我的收藏
版主
申請
開區
申請

對澳門科技發展有感而發

• a-spec 2009-11-2 19:01:07

回覆 #14 漂泊旅人 的帖子

OK, 多謝回覆. 不過你要留意, 內地資訊有時唔係淨係睇表面數據. 好似呢篇咁 http://info.office.hc360.com/2009/05/12091554963.shtml , 著眼點唔係睇呢D TEST ENGINEER O係大陸幾錢人工, 應該睇大勢. 大陸招騁會邊度搞都係萬人空巷, 阿豬阿狗都抱住去試下咪走雞心態. 但係合資格者少之又少, 呢個先係全文最重要O既著眼點. 仲有, 大陸對比起美國大企業O既招人程序同標準已經算係相當簡單. 以微軟為例, 通常見工一次要INTERVIEW 5個技術人員, 一個MANAGER, 問技術問題問足全日. 再者, 做TEST O既九成九都係因為想做DEV做唔到先要退而求其次. 試問點可以用呢D人O既薪酬做指標?
    第二編文所討論O既SYSTEM INTEGRATOR比較似我自己做O既野. 銀碼都係好難作準, 呢D報導SAMPLE SIZE通常都好細, 記者問左幾條友就以為識晒全行. 不過我都認同呢類工程師對細公司O既重要性.

其實實際起薪點對我O黎講冇乜意思, 我要打工邊度打都得. 純粹為左錢亦有其他行業可以選擇. 我宜家就係睇下澳門有冇機會俾我學以致用. 搵唔到好公司好老細咪自己做囉 (如果計落條數係有錢搵的話).

• a-spec 2009-11-2 19:08:42

回覆 #15 orangehey 的帖子

我唔知你識幾多野幾多人. 你知唔知乜野叫CORE TECHNOLOGY?  呢D野唔O係官網寫O係邊度寫? 冇寫即係冇, 冇過人之處, 人工又貴過人, 咁不如俾晒D野大陸做啦, 再唔係外判去印度俄羅斯都得. 如果我抱住"O係澳門夠用"呢個心態我洗唔洗去搵伯樂搵PARTNER搞生意呢? 打一世工都得啦. 純粹靠口碑行銷做本地人生意我去做茶餐廳啦不如?!  簡單講句, 做生意你識條春呀?

• 漂泊旅人 2009-11-2 21:29:31

我明白你的意思。
    咁祝你好運咯~

• orangehey 2009-11-2 23:24:45

原帖由 a-spec 於 2009-11-2 19:08 發表
    我唔知你識幾多野幾多人. 你知唔知乜野叫CORE TECHNOLOGY?  呢D野唔O係官網寫O係邊度寫? 冇寫即係冇, 冇過人之處, 人工又貴過人, 咁不如俾晒D野大陸做啦, 再唔係外判去印度俄羅斯都得. 如果我抱住"O係澳門夠用& ...

睇黎你去左美國食得太多大頭菜~ 個人都變自大~= =
    唔知你係咪讀PHD 畢業~?又開發過咩SYSTEM
    同埋你又真係太睇得起大陸市場WO 你估你開到個好價就搵到好人材?? 你係咪太耐無返中國呀~ 乜你唔知大陸好多所謂自吹自擂GE人才都係庸才咩~

澳門都有幾個大型WEBSITE 係有VC做投資,有間注資成億(自己睇報紙),睇你個人有無本事同埋有無運LOR,你搵個幾間創科比會唔會太睇少澳門呀?

• a-spec 2009-11-3 10:41:24

回覆 #19 orangehey 的帖子

自大? 可能啦, 不過都睇你點睇, 我就覺得係清楚自己O既能力同壓倒性O既自信. 你咪試下去美國做幾年新移民工程師囉, 如果唔係咁AGGRESSIVE睇下有冇人睬你? 做呢行就算做散仔生活都叫做唔錯, 大把人做十年八年散仔乜野意志都消磨晒. 呢D野我就唔識教人喇; 不過我可以OFFER O既係美國做野O個套, 世界視野, 技術等等呢D澳門冇O既野; 如果可以組織到好團隊我可以帶佢地打世界, 而唔係做街坊生意.

