我的收藏
版主
申請
開區
申請

對澳門科技發展有感而發

• 未來人 2009-11-6 18:30:58

原帖由 uraki 於 2009-11-5 00:40 發表

你講得O岩!

某人講到自己幾勁幾勁, 我覺得真係有D小朋友囉.
    我識D人係 c 國頭幾名大學MASTER畢業, 做左十幾年development, 再返黎澳門再做野幾年. 又有D清華畢業呀, 哥倫比亞MASTER呀, STANFORD MASTER 哥D咁, 70 ...

好簡單囉,因為你識個d叫做有學養的人!!

• 未來人 2009-11-6 18:35:15

原帖由 a-spec 於 2009-11-4 15:50 發表
    你係咪睇唔明我寫D野? 其實我都唔係好明你講緊乜.

你唔明 唔係話你好勁架咩master:cannothelp:  連d投資銀行經紀(你所謂的expert)為咗多d花紅就搗毀了整個美國經濟都唔知,明未呀master!

• a-spec 2009-11-6 18:47:15

真係多謝你解釋, 唔係我真係唔知次按點發生. 你幾時得閒教我炒OPTION呀? 等我學下乜野BUTTERFLY SPREAD 之類O既技巧都好. 我想好似JOHN PAULSON咁威威呀, 佢直頭好似丁蟹咁.

其實我幾時講過經紀係EXPERT? 我以為我一路都係講緊工程師.

<br />

原帖由 &lt;i&gt;未來人&lt;/i&gt; 於 2009-11-6 18:35 發表&lt;br /&gt;<br />
    <br />
    &lt;br /&gt;<br />
    <br />
    &lt;br /&gt;<br />
       你唔明&lt;img src="images/smilies_default/a59971e6.gif" smilieid="146" border="0" alt="" /&gt; 唔係話你好勁架咩master&lt;img src="images/smilies_default/smile_007.gif" smilieid="67" border="0" alt="" /&gt;  連d投資銀行經紀(你所謂的expert)為咗多d花紅就搗毀了整個美國經濟都唔知,明未呀master!&lt;img src="images/smilies_default/TFR137.gif" smilieid="15" border="0" alt="" /&gt;
    &lt;br /&gt;

• 未來人 2009-11-6 18:49:35

原帖由 a-spec 於 2009-11-5 05:32 發表
    我一路都係講緊搞HIGH-TECH START-UP, 唔知點解個個都要用傳統IT業務做例.

我揀創科O黎講就係因為呢D公司明明就係收左政府FUNDING去做RESEARCH, 但係又唔見得做到乜野有創意有突破O既PRODUCT. PRODUCT都係後話, 做 ...

澳門有high-tech,你唔好講笑啦, d學生點架樣你見過未,4*20=60你見過未,-1+1=2,-1/1=0你見過未, 未見過的就不要說!!要是你見過之後就會知道咩原因政府要比錢d人做low-tech啦. 澳門有d咩強人呀!d學生咪就係比d人當垃圾咁教出來, d老師見都佢地咁都無可耐何,因為d校長,局長,家長喜歡囉!!咁架教育環境想要有人才,唔係唔得,等佢地移民去其他地方先講啦!!:cannothelp:  

無人才澳門可以做d咩high-tech野,一係就比d外國公司控制囉,但中國人又小心眼,就是餓死都不願比人坐在自己的頭上,一係就..................... 沽名釣譽,low-tech當high-tech 囉!!

• a-spec 2009-11-7 07:12:39

回覆 #49 未來人 的帖子

你開個咁大O既題叫我點回? 教育問題呢D野我就冇乜意見喇, 好睇學生本身質素. 不過澳門D高級學府好似都幾有錢, 又收咁多自費大陸生. 聽講某某大學仲搞RFID圖書館, 雖然個IDEA唔係咁實際(可以話有D戇居), 不過有做好過冇做.

我睇過澳大請教授報酬都算係咁啦, 差唔多同美國睇齊. 好教授唔想O黎都冇計, 除非你俾多好多錢. 好多生活質素相關O既野唔係用少少錢就買得番. 再者, 研究資源又可能好少, 後生D O既PROFESSOR點會去, 咪淨番D等退休O既會考慮澳門囉. 語言又係另一個問題, 所以都係華人教授為主.

冇人材咪俾錢請外援囉, 澳門政府大把. 本地人冇料到, SENIOR D O既位又做唔上可以怪邊個? 宜家咁多途徑增值, 咪儲幾年錢去讀個MASTER, PHD咁囉. 人地學歷好過你, 英文好過你, 經驗多過你, 一世騎住你有幾咁出奇? 人地付出多D, 收獲多D其實都好合理.

講講下有D似當年日本J-LEAGUE足球.

• turbojet 2009-11-22 17:06:27

'未來人' 其實係咪有d偏題呢
    我4版睇哂, 唔明點解各位唔跟返樓主主要論點(funding)辯論..
    一直針樓主高價賣身黎話 , 對其能力提出質疑...
    雖然我對#1提及ge公司冇了解, 但澳門做到d咩products大家有目共睹

悲d講句.. 戈d公司分分鐘得個殼.. hea鬥hea. 難怪做來做去都係d 中學生作品.
    我係某high school應屆畢業生, 準備讀software engineering..
    但我都深深明白澳門係培養唔到真正ge人材..
    姑勿論澳門政府比幾多錢出黎都好, d 19公司都做唔到d咩似樣projects出黎

澳門春核咁細, d人又廢, 政府又岸, 哂鳩氣
    搞科研? 食屎洛...
    :cannothelp:

• cangwu 2009-12-7 13:30:38

本地的科技嘅行業,太唔成熟了。

• cwtrial 2009-12-8 02:45:26

原帖由 a-spec 於 2009-11-5 05:04 發表
    我由頭到尾都係講高科技發展, 點解個個都以為高科技淨係得IT?  定係澳門IT人已經將IT O既定義無限延伸? 唔通做IC, 做EMBEDDED SYSTEM都算係IT? 點解個個都要將行業,市場定型, 細公司一定要同大公司直接爭生意做呢?  ...

無意科技業
    只會間唔中去TAKE下D COURSE為興趣讀下
    本身都唔係讀哥科
    係耐唔耐睇下michael porter既野,只係想講返由BUSINESS角度去睇,唔一定任何時候都係要做Globalization
    有時公司無能力,或者環境唔適合,Localization可能係一條好D既出路

• maxi326 2009-12-22 19:04:51

哈哈  有趣
    唔知你係邊度返工?想認識下,交個朋友

我都覺得澳門做IT死硬,個market咁細你想點?
    不過,如果有funding都唔錯,我都想有九十萬一年可以兩三個人寫下手機apps

創科非牟利?  hehehehehe~

• coolman2008 2009-12-24 21:20:26

max你應該識我,你先前在X科做過的,我坐你後面的 .......

• maxi326 2010-1-21 11:46:54

回覆 #55 coolman2008 的帖子

我記性差,記唔起阿!