我的收藏
版主
申請
開區
申請
鐘意
加入日期:2009-7-11
流動積分:38
查看 12336 回覆 31
按讚 0 按彈 0

自制乳酪

• 如果想腸胃好d 日日有得去仲去得好鬼舒服;
    如果你好似我咁一飲牛奶肚仔就有輕瀉,
    不如好似我咁日日食一杯自制無糖乳酪又便宜又有益
    我已飲左一個月,腸胃真係好左...

材料:
    牛奶一公升 同一杯原味乳酪
    (全脂奶做出黎傑d好味d, 低脂或脫脂做出黎好希好水...是乎你鐘意邊種, 我鐘意用牛奶公司全脂奶)

做法好易: 將乳酪放入煲內加熱至約40度c, 然後倒入一個保溫飯壺內.

將2-3湯匙原味乳酪放入牛奶內攪暈佢.

蓋好個蓋佢, 等佢自己慢慢發酵8-16個鐘就完成啦!^^

Youtube有人教用真空煲整, 我都試過, 不過屋企個真空煲內膽曾經用洗潔精洗過, 所以失敗左, .....

但我會將保溫壺放入真空煲內, 加強保溫作用

制成品 ( 用玻璃樽裝好放入雪櫃慢慢嘆...)

0 0
  • ipkawai37 2009-9-20 12:19:51

好唔好味嫁?同埋食左怕唔怕肚痛...

等我第日試下先!€

• meng6364 2009-9-20 12:23:01

好似幾好甘,

• 鐘意 2009-9-20 12:35:49

原帖由 ipkawai37 於 2009-9-20 12:19 發表
    好唔好味嫁?同埋食左怕唔怕肚痛...

等我第日試下先!€

不單止唔怕肚痛, 保證腸胃好左, 去廁所就知....:s142:
    少少酸味同咸咸地咁,  發酵越長時間就越咸,
    同買番黎嘅原味乳酪差多咁啦....
    但自己整平d, 新鮮d, 同埋有滿足感d.....

• 鐘意 2009-9-20 12:51:03

我又開餐啦, 加埋自己浸嘅醋提子乾, 又有益又好味, 貧血女士食最好....

• melody小fans 2009-9-20 18:33:21

唔係好明, 自制乳酪, 但係又要買乳酪黎整??

• 鐘意 2009-9-20 22:17:50

原帖由 melody小fans 於 2009-9-20 18:33 發表
    唔係好明, 自制乳酪, 但係又要買乳酪黎整??

因為每次要用2-3湯匙做菌種來讓d牛奶發酵,
    所以第一次要買一杯番來, 但之後就唔洗買
    用自己的制成品每次食靜幾湯匙來循環再做就得架啦...,

• nancyaonancy63 2009-9-21 00:52:40

想問,巨可以保持幾耐自己整個樽?

• 红色恋心 2009-9-21 22:03:51

我有自己做过~~~我用的是酸奶,味道淡淡的 但比较浓稠,还不错
    吃了比较容易上厕所
    不过后来没有再做了

• 鐘意 2009-9-22 13:21:43

原帖由 nancyaonancy63 於 2009-9-21 00:52 發表
    想問,巨可以保持幾耐自己整個樽?

我一般食4-5日都無問題 ( 即係未試過搞肚果d衰嘢...)

• kitty@_@B 2009-9-22 13:24:10

回覆 #1 鐘意 的帖子

我都好鍾意食乳酪架! 仲可以自己整tim...咁我要試吓啦...多謝分享!

• 鐘意 2009-9-22 13:25:56

原帖由 红色恋心 於 2009-9-21 22:03 發表
    我有自己做过~~~我用的是酸奶,味道淡淡的 但比较浓稠,还不错
    吃了比较容易上厕所
    不过后来没有再做了

無錯, 有輕微便秘的人不妨試下...
    我肚仔屬容易搞肚的(尤其飲牛奶), 但我食左自制乳酪一個月一d事都無.   

• 鐘意 2009-9-22 13:29:42

原帖由 kitty@_@B 於 2009-9-22 13:24 發表
    我都好鍾意食乳酪架! 仲可以自己整tim...咁我要試吓啦...多謝分享!

記住, 用來發酵牛奶成乳酪的器具(即係個保溫壺),
    千其千其唔好用洗潔精去洗, 但如果你驚唔乾淨, 可以用熱滾水淥下個壺.

• 312407 2009-9-22 15:32:05

回覆 #13 鐘意 的帖子

自制乳酪, 正呀

想問吓, 原味乳酪係邊度買呀?

• kitty@_@B 2009-9-22 18:09:50

回覆 #13 鐘意 的帖子

ok...ths!