少人吾想, 黃金咁保值丫.......;

• 雪琪 2012-2-24 23:59:53

應該要有既,傳統,但唔駛多囉,哥日辛苦既係自己

• 豬仔仔 2012-4-23 23:15:26

傳統結婚,應該要有 「金器」 充撐場面。
    另外,金器算是一份禮物,紀念品,是長輩的一份祝福,有需要時可作應急。
    而錢,你反而會好快用左,甚至忘記誰比你,一點紀念性都冇

• 8787 2012-8-16 10:02:24

pistachio 發表於 2009-6-8 10:31
    梗係想啦~
    我係凡人~

本人都系, 哈哈

• 8787 2012-8-16 10:02:24

pistachio 發表於 2009-6-8 10:31
    梗係想啦~
    我係凡人~

本人都系, 哈哈

• 萬般思緒 2013-7-3 23:04:04

勁多人想咯,勁多男人睇答案咯