我的收藏
版主
申請
開區
申請

考左幾次都考唔到, 你會點??

• el1607 2009-8-5 22:54:53

回覆 #45 el1607 的帖子

補充一句.. 其實我係今年先開始努力找政府工..
    呢份工係呢半年內..面試左五次.. 係因為見左佢2 個部門都唔岩..
    第3 個部門再見.. 同一個部門見左3 次..
    最後成功..!!

• 吉蒂貓 2009-8-5 23:06:30

e11607 ︰真系恭喜您﹗考到入政府部門。

面試會吾會要你用英文回答?大約問d咩問題?有無問一些好難答的問題?

• sammychan1027 2009-8-5 23:17:44

:長鼻子:

• el1607 2009-8-6 23:18:46

回覆 #47 吉蒂貓 的帖子

考左幾次.. 有D 要用全英.. 有D 用中文..
    + 埋普通話..

• horizons 2009-8-7 11:35:33

問過我葡文添, 不過我只識答  eu nao sei

• 吉蒂貓 2009-8-7 15:59:43

如果吾識答葡文,會吾會扣分架?:紅牌:

• el1607 2009-8-7 23:30:54

回覆 #51 吉蒂貓 的帖子

葡文.. 我唸好視乎你見哥個位的需要..
    如果佢開考時講明要識.. 當然你一定要識LA..
    如果佢沒有要求.. 你又識葡文, 咁咪加D 分囉...

• lemon110 2009-8-9 00:25:11

我都岩`見完人生第一份政府工GE面試..
    我知第一次實冇咁好彩得...加上我又冇果方面GE經驗..
    不過我都唔會放棄ga~~

ps:恭喜你

• 吉蒂貓 2009-8-9 18:08:50

lemon110 : 你見果份政府工,考官有無問好深的問題呀?

• lemon110 2009-8-10 11:05:37

都唔算難...唔會問d好尖銳 ge問題...多數都係問你d事件睇法咁
    同埋佢地都好nice...so唔好咁緊張就ok gar la~

• enjoycrazy 2009-8-27 12:04:21

我想問無乜經驗GE大學生,即係只有兼職經驗的大學生,但有曾在政府實習和工作的經驗,有冇機會呀?佢係咪淨係會請做過几年全職的人士...因為叫我嘔張工作證明比佢係無可能...仲有就算係政府部門度做兼職..做D野都輕KEN D...係咪即係無機呀?

• micblee 2009-8-27 16:33:03

回覆 #56 enjoycrazy 的帖子

年輕人, 咩叫無機會呀?? 在乎你自己識唔識去爭取者, 知己知彼係好事, 但不能只些而讓步. 每個人總有自己既優點的, 突出自己的優點吧, 剔除自己既缺點, 這樣你不也很勵害嗎. 唔駛去在乎人地有過幾既經驗啦, 考得基礎職程既工務員都要從頭做起啦. 當然有相關工作經驗係絕對優勢, 但係更重要既係掌握該工作的內容和性質, 你話係唔係? 加油吧, 好既開始等於成功既一半呢!!

• enjoycrazy 2009-8-27 21:23:38

回覆 #57 micblee 的帖子

啱GE...但有冇人啱啱畢業就考到入去嫁?除咗D冷門科之外...

• micblee 2009-8-27 23:11:11

回覆 #58 enjoycrazy 的帖子

當然有的是了,,一分耕耘就有一分收獲, 考唔考入政府工應該係睇你對該工作既認識有幾深, 能力有幾強啦. 都係講返個樣野啦, 好好裝備好自己, 邊個都打唔低你啦係咪, 就好似期末考試咁, 只有準備充足去考試才能今人放心!..另外,畢業得愈耐, 考得入既機會應該係會愈少啦, 因為多種既原因啦,
    所以, 剛畢業既, 精力充沛既你加油啦!!

• AKE 2009-9-5 02:33:42

原帖由 <i>el1607</i> 於 2009-7-29 18:23 發表<br />
    我好有準備<br />
    有機會<br />
    但最後都係唔得<br />
    咁代表左咩?<br />
    我準備唔夠? 我唔覺得喎.. 我自問我好比心機<br />
    佢問的問題我答得好好<br />
    佢都好buy 我.. <br />
    但到最後.. 係唔得喎../ ...
    <br />

好多面試官, 你講乜野都up up頭, 好似你講乜都buy你咁, 其實就冇一句岩佢聽~~