你係咪第一日上網同人吹水? 我開得個挑機POST就預左寫D不負責任O既野架啦, 又唔係對襯家, 洗唔洗同你交代我有幾多料? 大家睇我寫D野都知我明顯比你有料. 你覺得唔係咪回D有內容O既野大家對兩咀囉.

仲有你D COMMENT都幾神奇, 睇到我R晒頭, 挑釁完我又要講番幾句同我之前講過論點一模一樣O既野, 咁即係想點? 又唔妥我但係又要認同我?

一間成功公司一直做幾年挨到一ROUND就有成億唔出奇. 重點係佢點樣一級級上, 邊個俾SEED MONEY(係咪老細自己錢)? 之後有冇ANGELS之類O既細財團支持? VC A-ROUND FUND左幾錢? 幾個FUNDING期中間隔左幾耐, 係一家VC出晒定係有幾間夾, 唔同FUNDING周期中間有冇斷過水.  我由頭到尾都係講緊START-UP, 亦都明確指出澳門好難搵ANGELS接力呢個問題. 

• orangehey 2009-11-3 11:45:18

原帖由 a-spec 於 2009-11-3 10:41 發表
    自大? 可能啦, 不過都睇你點睇, 我就覺得係清楚自己O既能力同壓倒性O既自信. 你咪試下去美國做幾年新移民工程師囉, 如果唔係咁AGGRESSIVE睇下有冇人睬你? 做呢行就算做散仔生活都叫做唔錯, 大把人做十年八年散仔乜野 ...

我由頭到尾只係強調美國個套完全唔適合華人市場~呢點我諗你應該好明白~

我無興趣挑釁你~ 憑你講野口氣同埋組織能力,我都覺得你只係美國D 一般野大學讀個CS 返黎~做返幾年經驗變到超自大~

唔知係咪你係美國入唔到流又覺得澳門D 公司太廢, SO 係度發脾四~

我只係一個讀緊世界百大其中一間GE 平凡大學生~~我只係細你幾年, 唔代表我比你廢

• a-spec 2009-11-3 13:27:08

回覆 #21 orangehey 的帖子

呢個就係你個COMEBACK呀? 我真係唔多明白喎. 題係我開O既, 一路都講緊點樣搵FUNDING, 點解去左乜野華人社會乜野美國經商模式唔O岩中國國情? 你咪以為睇過兩日報紙就可以扮專家.

仲有點解我成條THREAD由頭到尾再睇一次都唔見你話你強調O個D野O既? 我都想拜讀下閣下O既大作, 睇下O個D話自己讀名牌大學O既人D組織能力有幾強. 你用呢D野大我冇用架喎, 你又要講D唔講D, 又要撻學校朵又唔敢開名.

嗱, 我就讀EE O既, 二流平民STATE U就費事開名喇, 好歹都叫做跟住PROFESSOR發過兩篇IEEE CONFERENCE PAPER, 軟件到硬件再到無線通訊同biomedical engineering, 我都識D皮毛咁啦, 教人就冇資格喇, 之但係我又想睇下你係咪覺得自己讀名校好威水囉. 讀CS識寫幾行CODE你同我講高科技講搞生意講國際貿易? 畢左業搵到野做先啦小學雞.

都係O個句啦, 你有料到咪上O黎寫D"有內容"O既野對兩咀囉, 唔洗咁多藉口架.

• 未來人 2009-11-3 19:49:57

原帖由 a-spec 於 2009-10-31 19:13 發表
    我就當每個批出O既PROJECT年期為一年, 根據上述數據平均每個項目大概係90萬. 90萬要頂一年!? 聽過乜野叫做燒錢未? 要搞任何同硬件開發有關O既野已經完全冇可能, 用OFF-THE-SHELF PARTS做SYSTEM INTEGRATION都極之冇 ...

哥仔果然係高人,不過我個偶像bill叔叔在家中研發dos時,好似得一部電腦 ,仲要係無人工架,:s031: 但佢係名法律系大學生,父親係法律界仲好出名架,:09082: 科研唔係玩,你都係找份月入50萬的工做仲好啦! 科研係象牙塔內的苦事, 唔係溫室內的種植. 二萬一個月???? bill 叔叔當年仲要貼錢做科研添呀!!

