我的收藏
版主
申請
開區
申請
燚樂
加入日期:2006-10-5
流動積分:6366
查看 2587 回覆 17
按讚 0 按彈 0

究竟買明火定無火好?

• 情況係咁 新屋果度有個唔錯既廚櫃 但無地方無石油氣樽

咁就考慮買無火既電子爐啦 但原來有幾樣餸菜係煮唔到既

但如果要買明火爐具既話 就要DUP爛個廚櫃

我而家既心情就好似D純情學生妹同學長偷食禁果之後有左 真係母親的抉擇
    單選投票, 共有 30 人參與投票
    您所在的用戶組沒有投票權限
    0 0
  • 20082008 2009-9-19 18:50:58

除左上香用打火機,全屋都係電

• CM. 2009-9-19 20:10:21

原帖由 燚樂 於 2009-9-19 18:23 發表
    情況係咁 新屋果度有個唔錯既廚櫃 但無地方無石油氣樽

咁就考慮買無火既電子爐啦 但原來有幾樣餸菜係煮唔到既

但如果要買明火爐具既話 就要DUP爛個廚櫃

我而家既心情就好似D純情學生妹同學長偷食禁果之後有左  ...

我建意你想食個陣就出街食算了.
    因為用明火有幾個問題要考慮,隨左你考膚的裝置設備位置問題外,
    講真,一係你要做過個廚櫃,黎按個明火爐..如果唔係就咁擺係到又唔靚仔.
    同埋第二樣係,你用石油氣就係要諗通風位..

所以按唔到就無謂勉強.而且在家咪食清口d囉,出街可以食熱氣d都得.
    同埋可以考慮下買焗爐,在家想食香口野就用焗爐.

我以前家都係用明火.不過新屋入火後我都會轉晒用無火同焗爐.

• lhl 2009-9-19 20:29:44

有什麼餸菜無火是煮唔到??
    用左很久都唔覺!!

• 豬麥仔 2009-9-20 01:40:26

我之前都有考慮過呢個問題
    不過我聽朋友講,電子爐無明火爐咁耐用
    不過以你條件咁講,要整個晒啲廚櫃又無地方放石油氣樽咁又唔好勉強啦~
    我建議用電子爐吧~

• 燚樂 2009-9-20 03:22:28

原帖由 CM. 於 2009-9-19 20:10 發表

我建意你想食個陣就出街食算了.
    因為用明火有幾個問題要考慮,隨左你考膚的裝置設備位置問題外,
    講真,一係你要做過個廚櫃,黎按個明火爐..如果唔係就咁擺係到又唔靚仔.
    同埋第二樣係,你用石油氣就係要諗通風位..

...

媽媽和老婆煮的餸 出面食唔到...

咁唯有就係拆左個廚櫃佢

• 曦曦媽 2009-9-20 10:56:51

無火每半年壞一個,我已經總結了規律了,不過真系可省很多.

• 肥嬸嬸 2009-9-20 13:35:30

原帖由 曦曦媽 於 2009-9-20 10:56 發表
    無火每半年壞一個,我已經總結了規律了,不過真系可省很多.

省很多? 電費咁貴...應該唔會省到好多吧
    分分鐘貴過石油氣

• ata_okasan 2009-9-22 02:29:05

of course 明火la, 湯du好飲d ar ma!

• 加油努力 2009-9-23 10:09:13

原帖由 肥嬸嬸 於 2009-9-20 13:35 發表

省很多? 電費咁貴...應該唔會省到好多吧
    分分鐘貴過石油氣

咁又唔係喎, 我用電磁爐 & 電爐沖涼, 電費同以往差少少咋, 唔覺貴左好多喎...
    我一個星期五日十餐係屋企食.  熱天都有開熱水爐沖涼. 不過係暖水....

其實電磁爐個火力都好勁, 我係 hk 買左個生鐵獲 (中間平底, for 電磁爐適用), 煎炒煮炸都冇問題.
    至於想用 瓦煲, 亦得, 來來有for 電磁爐專用的瓦煲, 但都幾貴, 我買左個細細地煲粥俾bb的, 都要成 300蚊左右.
    亦有大d size的.

又乾淨, 又易清潔, d 煲唔駛 "省".  爐邊又可以放野, 煲煮完又唔怕個煲炳熱辣辣......

暫時都覺得very good!  但買煲時要注意for 電磁爐用.

• harries 2009-9-23 11:02:34

我都用左樂聲牌電磁爐一年(貴就貴), 煎炒煮炸都得. 唯一注意係加大個電錶.
    電費同以前用石油氣差唔多.
    我都覺得又乾淨, 又易清潔, d 煲唔駛 "省".  爐邊又可以放野, 煲煮完又唔怕個煲炳熱辣辣..

• harries 2009-9-23 11:08:20

原帖由 ata_okasan 於 2009-9-22 02:29 發表
    of course 明火la, 湯du好飲d ar ma!

我用電磁爐湯同明火一樣. 係唔係你個電磁爐唔夠w數. 通常2600w(一邊)已經夠用.

• CM. 2009-9-23 15:56:18

原帖由 燚樂 於 2009-9-20 03:22 發表

媽媽和老婆煮的餸 出面食唔到...

咁唯有就係拆左個廚櫃佢

咁即係d女人用唔慣無火煮食..咁佢地唔慣就無計喇,
    因為係佢地煮飯.
    你諗掂d位佢囉..呵呵~~

• zisukomj 2009-9-23 15:56:48

請問

有什麼餸菜無火是煮唔到呢??

電磁爐fans+1

• CM. 2009-9-23 16:02:10

原帖由 harries 於 2009-9-23 11:08 發表

我用電磁爐湯同明火一樣. 係唔係你個電磁爐唔夠w數. 通常2600w(一邊)已經夠用.

我都覺得電磁爐的w數幾緊要.
    發覺如果用國產的,佢大約得2000w,如果要搞大單野就比較唔夠用.(雖然平好多)
    所以,睇返自己需要買d勁d w數的電磁爐就好d..

同埋用電量都差唔多..但重省左d石油氣費.
    我家轉用電化大約接近一年了.