我的收藏
版主
申請
開區
申請

簡單易整既牛油磅蛋糕

• 唔得閒 2010-3-22 22:11:35

我都整左呀~~~我個模太大, 所以係又扁又闊:p:p,
    而且我又唔係用金罐牛油, 同埋, 唔知點解, 界左一刀之後, 都無你果個爆得咁靚既?
    不過, 都好好食~~~
    真係好鬼易整呀~~~
    thx~~~

• clpqueen 2010-3-22 23:56:36

回覆 #31 唔得閒 的帖子

個一刀你幾時界架? 如果焗得個時間唔夠耐就界既話都會爆得唔靚架, 要係面糊焗得有少少實既時候界就最好啦, 或者界左之後在個坑內倒少少沙拉油都會爆得好好架.
    而且你用既模太闊都會令蛋糕爆得唔好架.

• 唔得閒 2010-3-23 07:58:01

原帖由 clpqueen 於 2010-3-22 23:56 發表
    個一刀你幾時界架? 如果焗得個時間唔夠耐就界既話都會爆得唔靚架, 要係面糊焗得有少少實既時候界就最好啦, 或者界左之後在個坑內倒少少沙拉油都會爆得好好架.
    而且你用既模太闊都會令蛋糕爆得唔好架. ...

丫~~~原來係咁, 我都係跟你話10分鐘就界, 應該個模太闊啦~~係呢, 我食落有d鬆散, 點解既~~錯左係邊呀?

• angele2010 2010-3-23 09:08:10

請問低粉可以在那兒買?

• BiBi 2010-3-23 18:49:15

I try the receipe too, it's really tasty. I make cupcakes & add walnuts to it
    as well. Thx for the share.

• clpqueen 2010-3-24 21:29:52

回覆 #34 angele2010 的帖子

普通超市都有, 包裝上寫低筋面粉.

• ming2468 2010-3-26 15:38:07

我想問下d 材料係咪超市有得買架

• clpqueen 2010-3-26 15:42:43

回覆 #37 ming2468 的帖子

除左金罐牛油不是間間超市都有, 其他野超市都會買到.

• ming2468 2010-3-26 15:57:38

唔該晒.. 因為第一次整所以唔知

• angele2010 2010-4-12 08:48:12

我已試做了,雖然很好吃,但是有些乾, 我是否有些成分弄得不好, 請問你們有無同樣的問題?

• angele2010 2010-4-12 17:59:05

我已試做了,雖然很好吃,但是有些乾, 我是否有些成分弄得不好, 請問你們有無同樣的問題?

• clpqueen 2010-4-12 18:59:10

原帖由 angele2010 於 2010-4-12 17:59 發表

可能你牛油打發時太耐, 搞到無咩水份, 我初初做時亦有試過呢個情況.

• angele2010 2010-4-13 09:15:45

多謝你的回覆, 再請問打牛油到什麼時候才算ok?

• angele2010 2010-4-13 15:21:24

• angele2010 2010-4-14 21:40:57