• 未來人 2009-11-3 19:57:05

原帖由 a-spec 於 2009-11-1 11:47 發表
    我就係未開就已經知. 如果你做過細公司, 以老細角度睇, 你會明白所謂 "Lean and mean" O既重要性, 養一個EXPERT永遠好過養三條二打六. 我唔知咁樣係咪絕對, 但美國係咁做, 你跟唔跟? ...

所以咪要有d叫做expert controller(顧問)來control佢地囉!美國就係太多expert,才會有雷曼倒閉的事!!

• totti 2009-11-3 23:30:47

其實用美國同澳門比係咪有d多舊魚呢?

淨係規模都冇得比,澳門有史以來最大0既project都係千幾萬,美國可能只算中小型吧

:cannothelp:

• orangehey 2009-11-4 13:22:39

原帖由 a-spec 於 2009-11-3 13:27 發表
    呢個就係你個COMEBACK呀? 我真係唔多明白喎. 題係我開O既, 一路都講緊點樣搵FUNDING, 點解去左乜野華人社會乜野美國經商模式唔O岩中國國情? 你咪以為睇過兩日報紙就可以扮專家.

仲有點解我成條THREAD由頭到尾再睇一 ...

嘩~你都識講你係D 二流平民STATE U , 仲得學士位~ 唔係係度扮專家呀? 大學畢業無十年經驗想搵50K ?  食得大頭菜多咩~ 知美國個邊人工高,但唔知你扣埋稅仲可以淨到幾多LOR~

IEEE PAPER 唔知你又參與幾多% 呢,定係同個教授吹水食飯蟻佢俾你落個名等你好搵工呀??

你識個D 皮毛野 真係唔知可以搞D 咩LOR 世界觀? 係~ 全世界得你有下化? 分享經驗, 你估而家高三輔導升學呀?

名校出黎搵唔到野做~ 咁你個D 雜麥大學畢業又唔識好似你咁自我膨脹200% 個D 人點算呀??

對兩嘴知幾多料, 咁辛苦讀書做乜呀~ 個個學吹水咪得LOR ~你去選議員啦~ 洗鬼做IT 咩~

你GE 專業認受性咁低, 想做專家想搵高薪讀多個學位先講LA~

• orangehey 2009-11-4 13:27:34

原帖由 a-spec 於 2009-11-3 13:27 發表

仲有點解我成條THREAD由頭到尾再睇一 ...

高科技搞國際貿易~ 你傻左呀? 兩種完全唔一樣GE野, 你咁創新將佢MIX 埋一齊~
    睇報紙可以扮專家~ 咁D 記者咪做曬專家?
    你呢D 吹2嘴扮專家 ~求其係D 美國公司仔打份工當曬自己科研人才~~
    你想回流返澳門呢  就去MACAUHR  等運到~唔係GE 咪繼續留係美國俾人扣1/3 稅生活LOR~

• andyme 2009-11-4 13:37:12

回覆 #5 漂泊旅人 的帖子

50K/mo = $500,000/ mo :cannothelp:

• a-spec 2009-11-4 15:33:22

回覆 #26 orangehey 的帖子

學位都未有O個個好似係你喎, PhD我就冇喇, Master就有個, 做過幾年野咁啦, 洗唔洗俾份thesis你睇下? 你連論文都未寫過, paper又未發過, 你有乜資格扮學術界講野? 你入到GRAD SCHOOL先再講啦. 再講你可能連工都未打過. 連唯一一樣叫做讀名校你都唔敢講讀邊間你就想埋O黎撩交打?

上網同人鬥咀衰左咪認囉, 唔算好瘀, 宜家又要跌落地執番D沙講到好似自己羅番個尾彩咁, 好肉酸呀. 出到O黎做野你又冇料到郁下又要同人講自己乜七名校生, 真係會俾人笑死.

• a-spec 2009-11-4 15:35:17

回覆 #28 andyme 的帖子

你咁都夠膽回, 好野!