我的收藏
版主
申請
開區
申請
clpqueen
加入日期:2004-8-8
流動積分:5041
查看 10961 回覆 73
按讚 0 按彈 0

簡單易整既牛油磅蛋糕

• 在網上搵到呢個方, 聽講整好之後擺入雪櫃味道極似莎莉磅蛋糕, 於是試下, 嘩, 原來真係幾好味而且又易整, 由開始準備材料到最後焗好都只係用左45分鐘左右, 初學者都可以整得好好味, 試下啦.

材料:
    金罐牛油  120g (新馬路同豊有售)
    糖霜   90g
    低粉   100g
    栗粉   35g
    泡打粉  1/4t
    蛋   2隻
    牛奶  16g

做法:
    1, 牛油在室溫放軟之後和糖霜用電動打蛋機中速打到變奶白,好似 cream咁, 要打大約10分鐘左右.
    2, 蛋打散之後慢慢逐少逐少分3,4次加入做法(1)中, 令到d 蛋液同牛油溶合不分離.
    3, 低粉, 栗粉, 泡打粉事先同篩過篩3次, 將d 粉又係分3次遂次加入做法(2)中,不過今次用慢速打勻.
    4, 最後加入牛奶, 又係用慢速打勻.
    5, 模具底同邊事先用牛油紙圍起.
    6, 倒入已經整好既面糊.
    7, 放入焗爐用170度焗25分鐘左右, 視自己爐溫而決定, 焗左10分鐘左右在蛋糕中間界一刀, 出來既效果靚好多架.

全程都係用電動打蛋機打, 極之方便.

0 0

評分

查看全部評分

• GISELA.C 2009-7-2 11:33:42

嘩,樓主你點解咁叻嫁..
    等我都試下整先得...

• BabynAli 2009-7-2 17:40:03

金罐牛油  120g (新馬路同豊有售)

真的不是容易找到的, 謝謝樓主提供地點

• GISELA.C 2009-7-3 10:14:26

(新馬路同豊有售)係邊嫁??
    同埋我想問下如果整芝士味得唔得呢??

• clpqueen 2009-7-3 10:56:51

回覆 #4 GISELA.C 的帖子

同豊在新馬路bossine門口斜對面, 即係對面有2檔報紙檔隔離, 門面好似雜貨店咁.

• BiBi 2009-7-4 11:28:46

what is the size of the cake?

• clpqueen 2009-7-4 14:09:04

回覆 #6 BiBi 的帖子

是可以整 8X21CM 既蛋糕模一個.

• sammychan1027 2009-7-4 20:05:05

直情系口水都流咗出嚟.請唔請我食呀.

• 激小姐 2009-7-5 12:07:35

一定好好味....:s142:

• irene_2008 2009-7-6 15:41:27

回覆 #1 clpqueen 的帖子

多謝你o既分享
    我想知食譜內之牛奶,
    你系用新鮮樽庄牛奶, 定系普通紙盒牛奶???
    味道會吾會有分別架...

• clpqueen 2009-7-6 18:50:10

回覆 #10 irene_2008 的帖子

無所謂架, 無咩分別, 用whipping cream(淡忌廉)代替牛奶味道會更滑.

• BUBI 2009-7-6 18:51:50

起有此理,我明天即刻整

• clpqueen 2009-7-6 19:01:27

回覆 #12 BUBI 的帖子

整多d 啦.

• BUBI 2009-7-6 19:36:23

原帖由 clpqueen 於 2009-7-6 19:01 發表
    整多d 啦.
    我以前明明整咩都成功,跟住書整之ma,早排整左3次不同ge cake,都失敗...吾知攪乜,有d愁..聽日試下整呢個先!!希望得啦

• irene_2008 2009-7-7 10:01:39

原帖由 clpqueen 於 2009-7-6 18:50 發表
    無所謂架, 無咩分別, 用whipping cream(淡忌廉)代替牛奶味道會更滑.

用淡忌廉可能會好餾
    我買果 d "whipping cream" 都好大盒架,
    開左後保存期又短, 通常都用吾晒就掉左,
    樓主, 你系邊度買架, 又點保存佢啦