我的收藏
版主
申請
開區
申請

自制乳酪

• gilgil 2009-9-22 20:07:58

原帖由 鐘意 於 2009-9-22 13:29 發表

記住, 用來發酵牛奶成乳酪的器具(即係個保溫壺),
    千其千其唔好用洗潔精去洗, 但如果你驚唔乾淨, 可以用熱滾水淥下個壺.

要從來未用洗潔精洗過?

• 鐘意 2009-9-23 01:21:24

原帖由 312407 於 2009-9-22 15:32 發表
    自制乳酪, 正呀

想問吓, 原味乳酪係邊度買呀?

超級市埸就有得賣架啦,  新苗, 百佳 等....

寫住原味乳酪/ Natural Yogurt/ Plain Yogurt 都得架啦....

• 鐘意 2009-9-23 01:25:56

原帖由 gilgil 於 2009-9-22 20:07 發表

要從來未用洗潔精洗過?

無錯.
    因為我個真空煲試過用洗潔精洗,
    於是我用清水洗佢好多次試下得唔得,
    點知浪費左我一公升牛奶.....

• melody小fans 2009-9-27 20:42:29

如果我想有d甜味, 咁應該點整呀?

• EpIast 2009-9-27 23:30:18

使唔使再煲煲佢, 消消毒??

• momo9 2009-9-30 05:10:59

回覆 #1 鐘意 的帖子

想問下牛奶係要bo滾左,再放涼至40度,定係一開始加熱至40度就即刻放入保溫,然後馬上加原味乳酪?thx~

• 鐘意 2009-9-30 22:26:35

原帖由 melody小fans 於 2009-9-27 20:42 發表
    如果我想有d甜味, 咁應該點整呀?

sorry, 我唔知啊, 因為我減肥不吃糖啊.....不過我有時會加提子乾一起吃, D乳酪會變得甜甜地咁.....

• 鐘意 2009-9-30 22:29:27

我用盒裝奶, 寫住已經高溫消毒架啦
    所以我只將佢加熱至40度C就OK
    唔會煮滾再灘凍佢架...

• momo9 2009-10-1 00:37:18

回覆 #23 鐘意 的帖子

唔該晒~等我聽日試下先

• blackberrylover 2009-12-2 23:04:46

I went to San Miu, Royal Market, New Yaohan. they only have nestle"plain
    yogurt" with sugar added. where can i find yogurt without sugar added?

• jac64923 2009-12-9 11:23:32

但係我想講,通常新買返黎既器皿或保暖壺,我都會用洗潔精洗吓佢,因為會乾淨d,咁咪要買一個新既返黎用至得.

• bell.l 2009-12-9 17:52:43

40度即係..?

我唔知點預佢煮到40度wo,即係滾到起泡?

• 冰雪聰明 2009-12-14 13:46:55

原帖由 jac64923 於 2009-12-9 11:23 發表
    但係我想講,通常新買返黎既器皿或保暖壺,我都會用洗潔精洗吓佢,因為會乾淨d,咁咪要買一個新既返黎用至得.

買個新嘅就穩陣d囉....
    我諗你個壺好耐無用或好少用洸潔精洗, 或者都得嘅,
    可以試一次, 不過唔得會好似我咁浪費左一盒奶囉

• 冰雪聰明 2009-12-14 13:51:20

原帖由 bell.l 於 2009-12-9 17:52 發表
    我唔知點預佢煮到40度wo,即係滾到起泡?

滾到起泡米有80-100度囉

我靠經驗喳, 煲約30秒,或見到有煙就算
    或不一匙飲下佢熱熱地當ok

• type_jan 2012-7-10 22:32:38

一定要月保溫壺嗎?完成後換器皿裝可以嗎?