我的收藏
版主
申請
開區
申請

考左幾次都考唔到, 你會點??

• mouse210 2009-9-7 01:12:50

回覆 #6 rabbitfamily 的帖子

我同意呀...澳門之前個個做賭場, 我就係果時入左~~~不過入左去先知原來人事好複雜~

• 小乖乖@.@ 2009-9-7 08:55:09

考到.........開始有d想放棄了

• micblee 2009-9-11 22:57:15

回覆 #62 小乖乖@.@ 的帖子

比心機啦, 我都係畢業左成年先考到, 而家仲想更高一層樓添, 講真, 我經常都有無比機既時候, 想想完全唔知佢地筆試考乜, 又無可能溫晒成本百科全書, 再講d野仲要不停更新, 亦都唔知佢地d考題有否更新, 我都係成日諗東諗西, 温温下無晒心機, 仲走黎上網呢. 但我從來未諗過放棄, 亦唔考慮. 因為目前黎講, 我既目標係考到呢份工. 希望我地大家可以相互鼓勵啦, 我其實覺得自己都幾好采, 岩岩畢業一年就有開考, 有d人等左4,5年先開考, 專業既野都忘得九成以上了! 而且下一次開考都唔知要等到幾時, 更加唔知會多幾多人競爭, 所以我今次一定要盡力, 為自己既未來而努力. 希望呢番話可幫到你又幫到我啦!

• 小乖乖@.@ 2009-9-12 15:38:04

回覆 #63 micblee 的帖子

感激!

其實我都係今年年中先開始揾正苦工黎考....第一次考o個份,過左筆試但因為interview時覺得自己表現麻麻,所以好down....有灰心既感覺, 不過,o岩o岩公佈左名單, 結果比我想像中好 ^.^ ...可惜唔知請幾多個 =.=" ....等消息中...

多謝你既鼓勵, 希望能夠成功la~

• 遊吟詩人 2009-9-12 16:12:50

我都考不少過廿次啦. 都要照考架啦. 各方太多壓力要我去考

• micblee 2009-9-12 16:42:04

回覆 #64 小乖乖@.@ 的帖子

我去年岩岩返澳門就考左份政府工, 工資好低, 我當時考19, 佢又無講明請幾個, 我打電話去問佢回答話到時會通知的, 叫我等通知, 結果等了1個月左右先打比我話請, 但我已經簽了另一份工了! 而岩岩考個份工, 公佈成績後等2日就打俾我了. 2個部門差別好大, 唔知你個個部門係點既呢, 總之, 祝你好運啦! 只要考得合格就有機會! 而且考試成績會保留1年添!

• 小乖乖@.@ 2009-9-12 20:43:10

回覆 #66 micblee 的帖子

我講o個個係保安事務局....唔知你講成個月先有通知既會唔會係同一間局le??

• micblee 2009-9-12 21:26:12

回覆 #67 小乖乖@.@ 的帖子

哦, 我舊年考個個係衛生局, 我建議你打招聘科或人事處電話去問問, 話唔定攞到D咩信息呢!

• 傻野 2009-9-14 04:25:25

慢慢LA~~~~加油~~~比心機,,,,我都努力緊~~~~~~~~~

我自己身邊都有好多人考到....但唯獨我一個唔得.....

不過我都同自己講要努力,,,,,,,考到為止~~~

加油~~~~~

• 小乖乖@.@ 2009-9-14 09:20:40

回覆 #69 傻野 的帖子

一齊加油la!    希望有機會成會同事!

• 遊吟詩人 2009-9-14 09:38:21

我都想...哈
    考左4,5年啦

• 小乖乖@.@ 2009-9-14 10:28:12

回覆 #71 遊吟詩人 的帖子

你勁有恒心ar!  終有一日~~~ 鐵柱磨成針....

• 遊吟詩人 2009-9-14 10:38:41

希望得啦..

• eggprince 2009-9-22 17:35:42

無乜所謂既, 有咪考下咯,
    雖然成日都係陪跑,
    咪當做下運動咯

• warning1983 2009-9-22 18:44:09

我運氣算好...第二次就考到