我的收藏
版主
申請
開區
申請

考左幾次都考唔到, 你會點??

• 左少白 2010-11-19 22:16:53

算啦,只可以怪自己準備唔夠,運氣亦不夠,
    努力再來過囉....

• rain111 2010-11-29 02:40:37

政府工係穩定d既, 不過就冇咩發揮, 因為所有野都有規限, 死板.
    人係咁既環境變得一樣囉.

• smartguy0321 2010-12-12 18:07:53

唔好灰心

您好!

不要灰心,其實考三次同考十次都冇分別,都係考嗰D嘢。時間許可的話去教青局上D平平哋嘅葡文班,會有幫助嫁。盡量令自己的名次排前D。就算即時唔請您,一年內如果再要人的話您都有機會,我自已考差不多十次,足足二年,去年都係後補位成功入咗。

• 小夜子 2011-3-1 11:07:24

試到得為止囉................

• Jerrybeckham 2011-3-11 16:06:48

不到黃河心不死~

• kawai_pretty 2011-3-11 16:17:24

回覆 #110 Jerrybeckham 的帖子

同意!

• another.. 2011-3-16 22:02:01

其實好多時話冇人事關係GE佢屋企人同佢發左力入左去做GE人都唔知架....我身邊就有朋友係咁. 260位唔駛公開登報直接打畀佢去考, 得廿個人去考, 好似D 195 位由公共行政大樓搵人考0個D 咁.

• chocoalice 2011-3-27 11:53:15

考左幾次唔得好出奇架原來...
    我一直都無諗過政府工可以考一兩次就得.....次次都咁多人爭個幾個位...

• pokapoka 2011-4-17 10:33:28

我都考左年幾..考過十幾廿份.幾乎咩局都會去考去試..有幾份入到面試..但就到而加都未公佈..都係得個等字ga jia..最緊要唔好放棄,當然都唔好抱太大希望.平常心la..啱啱考入左195..我都唔識人ga..

• 遊吟詩人 2011-4-18 10:36:41

考左年幾就入都算快啦 .. 恭喜你

• pokapoka 2011-4-18 20:40:56

回覆 #115 遊吟詩人 的帖子

thanks..我都覺得好幸運啊..雖然只係195..不過做多幾年攞下經驗可以考d高d ge...希望大家都可以快d考到la..^^

• kljckingss 2011-4-19 12:14:43

原帖由 pokapoka 於 2011-4-18 20:40 發表
    thanks..我都覺得好幸運啊..雖然只係195..不過做多幾年攞下經驗可以考d高d ge...希望大家都可以快d考到la..^^

恭喜恭喜~~你做左幾多年野啦?係咪一畢業就開始考咁呀?

你考到邊個局呀?介唔介意分享下呢~

• 鵰狸獅狒 2011-4-19 17:48:08

我都考過三次啦, 又咪入唔到, 最慶係上次保安嗰度, 後補排到好前架啦, 都入唔到喎, 俾啲人唔去就到我啦...

• pokapoka 2011-4-19 21:21:42

回覆 #117 kljckingss 的帖子

我上年6月先大學畢業jia..不過我係未畢業就開始考ga la..因為我覺得冇幾多人可以一考就入.所以得閒就會去考..

• 惠繪洋 2011-5-2 10:23:21

我自己都考左10幾次, in過2次...
    我發現一個問題.我自己每次答問答題都fail的.只是答multi算有d機會.
    但其實自己在答的過程中都會預計識唔識,自己唔識果d心裡有數啦,但最慘次次都識.開正自己個份,寫得咩細d,寫到差唔多要多張紙先寫到的時候,都是fail的.
    今次的又是咁.第一,自己已在果個領域做緊,出的題好多就是日常做的事...到作建議題時,個topic又是以前自己做過的,所以好多細節都會清楚,照寫出來,寫得詳細d... 到今日出結果,都是fail.
    我好想知.果d所謂問題答的標準是如何定的呢?是咪我做過果樣野,答得長d,又以為是吹水,無分俾呢?????
    老實講,請個430,又問d 咁專的問題,好多都是後生仔,見應該是畢業1,2年的人,我唔是在度睇死d後生仔,只是對事者,難度佢剛畢業會有好多實際果個範圍的經驗嗎???
    改卷的朋友,佢地的答題標準又是點呢?? 唔通真是要老吹,寫得精而簡就為之好???
    小弟真是唔明白.

講返,每次做完卷,自己唔識的,都會記得,返去mark底,由於唔同局出的都唔同,所以都記左一大堆野.
    希望下次有機啦.各位都加油啦.
    thx