我的收藏
版主
申請
開區
申請

各位0-6個月BB的媽咪, 妳地的BB食邊隻奶粉的?

• small_baby_cat 2010-10-2 00:58:11

我個囝出世時得6磅, 之後餵人奶為主+明治奶粉一日一餐, 2個月有5.1kg重

• berry 2010-10-31 01:48:17

回覆 #47 hihi. 的帖子

我個仔出世到而家二個月係人奶+美素力,由出院後第三日之後出現奶癬到而家仲有,問過醫生,佢話每次食奶後用清水先下面就得,但情況一直無改變.大便由剛出世每日幾次,到而家每日一次或隔日一次,呈液體狀.

• sandy520 2010-10-31 19:46:31

原帖由 small_baby_cat 於 2010-10-2 00:58 發表
    我個囝出世時得6磅, 之後餵人奶為主+明治奶粉一日一餐, 2個月有5.1kg重

e
    同我隻差唔多喔
    出阮得5.5磅
    頭一個月人奶為主~己4kg~
    第2個月全奶粉~美素佳兒~ 5kg

• iokyuki 2010-12-7 10:45:58

日本雪印~

• shiningstar 2010-12-9 17:30:37

我b仔之前食A+, 不過食左疴唔到屎, 要用甘油條(baby gel)先疴到, 之後轉左惠氏, 係就係好左少少, 不過有時都成三日都去唔到便便, 而家轉日本雪印睇下會唔會好d.....

• shiningstar 2010-12-9 17:39:31

順便一問, 請問日本雪印 0 號係比 0 個月 至幾多個月的BB食架...??

• fannyleong 2010-12-15 16:30:47

我個囡食牛欄牌,2個月重了4磅幾,醫生話BB好接受這隻奶粉

係上星期缺貨搞到我頭都痕...

• si_1220 2010-12-15 21:45:35

我 bb 食 ICREO 固力果 奶粉

• siki0409 2010-12-16 00:22:36

美素力,現在好難買噢

• sam123456 2010-12-19 21:31:43

我囡囡食ICREO 固力果 奶粉都幾好.

• chong223 2010-12-20 13:17:52

德國能恩 , 出世個時得2.9kg... 兩個月個時6kg

• 和和平平 2010-12-30 21:28:54

我想問,bb食邊款奶粉,係邊個間,係醫院決定還是?

• mylucky 2011-1-2 00:05:54

回覆 #66 shiningstar 的帖子

0號代表0-9個月的bb吃.

• setter 2011-1-3 03:17:00

我個b而家2個月多d~頭20人全人奶之後食固力果~~食左一個月無咩問題~但因為太貴la~~而家轉左食日本雪印~暫時無咩問題~~係覺得d奶粉唔多溶~~用大滾水開都會痴係樽身到~

• sandy520 2011-1-3 14:34:37

原帖由 setter 於 2011-1-3 03:17 發表
    我個b而家2個月多d~頭20人全人奶之後食固力果~~食左一個月無咩問題~但因為太貴la~~而家轉左食日本雪印~暫時無咩問題~~係覺得d奶粉唔多溶~~用大滾水開都會痴係樽身到~ ...

用滾水沖奶 ==  當然唔溶啦
    用暖水沖先會溶的~and 無咩人會用滾水沖奶~ (以前阿媽果個年代先會用滾水沖~以為甘樣奶粉先熟同溶 - - )