我的收藏
版主
申請
開區
申請

考左幾次都考唔到, 你會點??

• LunkerLei 2009-7-28 23:02:46

梗係繼續考, 現在政府工才是鐵飯碗

• micblee 2009-7-29 00:02:15

記住一句話,我以前個同事同我講既:"機會只係會留比有充分準備的人".
    呢句話我終身受用.現在與大家分享與共勉.

• llpenny 2009-7-29 00:24:13

回覆 #32 micblee 的帖子

我都非常同意你O既講法....哈哈...

• el1607 2009-7-29 18:23:45

回覆 #32 micblee 的帖子

我好有準備
    有機會
    但最後都係唔得
    咁代表左咩?
    我準備唔夠? 我唔覺得喎.. 我自問我好比心機
    佢問的問題我答得好好
    佢都好buy 我..
    但到最後.. 係唔得喎../

• micblee 2009-7-29 18:40:46

回覆 #34 el1607 的帖子

唉, 你唔可以咁既心態, 你咁既心態以后仲點考政府工呢,
    如果我係你, 我會作自我檢討, 找出自己既問題, 係邊度輸比人地, 而唔係埋怨,
    我相信只要你能找出自己表現差既部分, 改善佢, 機會還是有的, 而那些覺得自己一點問題都無, 成日諗住佢地係咪內定既, 就算我表現得幾好都無可以既話, 咁既心態最終可能導致失敗呢, 開始調整下心態吧, 冰凍三尺非一日之寒, 希望你學會積累經驗而唔好半途而廢吧!!

• el1607 2009-7-29 19:19:26

回覆 #35 micblee 的帖子

如果我係第一次見政府工
    可能真係太多野要去作出檢討
    但我係同一個政府部門
    見左五次
    對於佢問的問題
    我已經作出左4 次的檢討, 仲做晒research, 每條問題應該點答.. 仲預計佢會問乜問題tim
    得出的結論係... 我有充足的準備
    只係欠缺運氣...

• sammychan1027 2009-7-29 19:34:33

努力裝備自己(修讀葡文,英文,取更高的學力,電腦,文書處理),繼續打拼.
    總有一天取得成功.

:長鼻子:

• micblee 2009-7-29 20:30:12

回覆 #36 el1607 的帖子

我開始有d明白你既感受了, 考左5次, 我諗都花左好幾年時間了, 但係你要諗"既來之,則安之", 雖然你最主要既目的係考到份工, 但係吸收經驗都係人生既必經之路黎架, 之前我講既要每次面試之后要好好總結總結, 提醒自己唔好再犯同樣既差. 正如發愛廸生又失敗左幾次, 糾正了幾多次才成功發明電燈呢? 雖然會係有人一次就成功, 但呢d人係少數, 而且呢d人可能做既準備更加充分呢! 我相信你面試失敗定有原因的, 既然你自己發現唔到自己的問題, 你可以去看相關既書籍, 甚至跟朋友一齊討論, 一定會有更大進步的! 加油吧...

• 停車場 2009-7-30 01:57:50

回覆 #36 el1607 的帖子

其實我唔清楚閣下係有咩ge背景la.(可能係一直做緊野.之後一有政府工就去考咁樣.或者e加係讀緊書博一博咁)但我相信如果係前者ge話其實可以好似#37位c hing咁講努力讀多d cert.如果係後者仲好.可以嘗試去政府部門申請做實習.我相信機會係有ge.可能e加仲係三更.就黎到五更ga喇...如果真係想做.裝備下自己.我唸政府部門係請d有裝備有豐富實習or培訓經驗ge工作人員.唔係部分似住係大學生咩料都無ge人.我自己都係拎住張中學畢業同人爭.但係我有信心.有機會.所以希望你唔好咁易放棄

• 0000165 2009-7-30 20:18:00

其實有充分準備外,自己衣着同運氣是唔是都好重要呢

• bearbear08 2009-8-1 12:46:28

可能呢d係運氣+準備既問題啦, 我朋友考一次就考到啦, 我就考左好多次, 由考開始考430, 至降低要求的260, 都落敗呀 。 好傷心 .

我同ELL607的情況有點相似啦, 不過唔係同一部門, 係幾個部門, 都好幸運入到面試階段, 都吸取了失敗的經驗, 但到而家都唔知點解仲係失敗,唉 . 可能係好勝掛, 其實唔係話做正苦工一定係最好, 但好想知自己失敗係邊, 成日失敗真係好沮喪架, 可能競爭對手太強吧! 唯有下次再加油啦

• el1607 2009-8-4 23:15:08

回覆 #41 bearbear08 的帖子

多謝大家..
    我終於收到通知..
    我得左啦...HAHA

• micblee 2009-8-5 07:49:05

回覆 #42 el1607 的帖子

hey,恭喜你喎,你又證明左我講個句話啦,"機會只會留俾有充份準備既人"!
    而家咁開心,不如同大家份享下你既經驗啦!

• 吉蒂貓 2009-8-5 16:21:40

面試著哪類衣服?套裝?

• el1607 2009-8-5 22:51:29

回覆 #43 micblee 的帖子

我的經驗就係..
    一定要有充足的準備...

除左應付應徵份工的基本要求外..
    當然, 學多D 語言, 管理上的知識
    會有好大的幫助LA..

衣著都好緊要...
    我每次見工我都要著SUIT
    第一印象好緊要
    同埋...
    我學曉左一樣野
    就係... 未入面試室時.. 深呼吸
    唔好緊張...

答問題時.. 要經大腦唸過.. 先好答..
    唔好求其答..
    好似.. 點解你想入政府工?
    係人都知.. 穩定, 福利好LA..
    但係咪真係可以咁答呢?
    我個人覺得... 可以唸多D 其他的方面再加埋例子去答呢類型的問題..
    當然答案係因人而異..

以上係我的分享...