我的收藏
版主
申請
開區
申請

簡單易整既牛油磅蛋糕

• bb55 2010-8-4 17:00:40

請問1/4t baking powder, 係指teaspoon 定 tablespoon?
    同埋可唔可以落少啲牛油呢?

• Gucci 2010-8-8 15:31:27

想問一個好白痴既問題呀....
    因為我係新手, 咩都唔識....唔好見笑^^

我想問栗粉即係什麼....是平時煮食用的生粉嗎?

還有沙拉油是什麼? 在哪裡買到呢?

• 小小高 2010-8-8 19:50:41

原帖由 Gucci 於 2010-8-8 15:31 發表
    想問一個好白痴既問題呀....
    因為我係新手, 咩都唔識....唔好見笑^^

我想問栗粉即係什麼....是平時煮食用的生粉嗎?

還有沙拉油是什麼? 在哪裡買到呢? ...

沙拉油...普通煮食ge油就得...(唔好用d好似好杰果d.例如欖油....)
    粟粉唔同生粉....即係超市黃色盒果d鷹粟粉呢~~~

• 小小高 2010-8-8 19:52:51

原帖由 bb55 於 2010-8-4 17:00 發表
    請問1/4t baking powder, 係指teaspoon 定 tablespoon?

睇埋其他分量...應該係指teaspoon

baking powder通常都唔會落好多~~

• bbsan 2010-8-17 11:59:23

如果我想分開一個個紙杯仔咁焗我應該焗幾耐先岩a . .??

• bb55 2010-8-17 14:27:29

唔知點解整左兩次都發唔起

• AngelGirl 2010-8-17 19:15:57

睇來好好味

• Iamnoone 2010-8-31 12:06:39

所謂「磅蛋糕」,即pound cake。之所以叫做「pound cake」是因為其最傳統做法是以砂糖、牛油、麵粉、雞蛋各一磅作為原材料……看到「砂糖、牛油各一磅」,問你以後仲夠唔夠膽食?!

• Iamnoone 2010-8-31 12:10:01

原帖由 bb55 於 2010-8-4 17:00 發表

純粹題外話。單以一個「t」作為單位的話是「噸」。「1/4t」即是「1/4噸」。(唔?!)

• Panda_babii 2010-12-19 15:21:51

Thanks樓主;
    我搵金桶搵左好奈啦~3~

• Panda_babii 2010-12-21 19:51:14

唔+泡打粉得唔得+?;

• ricky@ 2011-1-8 10:52:41

我係泰x 超市見到有,49罐,好貴~
    但我都整左幾次,真係簡單又好味~~多謝樓主推介~

• chrismas 2011-4-16 22:06:52

點解我用170度..25分鐘後都冇反應ge..我要焗差唔多40分鐘..但好硬